Tömeges csőd még nincs, de nehéz helyzetben vannak az utazási irodák

Utazás2021. jan. 22.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

A turizmust kikészítette a koronavírus-járvány, és az ágazaton belül természetesen az utazási irodákat is nagyon nehéz helyzetbe hozta. A többnyire nemzetközi utazásokkal foglalkozó cégeken az sem segített, hogy nyáron felélénkült a belföldi turizmus, viszont húsbavágóbb volt számukra a határzár. Az árbevételük szinte lenullázódott, és a járvány miatti elhúzódó kiszámíthatalanság nem kedvez a szektornak. Az emberek utazási kedve ugyan töretlen, de kérdés, mire lesz ez elég, ha végre lazulni fognak a korlátozások?

Rekordmagas árbevételt könyvelhettek el 2019-ben az utazási irodák, és a tavalyi év legelején úgy tűnt, hogy töretlen lesz a fejlődés. Majd jött a koronavírus, és ezek a remények gyorsan elszálltak.

Világszerte, így hazánkban is hónapokra szinte teljesen leállt a nemzetközi turizmus. Összességében nyolcvan-kilencven százalékos visszaesést eredményezett a járványhelyzet és az ezzel összefüggő lezárások

mondja a növekedés.hu-nak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége Marketing és Kommunikációs Bizottságának tagja.

A kiutaztatással foglalkozó cégek kilátástalan helyzetéhez már tavasszal hozzájárult, hogy egy EU-s irányelv szerint tizennégy napon belül vissza kellett téríteniük az utasok által lefoglalt, de a járványhelyzet miatt ellehetetlenült utak részvételi díját, aminek jelentős részét már tovább utalták a légitársaságoknak, szállodáknak, vagy más külföldi szolgáltatóknak.

Azok többsége viszont készpénzt nem, legfeljebb a későbbiekben felhasználható utalványokat adott vissza, miközben a veszélyhelyzet kihirdetése után teljesen leállt a turizmus, így a be- és kiutaztatással foglalkozó utazási irodák bevétel nélkül maradtak egészen június végéig.

Silány nyár után még rosszabb ősz

A korlátozások feloldását követően nyáron sokan foglaltak belföldi szállásokat, és valamennyire megindultak a külföldi utazások is az év ennek a szakában jellemző nyaraló desztinációkba. A nyári szezon azonban mindössze nagyjából másfél hónapra, és külföldi utazások tekintetében az elmúlt évekhez képest jóval alacsonyabb foglalásszámra korlátozódott

tudjuk meg Bakó Balázstól.

Júliusban és augusztusban mindössze néhány, az ilyenkor szokásosnál jóval kevesebb charterjárat indult, és csak Görögországba, miközben a beutaztatás néhány szomszédos országból érkező egyéni vendéget és pár csoportot jelentett.

Így hiába zárt pazar évet a belföldi turizmus tavaly, az utazási irodák ebből nem sokat profitáltak, mivel az itthoni nyaraláshoz nagyon kevesen kérik a szolgáltatásaikat.

Ugyancsak nem segített rajtuk az sem, hogy a koronavírus árnyékában is viszonylag sokan utaztak Horvátországba, ugyanis a többség jellemzően az Adriai-tenger melletti szállásokat is egyénileg intézi, és autóval jut el oda.

A több hetes egzotikus nemzetközi utazások száma viszont jelentősen visszaesett, az irodák pedig a 2019 hasonló időszakában realizált bevételének alig huszonöt százalékát tudták csak megközelíteni.

Ennek dacára a MUISZ-nál úgy látják, vannak ugyan a járványhelyzet miatt csődbe ment utazási irodák, de többen vannak olyanok, akik hibernálták a vállalkozásukat, és az idei szezon alakulásától teszik függővé az újraindulást és annak időpontját.

