Európa legszebb, kevésbé zsúfolt szigetei, amelyeket érdemes nyáron felkeresni

Utazás2022. júl. 9.B.F.
A rovat támogatója:

Érintetlen természet, csendes vízpartok, béke és nyugalom – a The Guardian gyűjtése olyan elvarázsolt európai szigetet mutat be, amelyeket érdemes lehet idén nyáron felkeresni.

Porquerolles, Franciaország 

A békés Porquerolles, a Hyères-szigetek legnagyobb, legnyugatibb része, és mindössze egy rövidebb kompjáratra fekszik a szárazföldi Hyères-től. Mivel ezen a helyen autók nem közlekedhetnek, így a sűrű erdőkkel borított szigetet csak gyalog vagy kerékpárral lehet bejárni. A legjobb strandok, például a Plage d'Argent, az északi parton találhatók.

Tabarca, Spanyolország

Aki a nyugalmat keresi, az nem a felkapott Costa Blancán fogja megtalálni. Nekik ajánlott inkább Tabarca, amely körülbelül 35 kilométerre található Alicantétől. A sziget vize olyan tiszta, hogy itt nyitották meg az első tengeri rezervátumot az országban. Autók itt sem közlekedhetnek. 50 perces kompúttal lehet eljutni a csodálatos szigetre.

Tenedosz vagy törökül Bozcaada, Törökország 

Tenedosz, vagy törökül Bozcaada Törökország nyugati partjainál fekszik. Érdekesség, hogy az akhájok ennek a szigetnek a partjairól bocsájtották vízre a trójai falót szállító hajójukat. Ma már a görög és a török ​​kultúra harmonikusan él egymás mellett a szigeten, az ortodox templomok mellett mecseteket is látni. A Çanakkale-i kikötőből lehet megközelíteni Tenedoszt, a rövid kompútra fekvő sziget tengerre néző tavernákkal, szőlőültetvényekkel teli domboldalakkal és nyüzsgő kikötővárossal várja a látogatókat.

Szírosz, Görögország

Szírosz szigetén a vidéki nyugalom és a városi nyüzsgés tökéletes elegyét találjuk. A tengerparti főváros, Ermoupoli mindig eleven, de nincs tömve turistákkal. Különleges látvány, ahogy a neoklasszikus házak lépcsőzetesen emelkednek a partok felett. A görögök általában hosszan időznek a tavernáknál egy jó ebéd kíséretében. Távolabb olajfaligetek és gyümölcsösök, valamint elhagyatott strandok várják az utazókat.

Lastovo, Horvátország

Bár négy órába telik komppal átkelni Splitből Lastovoba, de ez a horvát sziget annyira különleges, hogy ha ide látogatunk, garantáltan nem bánjuk meg. Barangoljunk a fenyvesek közt, csodáljuk meg a sziget velencei stílusú házait, és a templomokat se hagyjuk ki – csak ezen a szigeten 38 van belőlük. Aki a vízparti pihenést választja, az sem marad program nélkül: úszhat a homokos Skrivena Luka-öböl átlátszó vizében.