Az ország legnagyobb éttermi területe, tetőkertek és VIP mozi a legújabb fővárosi plázában

Utazás2021. okt. 20.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Számos innovatív megoldás, többek közt telefonos parkolójegy fizetés, és csírátlanítós légbefúvó rendszer várja az Etele Plazaban a látogatókat - tudtuk meg az épület sajtóbejárásán. A bevásárlóközpont minden szabad tetőfelülete növényekkel borított és két tetőkert is várja a látogatókat. A moziban gyerekterem és egy saját konyhás étterem is található.

Sokat változott az elmúlt években Kelenföld. Kiépült a pályaudvar, elkészült a négyes metró, új házak nőttek ki a földből, meghosszabbították az Etele térig az 1-es villamost és naponta közel negyedmillióan fordulnak meg a városrészben. Budapest legújabb bevásárlóközpontja, az Etele Plaza is itt épült fel. 

A közlekedési csomópont a pláza üvegfalán keresztül

Illeszkedik a környezetébe

Kockákat formázó homlokzata, és téglalap alakú panelekkel díszített oldalfala egyedi megjelenést ad ugyan neki, de az épület összességében nem hivalkodó. Fontos cél volt, a tervezés során, hogy a környezetéhez, a mögötte fekvő lakótelephez tömegében illeszkedő építmény jöjjön létre, ami nem akarja elnyomni a környéket, viszont mégis látványos, különleges. Nem szoborszerű épületet terveztek létrehozni, hanem olyat, ami belesimul a környezetébe – fogalmazott Vámossy István projektigazgató, a Paulinyi & Partners alapító partnere az Etele Plaza építészeti sajtóbejárásán.

Félbevágott átrium nyit az utca felé

A főbejáratnál, ahol reggel a bejárás előtt egy kisebb újságíró csoport gyülekezett, hatalmas üveg függönyfal verte vissza a délelőtti fényeket. Az óriási üvegtáblákból álló felületnek, amely mögött egy félbevágott átrium helyezkedik el fontos feladata van - tudtuk meg. Direkt nem egy folyosóra nyílnak az ajtók, vagy egy teljes átriumra, mivel azt kívánták elérni, hogy a keresztmetszete legyen látható az épületnek a forgalmas tömegközlekedési csomópont irányából. Ezáltal megnyílik a bevásárló központ belső tere a külvilág felé. Sötétedés után, amikor a pláza fényei bevilágítják az előtte levő utat, különösen hívogató az épület bejárata – tette hozzá Vámossy István.

Az üveg függönyfal és az átrium belülről, a legfelső szintről

Bérlőre találtak az üzletek

Az épületbe lépve az első átriumban ledes fényfalak, mozgólépcsők hálózata és természetesen számos üzlet fogad minket. Az üzlethelyiségek nagy része a pandémia ellenére is bérlőre talált, nyitás előtt mégis nagy volt a rohanás, mivel sokan a járvány miatt azt hitték ráérnek és úgysem fognak tudni kinyitni. Így amikor kiderült, hogy biztosan nyitnak már nagyon kevés idő maradt az üzleteket berendezni – ismertette. Ettől függetlenül a nagyobb boltok gyakorlatilag mind időre elkészültek, és karácsonyig várhatóan a kisebbek is behozzák a lemaradásukat – tette hozzá.

Az első átrium, ahol ledes fényfalak, mozgólépcsők hálózata és természetesen számos üzlet fogad minket

Jelenleg egyébként megközelítőleg 180 üzlet működik a plázában és ebben a számban a még ezután betelepülő kioszkok nincsennek benne. A bérbeadható terület összesen 55 ezer négyzetméter.

Feltűnő liftek

A folyosókon tovább haladva a másik átriumba jutunk. Az épület középső részét szerkezetileg így tulajdonképpen közre zárja két hatalmas tér. Útközben érdekes volt, hogy a liftek nagyon feltűnő már-már központi helyen kaptak helyet. Ennek az oka, hogy az arany színnel díszített felvonók, a nagy ajtókkal és a jelentős belmagassággal egy szállodai lift hatását hivatottak kelteni, ezzel is elősegítve, hogy a látogatók kevésbé érezzék magukat egy bevásárlóközpontban – hangzott el.

A nagyobbik átrium az épület másik végében

Jógakert a tetőn

A nagy hátsó átrium mozgólépcsőjén egy emelettel feljebb az Etele Plaza fitness terméhez jutunk, ahol egy üvegfüggöny mögött egy tetőkert húzódik. Itt a tervezéskor arra törekedtek, hogy a tetőkert egyfajta folytatása legyen az épület mögötti Etele Parknak. Eredetileg még egy hidat is szerettek volna a kert és a park közé, de ez nem valósult meg, mert nem tudtak megegyezni a park kezelőjével. A tetőkert a fitness teremhez tartozik, így annak látogatói vehetik igénybe és például jógakertet is kialakítottak odakint – tudjuk meg.

