Még több hasonló piknikre lenne szükség mint a Mesterségek Ünnepe. Összehozza a magyart a kultúra és a gasztronómia. Parádés az idei budavári rendezvény!
Évek óta elmosott bennünket az immár megszokott monszuneső, amivel nem lett volna különösebb gond, ha nem a budavári Mesteségek Ünnepén és a várkert bazár előtti Magyar Ízek utcájában húzza keresztül számításainkat a szélsőséges időjárás. Idén azonban az égiek kegyesek voltak hozzánk és pazarul megrendezett forgatagban csatangolhattunk.
Magyar Ízek utcája: van mit nézni, kóstolni! Tízezerből bőven jóll lehet ketten lakni
Idei vezértémák a 15. Magyar Ízek utcájában a bográcsosok, tűzönfőttek. Akad belőlük bőven 3000-től 6000-ig terjedően adagonként. Persze húsfajtától függően.
Bográcsosokban és tűzönfőttekben a mi gasztrokultúránk talán világon a leggazdagabb. Elmondhatatlan a száma annak a sokféle, fajta és alapanyagú ételnek, ami ezzel az archaikus technológiával készül.
A hivatalos sajtóanyag szerint az kísérletet tesznek ennek a sokszínűségnek a bemutatására, a megkerülhetetlen karcagi pörköltön és a bogyiszlói csülkös pacalon túl olyan ételeket is kóstolhatnak, mint a kakastöke pörkölt, a szarvastokány, a csángó húsos galuska, cigánykáposzta, a káposztás paszuly.
Természetesen a bográcsos ételeken kívül mindent -is- lehet kapni, noha a pékárukat erősen túlárazottnak tartottam, élén a kifogástalan pozsonyi kiflivel és a kakaós csigával, kenyérrel.
Értem a pékszövetség valóban minőségért lobbizó felvetését és érvelését a drága alapanyaggal és bérezéssel kapcsolatban, de enyhén túlzásnak tarom, hogy egy tucat pozsonyi kifli, néhány kakaóscsiga és pár darab kenyér áráért már bőven minőségi bicskát kapok kedvenc késes mesteremnél.
Utolsó morgásom következik és aztán már minden szép és jó lesz.
Egy helyen láttam túlárazott csülköt és szegényes saslikot. Nem is állt senki sorban, ahogy láttam a vevők pénzügyileg tudatosan vásároltak. A minőséggel, látvánnyal semmi gond
Íme egy másik ártábla. Úgy gondolom viszonylag korrekt árakkal találkozhattunk.
Igen, meg kell fizetni azt, hogy közel 40 fokos sátrakban főznek és sütnek a tűző napon 8 órán keresztül, továbbá: igen meg kell fizetni a kitelepülést, a járulékokat és meg kell fizetni a valóban minőségi nyersanyagot.
Egy másik standnál ez az ártábla fogadott.
Azok, akik már kész portékát hoztak - cselekedjenek belátásuk szerint, nem kötelező 1500-4000 forintos szörpöt és lekvárt venni üvegenként a látogatóknak sem.
Abba viszont gondoljunk bele, hogy az árut nem a szomszéd faluból hozzák ide, rengetegen Erdélyből érkeznek és nem magától készül el a 4000 forintos szörp.
Szóval érdemes üzemanyag- és előállítási + bérleti + járulékos (adó, energia...stb) költséget számolni a legtöbbször férj-feleség-apa-anya alkotta családi manufakturánál.
Ettől függetlenül a vásározókat, kiállítókat állítólag gyakran ellenőrzik, pont azért, hogy áraik ne szökjenek az egekbe, ne éljenek vissza tisztességtelen kereskedői módszerekkel a fesztivál helyszíne és jellege miatt.
Mi 2000 illetve 1500 forintért ettünk fullextrás lángost darabonként. Úgy gondolom ez ennyiért és itt, korrekt adag és minőség volt. Igen! A Balatonon is ennyi.
...aki készítette - a piros pont mellet - annak is jár a kánikulában az óránkénti cigaretta- és kávészünet. A kép címe: "pihenés az árnyas lombok alatt".
Egy-egy olyan sátorban ahol egész nap a kánikulában a forró olaj mellett állnak - jobb a hőmérsékletbe bele sem gondolni, főleg, hogy a legtöbb sátornak hátsó- és oldalsó és felső ponyvafala is van
Működik a tömegpszichózis: ahol először 1-2 ember lézeng, őket követi 5-6, majd 10 éhes gyomor
Másik nevezetesség, immár felcaplatva a hőségben a várba, a Mesterségek ünnepe. A 38. Budavári Népművészeti Fesztivál Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi eseménye.
A programok során bemutatkozik a hagyományos kézművesség, a gasztronómia, a néptánc és a zene színes világa. A Mesterségek Ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, akik olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére és reprezentatív listájára.
Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműves hagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úrihímzés.
A török folk-standok igencsak népszerűek voltak
Törökország díszvendégként kapott meghívást a 38. Budavári Népművészeti Fesztiválra a Török-Magyar Kölcsönös Kulturális Évad keretében.
A fesztiválon részt vettek a Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma által elismert hagyományos török kézműves művészek, valamint az Isztambuli Állami Modern Népzenei Együttes tagjai.
A török bábkészítő mester igazán pazar hangulatot teremtett, még ha egy szavát sem értettük.
A legtöbb helyen interaktív módon be is mutatják egy-egy mesterség kulisszatitkait.
Míg a hölgyek a ruhákat nézegetik....
... addig a férfiak a bicskákkal vannak elfoglalva. Tarjányi József késes népi iparművész portékái méltán elismertek a hozzártők körében.
A kovács szakma sem mindenkinek való, jó nézni, hogy vannak még szakmájukat szerető kétméteres megtermett mesteremberek. Tőle sem szeretnék pofont kapni.
Többszáz mester látványműhelyei a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepén.
A legkülönfélébb szakmák rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A gyerekek is feltalálták magukat, a mesterek a fortélyokat mutatják.
Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Ízek Utcájában szelik fel ünnepélyes keretek között az idei Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját.
Az idei Magyarország Tortája verseny győztese a Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű kreációja nyerte el.
A győztes tortát megálmodó Kovács Alfréd elmondta:
„Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást.”
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 13. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület.
A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei nyertes torta, a “Zöld Málna” alkotói a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László.
A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, elegáns, mint a rózsa: a győztesek habkönnyű kreációjukban a színekkel játszanak. A zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
Egy szelet „Zöld Málna” energiatartalma 232,4 kcal, míg szénhidrátértéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.
Ez az esemény tehát jóval több mint evés-ivás illetve a szakmákkal való ismerkedés. Azon felül, hogy óriási turisztikai látványosság, a magyar emberek pár órára még jobban összekovácsolódnak.
Az idei esemény mindegyik közül kiemelkedőbbre sikeredett - óriási elismerés illeti a szervezőket, kiállítókat, mestereket.
Elégedetlenek persze mindig lesznek, ez már kötelező is, főleg egy állami ünnephez kapcsoldó rendezvényen - még ha azt keresve sem érheti kifogás. Szerencsére akik eljöttek, mind-mind jól érezték/éreztük magunkat! Csillagos ötös! Jövőre ugyanitt!
Fotó: Bódy G.