Az olasz családok 500 eurót kapnak nyaralásra

Utazás2020. jún. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Minden olasz család 500 eurót kap arra, hogy idén Olaszországban nyaraljon, így próbálja a kormány fellendíteni a belföldi turizmust. A támogatást a közepes és alacsony jövedelmű családok számára biztosítják.

Az évi 40 ezer euró alatti jövedelemmel rendelkező olasz családok 500 eurót (közel 180 ezer forintot) kapnak idén olaszországi nyaralásuk költségeire. Erről döntött az olasz kormány, hogy megsegítse az olasz GDP 15 százalékát kitevő ágazatot, amely súlyos veszteségeket szenvedett el a járvány miatti lezárások nyomán.

Dario Franceschini olasz turisztikai miniszter kiemelte, hogy a belföldi turizmust támogató családi bónuszokra 2,4 milliárd eurót tett félre az olasz kormány, amely a szálláshelyeket és éttermeket adókedvezményekkel segíti.

A támogatást 2020. július 1. és december 31. közöt olasz turisztikai szálláshelyeken használhatják fel az Olaszországban adót fizető és ott élő állampolgárok.

A bónusz maximális összege 500 euró lehet, és olyan családok kaphatják meg, amelyek legalább három főből állnak. Két főből álló családok 300 euróra, az egyedülállók pedig 150 euróra számíthatnak – olvasható a QuiFinanza olasz gazdasági oldalon.

Az olasz kormány összesen ötmilliárd eurót különített el a turisztikai és kulturális szolgáltató ágazat felfuttatásának támogatására. 

Fontos ugyanakkor, hogy az ötszáz eurós bónusznál nem veszik figyelembe azokat a webes platformokat, amelyeket a legtöbben egyébként a nyaralások lefoglalására használnak. A döntéssel kapcsolatban a Booking.com, az Expedia és az Airbnb is elégedetlenségüket fejezte ki. Azzal érvelnek, hogy az üdülési bónusznak minden turisztikai rendszerre ki kellene terjednie, függetlenül attól, hogy a szállást miként foglalják, ennek értelmében pedig a digitális platformok sem maradhatnak ki.

Az olasz gazdaság idei recessziója az IMF és az OECD legfrissebb becslései szerint megközelítheti a 13 százalékot, amire a második világháború óta nem volt példa. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az olaszhoz hasonló belföldi turizmus-támogatást ad többek között a belga kormány is, amely korábban bejelentette, hogy a gazdaságvédelmi csomag részeként, az egyéb intézkedések mellett (ÁFA csökkentés, a szociális támogatások emelése) minden belga állampolgárnak 10 vasúti jegyből álló ingyenes utazási lehetőséget biztosítanak, hogy ilyen módon segítsék a hazai turizmus és gazdaság helyreállítását a válság után.

A belföldi vasúti utazásra jogosító 10 ingyen jegyet július 1. és december 1. között lehet felhasználni, és plusz szolgáltatásként ingyenes kerékpár szállítási lehetőséget is biztosítanak mellé. Hasonló csomag egyébként 26 éven felüliek számára normális körülmények között 83 euróért kapható.