A világ öt legszebb faluja: elfogult úti ajánló egy hosszú hétvégére

Utazás2023. okt. 21.H.E.
A rovat támogatója:

Russel Crowe, Magic Johnson, Steven Spielberg és Samuel L.Jackson is szeret itt kikapcsolódni. Kristálytiszta tenger, homokos és sziklás strandok, lenyűgöző panoráma, romantikus történelmi városok, gazdag kultúra – az olaszországi Liguria 300 kilométernyi tengerpartja lenyűgöző változatossággal várja az idelátogatókat.

Kristálytiszta tenger, homokos és sziklás strandok, lenyűgöző panoráma, romantikus történelmi városok, gazdag kultúra – az olaszországi Liguria 300 kilométernyi tengerpartja lenyűgöző változatossággal várja az idelátogatókat.

Néhány szabadnap esetén is érdemes elindulni

Már 3-4 napra is megéri felkeresni az Olaszország északnyugati részén fekvő ligur tengerpartot, amely bővelkedik természeti, történelmi és kulturális látnivalókban. Nem csoda, hogy ez a hely a szupersztárok, milliárdos üzletemberek és világhírű sportolók kedvenc célpontja hosszú évek óta.

A tengerpart legfelkapottabb helyein, így Portofino városában vagy az öt tengerparti falut felölelő Cinque Terrén elképesztő a forgalom most, október közepén is.

Rapallo

Egymást érik az észak és dél-amerikai, japán, kínai, ausztrál turistacsoportok, sokan szervezett út keretén belül, tengerjáró luxushajókról leszállva látogatják végig a sziklás és homokos tengerpartok által szabdalt vidéket.

A legkényelmesebben a pisai repülőtérre megérkezve és kocsit bérelve közelíthetjük meg a ligur riviérát: alagutakon és viaduktokon ível át a másfél órányi autóút. Ha Milánóban landolnánk, akkor két-két és félóra a menetidő, attól függően, hogy melyik milánói repülőtérre érkezünk.

Legkevesebbet Genovából kell autózzunk, viszont Genovát csak átszállással lehet megközelíteni.

Portofino tengerparti utcáin

Autóval Budapestről 1100 km utat kell megtenni, hiszen át kell vágni teljes Észak-Olaszországon, ez megállás nélkül is legalább 11 órányi vezetést vesz igénybe. Ha ez utóbbi megközelítést választjuk és 3-4 szabadnapnál több időnk van, érdemes megpihennünk Triesztben, Gradóban vagy a festői Caorléban, esetleg a Garda-tó partján.

Mediterrán klíma

A ligur tengerpart nagy előnye a kedvező időjárás, a helyiek szerint egészen november végéig érdemes felkeresni a tengerpartot. Ottjártunkkor sokan döntöttek úgy, hogy megmártóznak a 23-24 fokos tengervízben. Októberben napközben 22-26 fokos nappali hőmérsékletre, kevés csapadékra és sok napsütésre számíthatunk.

Rio Maggiore szikláinál

A kellemes mediterrán időjárást már február végétől- március elejétől élvezhetjük, ezért sok hotel egész évben nyitva tart. A kedvező fekvés a gazdag élővilágban is megmutatkozik, mindenhol ciprusokat, olajfákat és leandereket látni, a sétányokat sok helyen pálmafák övezik.

Lenyűgöző fekvésű települések

A ligur tengerpartot Rapallo városából indulva fedeztük fel. Kifejezetten ajánljuk a kismotor bérlését, itt nagy kultusza van ennek, elegáns üzletemberek is sokszor Vespára pattanva indulnak tárgyalásaikra. A meredek sziklák között meghúzódó települések között sokszor kacskaringós és szűk az út, a parkolóhely kevés – ez pedig kedvez a motoros megközelítésnek.

Helyi ismerőseink a táj, különösen a festői Cinque Terrre felfedezésére a vonatot is ajánlották, megfogadtuk tanácsukat, és nem jártunk rosszul. Míg a gps szerint csaknem 2 órát vett volna igénybe a szerpentineken történő autózás, addig a vonat fél óra múlva már le is tett minket az első településnél, Monterosso al Monte-ban.

A vonatok félóránként-óránként közlekednek a ligur tengerpart e részén, így szabadon fedezhetjük fel a tengerparti sziklákra épült falvakat. Hogy teljes legyen az élmény, Cinque Terre második falujánál, Vernazzánál felültünk egy panorámahajóra, és így fedeztük fel a többi három települést.

A turistahajók szintén gyakran, minden órában közlekednek. A tengerről nézve lenyűgöző a települések fekvése, a színes épületek összhangja.

Útban Portofino felé

Világhírű ligur konyha

A ligur gasztronómia méltán világhírű, elég, ha csak a pesto szószra és a focacciára gondolunk. Ez utóbbi lisztből, vízből és élesztőből készült, rozmaringgal ízesített kenyérféle, amit a helyiek minden étkezéshez, még a reggelihez is szívesen fogyasztanak.

Kevéssé ismert, de itt népszerű a farinata, azaz a csicseriborsólisztből készült lepény, valamint a torta pasquolina, azaz zöldséges torta.

Október elején még így lehetett nyaralni

A legtöbb étteremben széles választékban kapható pizza, nápolyi minőségben. Külön élmény végigkóstolni a bruschettákat, amelyeket számos bár és étterem árul halas és zöldséges feltétekkel, a sima, paradicsomos verzió mellett.

Liguriából származik a canestrelli nevű édesség, amely egy középen lyukas vajas keksz, vastagon meghintve porcukorral, szívesen fogyasztják tea és kávé mellé. Végül megjegyezzük, hogy bárhol is álltuk meg fagylaltozni, mindenhol kiváló minőséget kaptunk.

(A képek a szerző felvételei)