Gyors lezárás, áruzsilipelés: fertőzés nélkül jutott túl a járványon a Normafa Idősek Otthona

Interjú2020. jún. 27.H.A.

A Normafa Idősek Otthonában egyetlen fertőzött sem volt. A járvány kezdetekor azonnal megemelték az ott dolgozók jövedelmét, és megoldották, hogy személygépkocsival járjanak dolgozni. Az országosnál hamarabb elrendelt lezárással, látogatási tilalommal, áruzsilipeléssel és a védőeszközök beszerzésével azonnal reagáltak a helyzetre - nyilatkozta lapunknak Kuller József, az intézmény alapító-tulajdonosa, az Ingatlanbank Holding Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa.

Volt-e koronavírus-fertőzött az önök intézményében?

Nem, a Normafa Idősek Otthonában sem a lakók, sem a dolgozók körében nem volt koronavírus fertőzött.

Hogyan érintette Önöket a koronavírus-járvány? Miként reagáltak az idősek a járványra, volt-e pánik közöttük, miután a híreket olvasták?

170-en lakó él nálunk. Természetesen a vírustól való félelem érezhető volt a lakóink körében, de pánik nem volt tapasztalható.

Időben, a hatósági intézkedéseket jóval megelőzőleg szobakarantént rendeltem el a teljes házra vonatkozólag, amit a gondozottak nagy része jól fogadott,

és tekintettel arra, hogy nálunk egyszemélyes lakrészek vannak a fertőzés veszélye a minimálisra volt csökkenthető.

Látogathatták őket a rokonok? A rokonok hogy fogadták az egyéb idősotthonokban történteket és volt-e pánik közöttük, esetleg volt-e olyan, aki el akarta vinni idős szüleit?

Nem. A gyors karanténnak az is része volt, hogy nagyon helyesen látogatási tilalom lett bevezetve. Megértéssel és fegyelmezetten vették a lakók is és a hozzátartozók is az intézkedésemet. Tekintettel arra, hogy nagy park veszi körül az épületet és

minden lakrészhez van erkély, a telefonos kapcsolattartáson kívül az erkélyről beszéltek és örültek egymásnak a lakóink és a hozzátartozóik.

Ön miként reagált a hírekre, és arra, hogy külföldön és itthon is az idősotthonokban terjedt a legjobban a járvány?

Racionalizáltan és nagyon hideg fejjel hoztam gyors intézkedéseket. Itt elsősorban a konyhai alapanyag beszállítók és a dolgozók mozgását kellett a lakótéri területet érintőleg „regulázni”.

Ennek része a zsilipelés, a védőeszközök, fertőtlenítők beszerzése és elhelyezése. A bejáró dolgozók családtagjainak a bevonása a probléma megelőzésébe annak érdekébe, hogy az ápoló személyzet ne szálljon tömegközlekedési eszközre, kértem, és az érintett családok elfogadták, hogy személykocsikkal szállították a dolgozókat a munkahelyükre! Működött.

Milyen óvintézkedéseket vezettek be?

Azonnal, „Normafa pótlék” elnevezéssel 50 százalékkal megemeltem a megtartásuk érdekében a dolgozók jövedelmét. Erre, a célra még a lakóink egy része is tett önkéntes felajánlást. Azonnal kivittük az intézményből azokat a dolgozókat, akik nem feltétlenül és nem szorosan kötődnek az ápoláshoz, például az igazgatókat és a könyvelést, a büfét és az uszodát pedig bezárattam.

Vásároltunk néhány nagy tejesítményű fertőtlenítő gépet. Fertőtlenítés, csírátlanítás céljából 24 órán keresztül elkülönített helyiségben volt minden bejövő áru, eszköz, csomag. Lakóinknak a reggelit, ebédet, uzsonát , vacsorát a lakrészeik elé elhelyezett székekre helyezték el a maszkba, védőfelszerelésbe beöltöztetett konyhai dolgozók, melyet kopogás után bevettek a lakók.

Étkezésük után a szennyes edényt kitették az ajtó elé, amelyet összeszedett a konyhai személyzet és elszállított. Tekintettel arra, hogy idős emberekről lévén szó, elkerülhetetlen más okokból néhányuknál a kórházba szállítás! Erre számítva elkülönítettünk 5 olyan szobát, ahol visszaszállítás után 2 hetet kellett ott töltenie a kórházból visszatérő lakónak. Az elkülönített területen, csak „szkafanderba” öltöztetett ápolói személyzet mozoghatott.

Bármilyen központi intézkedést, előírást kaptak-e? Volt-e bármilyen ellenőrzés az intézményben? Ön szerint szükség lett volna erre, ha nem volt? 

Igen. Email útján folyamatosan kaptunk az EMMi-től, az Országos Tiszti Főorvostól intézkedésekre felhívást.

A katonaság egy alkalommal végzett a közös területeken – folyósok, liftek, előterek fertőtlenítést.

Megélt-e már ekkora válságot az idősotthonok tekintetében?

Nem. 

Ön szerint mennyire bíznak meg most az emberek az idősotthonokban?

Ott ahol a vírus megjelent, biztosan nagyon nehéz lesz a bizalmat visszaszerezni. A Normafa Idősek Otthonában, amelyik vírusmentes, nincs értékesítési probléma. Mi 10 új szobával várjuk az intézményi gondozásra váró időseket!

Mikor alapította az első idősotthonát és honnan jött a kezdeményezés? 

Az elsőt, 2000-ben alapítottam. A Normafa idősotthon pedig 2006-tól, tehát 14 éve működik. Tehát 20 éves tapasztalatom van a bentlakáson intézményi idősgondozásban.
Meggyőződésem volt és ma is az, hogy ez a jövő útja.

Mekkora ez az idősotthon, milyen rendszerben működik? 

Egy 11 000 m2-es 6 szintes,170 szobás hotelből átalakított magas színvonalú bentlakásos otthon a Szabadság-hegy tetején, kiváló és nagyszerű lakókkal. A teljes ellátás és orvosi, nővéri felügyelet mellett, helyben főzött ételekből napi négyszeri étkezés, mosás, takarítás, uszoda, szauna, gyógytornász, színházterem, benne fantasztikus előadásokkal. 

Üzletileg lehet problémás most a helyzet? Voltak-e jelentős többet költségei a higiéniás intézkedések miatt, mint korábban?

Igen, a kisebb létszámmal működők kerülhetnek bajba. Komoly terheket jelentett berendezkedni az ilyen drámai helyzet kezelésére,

de semmi nem drágább az emberi életnél, a lakóink és a dolgozóink egészségének megóvásánál. 

Számít-e második hullámra, és van-e erre bármilyen terve?

Igen számítok. Jobb félni mint megijedni alapon, óvatosan bánunk a megengedéssel, és semmit nem engedünk a megelőzésből.