A fitness teremhez tartozó tetőkert, háttérben a lakóteleppel

A legnagyobb food court az országban

A következő szinten a food court található, ami, mint a sajtóbejáráson kiderült az ország legnagyobbja, kis híján egy egész emeletet elfoglal.Itt egy kis gyereksarkot is kiépítettek, ahol a szülők úgy tudják elfogyasztani az ételeket, hogy közben látják, ahogy a gyerekek játszanak. A food court-on már most komoly a választék, pedig az éttermek egy része még meg sem nyitott. Az emberek is gyorsan birtokba vették a pláza éttermi részét, hétvégi napokon már közel teltházzal üzemeltek – húzta alá a projektigazgató.

A food court

Az étel udvarban újdonság, hogy az nem egységes, mint más plázáknál, hanem direkt többféle hangulatú részből áll össze, így vannak nagy közösségi terek és eldugott kis zugok is, hogy mindenki megtalálja a számára az étkezéshez legkellemesebb környezetet.

Többféle részből áll össze az ételudvar, ezt a területet például egy piactér ihlette. Itt nagy nyílt helyen, egyszerre sokan étkezhetnek.
És vannak eldugodtabb otthonos sarkok is, ahol nyugodtan erszürcsölhetünk egy kávét

Ehhez a részhez is tartozik egy tetőkert, oda is ki lehet ülni enni, ha az idő éppen megengedi. Ez és a másik kert is komoly zöldfelület lesz majd hosszútávon, ha a rajta lévő növények megnőnek, mivel vastag, 40-80 centiméteres földtakarót helyeztek rajta el, hogy akár cserjék is megélhessenek benne.

Jó időben akár a tetőkert teraszára is kiülhetünk enni

Az éttermi részen a belső térben is rengeteg növény található, azonban ezek egy része nem igazi – ismertette Vámossy István. Ennek az az oka, hogy a bevásárlóközpontok beltereiben tartott növények gyakran nem kapnak elég természetes fényt, így azokat néhány havonta el kell szállítani kertészetekbe, hogy ott helyre hozzák őket, ha viszont mű növényekkel sűrítjük az igaziakat, akkor csökkenthető a mozgatandó növények száma, miközben elérhető a kívánt vizuális hatás – hangsúlyozta.

Kilátás a tetőkert felől

Étterem, VIP, gyerek terem

A food court mellett a pláza másik fontos attrakciója a mozi. Itt is számos újítást vezettek be, hogy versenyre keljenek a konkurens filmszínházakkal. A hagyományos termek mellett egy VIP szintet is kialakítottak, ahol egy saját konyhával rendelkező étteremben a prémium mozijegyet megvásárlók frissen készült ételeket fogyaszthatnak. Emellett komoly foteles VIP termek is találhatóak ezen a szinten, ahol például indukciós mobiltelefon töltők is helyet kaptak a pohártartó mögötti kis asztalkán.

Ezen a szinten van a több mint 300 fő befogadására alkalmas nagyterem is, ahol szintén kényelmesebb fotelszerű székek vannak, és ezek is elektromosan állíthatóak. A székek egyébként a sima termekben is dönthető támlájúak. Érdekesség, hogy mindegyik termet alkalmassá tették rendezvények tartására, ehhez kiépítették a megfelelő hang és fénytechnikát, cateringet is tudnak biztosítani, sőt a nagyterem ajtaját úgy alakították ki, hogy akár egy autót is be lehessen tolni rajta például egy új modell bemutatóján – árulja el a projektigazgató.

A moziban egy gyerek terem is helyet kapott, ahol barátságos környezetben családi kanapékon és babzsákokban ülve nézhetik a meséket a legkisebbek – tudtuk meg. A mozi részleg kialakításakor arra is figyeltek, hogy az éjszakai vetítések során le lehessen zárni a pláza vásárló területét, ennek érdekében a mozinak külön bejárata van a parkolóházból.

Átlátható parkolóház

A parkolóház kialakítása egyébként külön szerencsés. Én személy szerint nagyon nem szeretem a zegzugos labirintus szerű parkolóházakat, az Etele Plazáé viszont teljesen átlátható, hosszú egymás mellett lévő parkolók vannak minden emeleten és nincs spirális rámpa, csak sima a szintek között. A parkolójegyet is újragondolták, és elhelyeztek rajta egy QR kódot, melynek segítségével a hagyományos automaták mellett a telefonunkon keresztül elektronikusan is kifizethetjük a parkolási díjat.

A parkolóház legfelső szintje

Innovatív megoldások

Sok egyéb innovatív megoldást is használtak a QR kódos parkolójegy mellett derült ki a bejáráson. Többek közt nagysebességű Wi-Fi hálózatot építettek ki, emellett a vásárlók egy alkalmazáson keresztül a vásárlási szokásaiknak megfelelő tippeket is kaphatnak, illetve az épület légbefúvó rendszere a járvány utáni igényekhez igazodva egy csírátlanító berendezéssel van ellátva és csak friss levegőt fúj be. Arra is gondoltak, hogy az épület ne képezzen hőszigetet a városban, ennek érdekében minden olyan tetőfelületet beültettek, ahol nincs parkoló, vagy gépészeti berendezés.