Turisták helyett koronavírus-teszt

A március kegyetlen időszak volt. Rengeteg utasunk tartózkodott külföldön, éjjel-nappal azon dolgoztunk, hogy mindenkit megtaláljunk, biztonságba helyezzünk, haza hozzunk. Ráadásul tavasszal, nyár elején rengeteg utunk indult volna – több ezres nagyságrendről beszélek – ezek jelentős részben, vagy teljes egészében ki voltak fizetve, már továbbítottuk is a partnereinknek, majd egy csapásra teljesen kiszámíthatatlan lett, hogy mit hoz a jövő. Egy vagy két hónapig, esetleg fél évig tart majd a lezárás? Senki nem tudta előre 

mutat rá Tarnóczi Barna, a TENSI Utazási Iroda  értékesítési igazgatója hozzátéve, hogy számos térségbe, mint mondjuk a Karib-tenger csak később ért el a járvány, így hiába volt már nálunk határzár, az ottani partnerek nem akartak visszatérítést adni.

Az, hogy a cég bevételei mégsem alakultak olyan borzalmasan – a ’19-es bevétel negyven százalékát tudták elérni tavaly – Tarnóczi Barna szerint egyrészt annak köszönhető, hogy a január-február-március nagyon erős időszak volt az egzotikus utazások terén, illetve hogy már márciusban megérezték, nem sok jót tartogat a közeljövő, ezért ezért szolgáltatásaik körét új üzletággal bővítették.

Az iroda az utazásszervezés mellett a Covid-19 elleni védekezés részeként komplex megoldást kínál a védekezés és fertőtlenítés minden területén -  prémium minőségű maszkot, kesztyűt, védőruhát, arcpajzsot, érintésmentes lázmérőt, kéz- és felületfertőtlenítőszereket értékesítenek cégeknek és magánszemélyeknek.

Az elmúlt hónapokban prémium minőségű antigén és antitest gyorstesztek forgalmazásával bővült a kínálat, emellett teszteléseket szerveznek szakszemélyzettel, hogy az élet mihamarabb visszaállhasson az eredeti kerékvágásba.

- Viszonylag nagy tételben hoztunk be és értékesítettünk gumikesztyűt és fertőtlenítőszert, utána jöttek a tesztek, sikerült kihasználnunk a hazai és külföldi kapcsolatrendszerünket, és megtalálni a legjobb beszerzési forrásokat  – eleveníti fel az értékesítési igazgató. Ám ennek dacára is csökkenteniük kellett a munkaidőt, és voltak olyan kollegák, akiket fizetés nélküli szabadságra küldtek.

Drágulásra lehet számítani

- Az őszi lezárásokkal megint leálltak az utazások. Hónapokig nem, vagy csak elvétve történtek külföldi utazások, még azzal együtt sem, hogy az üzleti céllal, munkáltatói igazolással rendelkező utazók mentesülnek a hazaérkezés utáni karantén- vagy tesztelési kötelezettség alól-mutat rá Bakó Balázs.

Ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy az utazási kedv töretlen, sőt egyre növekvő mértéke jellemző. Ennek is köszönhető, hogy már decemberben fokozott érdeklődés volt tapasztalható és kisebb számban megkezdődtek a foglalások egyes, Budapestről repülőgéppel megközelíthető egzotikus üdülőhelyekre.

A TENSI értékesítési igazgatója ugyanakkor annak dacára is borúlátóbb, hogy november óta folyamatos az érdeklődés és egyre több egzotikus utazást tudnak értékesíteni Dubajba, Dominikára, Zanzibárra, Mexikóba, Kubába vagy a Maldív-szigetekre.

Ha beindul a szezon, az már messze nem olyan lesz, mint akár egy évvel ezelőtt. Lassú felfutásra számítok, persze mindenki szeretne utazni, de eleinte biztosan korlátozottak lesznek a lehetőségek, például helyre kell állnia a légiközlekedésnek. De a szállodák újranyitása sem megy majd egyik pillanatról a másikra, tavaly világszerte mindenhol sokan tűntek el a szakmából

vélekedik Tarnóczi Barna, aki arra is számít, hogy a kapacitáshiány, legalább is kezdetben jelentősen felhajtja majd az árakat. Éppen akkor, amikor a járványhelyzet miatt sokaknak nem hogy több, hanem kevesebb utazásra fordítható pénze lesz.

- A repülőjegy-árak már most is messze meghaladják az egy évvel ezelőtti szintet. Nehéz megállapítani, hogy egy, kettő vagy három év múlva fognak ezek vissza rendeződni – teszi hozzá.