Bokrétaünnep: Elérte végleges magasságát a MOL-torony

Siker2021. aug. 4.Dajkó Ferenc Dániel

Elérte végleges magasságát a MOL Campus, hazánk első toronyháza. A torony teljes magassága 143 méter. A legfelső járószinten 120 méteren bárki számára látogatható kilátót alakítanak ki. Olyan építészeti bravúrokat alkalmaztak a kivitelezők, amikre még Magyarországon nem volt példa.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt néhány év leforgása alatt egy új városnegyed nőtt ki a földből. Modern irodaházak, lakóházak, egy jelentős méretű közpark... Eddig akár egy szokásos beruházásra is gondolhatnánk,

azonban ennek a vadonatúj városrésznek a koronája a MOL Campus épülete

sok minden, csak nem szokványos, sőt hazánkban jelenleg a legek épülete.

Mol CampusPanoráma a Mol Campus egyik alsóbb szintjéről

Hazánk első toronyháza

A MOL magyar olajipari, energetikai és vegyipari óriás ugyanis a vállalat méreteihez megfelelő székházat építtet magának, ami egyben hazánk első toronyháza is lesz.

Most ez a magyar léptékkel szinte felhőkarcolónak számító gyönyörű óriás a Market Építő Zrt. kivitelezésében elérte a legmagasabb pontját

– hangzott el az ebből az alkalomból tartott bokrétaünnepségen.

Hazánk első toronyháza

Felbokrétázott fa a torony tetején

A jeles alkalom tiszteletére

a középkor óta élő hagyományoknak megfelelően egy szalagokkal felbokrétázott fát emeltek egy óriási toronydaruval az épület csúcsára.

Felemelő érzés volt látni, ahogy az odafent süvítő szélben Magyarország legmagasabb épületének a tetejére lerakják a végleges magasság elértét jelképező díszt.

A középkor óta élő hagyományoknak megfelelően egy szalagokkal felbokrétázott fát emeltek egy óriási toronydaruval az épület csúcsára

Az épület kivitelezése egyébként minden akadály ellenére nemhogy pontosan haladt, de még határidő előtt sikerült elérni a maximális magasságot.

Elindult a kis felszalagozott fa felfelé

A MOL Campus építkezése kollegáink fegyelmezett és szabálykövető viselkedésének köszönhetően a járványügyi helyzet legkritikusabb időszakában is terv szerint haladt. A szerkezetépítő dolgozók, alvállalkozóink és beszállítóink felelős és motivált hozzáállásának, valamint a beruházóval való kiváló együttműködésnek köszönhetően az építkezés egy pillanatra sem lassult le.

- hangsúlyozta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

A toronyépület egyébként 28 emeletből áll, a legmagasabb szintje feletti járósík pedig 120 méter magasságban van,

ha körülbelül egy év múlva teljesen elkészül az épület, itt egy mindenki által látogatható nyitott kilátóterasz kap majd helyet,

így a MOL Campus kicsit minden fővárosi lakosé lesz, sőt az ország minden lakójáé, aki ilyen elképesztő magasságból szeretné látni Budapest minden kétséget kizáróan lélegzetelállító panorámáját.

Már majdnem megérkezett a tetőre

Maga az épület összességében egyébként még ennél is magasabb lesz, ugyanis az említett teraszt egy úgynevezett korona üvegszerkezet veszi majd körül, amivel már

a torony magassága 143 méter lesz.

Elhelyezték a fát a MOL Campus csúcsán

Minden paramétere lenyűgöző

Persze nemcsak a magassága, hanem a 86 ezer négyzetméteres alapterülete is lenyűgöző a vállalat új székházának. Ez, hogy a vizuális típusoknak is kedvezzünk akkora, mintha 12 futballpályát helyeznénk egymás mellé.

Hogy érzékelni lehessen mekkora volumenű beruházásról van is szó, a fentiek mellett érdemes még néhány számadatot is áttekinteni:

  • az épület alá 220 darab 100 méteres, az épület mellé pedig 90 darab 120 méteres talajszondát fúrtak le, ami összesen közel 33 kilométernyi szondát jelent,
  • a teljes székházba több mint 62 ezer köbméter betont dolgoztak be,
  • a bedolgozott mennyiség negyede feszített födémlemezként épült meg;
  • a vasbeton szerkezetekbe több mint 6 800 tonna betonvasat és 105 000 fm feszítőpászmát építettek be,
  • szerkezeti acélként több mint 2 500 tonnát fognak beépíteni,
  • a homlokzatra a projekt végére összesen 5 500 darab üvegpanelt építenek be,
  • a pódium épületrész tetőszerkezetén 900 négyzetméternyi napelem telepítésével megújuló energiából biztosítják majd a ház jelentős energiafogyasztását,
  • az épületben a teljes projekt keretében több mint 1 000 000 méter kábelt húznak be,
  • a komplexumban összesen 7 lépcsőház épül, ami összesen 2 633 lépcsőfokot jelent.
Az immár teljes magasságát elért tororny

Nemcsak a számokban különleges

A most 62 százalékos készültségű épület tervei egyébként a nemzetközi szinten is elismert és jegyzett londoni Foster+Partners és a magyar Finta Stúdió kollaborációjában születtek.

Látható tehát, hogy egy hatalmas épületről beszélünk, sőt az ország legmagasabbjáról, de ha ez nem lenne elég, nemcsak emiatt igaz rá, hogy a legek épülete. Több téren is egyedülálló ugyanis az épület.

- Az építéshez használt 165 méter magas toronydaru ugyanis a legmagasabb, amit itthon valaha használtak.

- Hazánkban gyakorlatilag példa nélküli az a 120 méter magas személy és teherfelvonó, amit a szerkezet és homlokzatépítési munkálatok segítésére épített a kivitelező.

- Szintén unikális, hogy az épület tetejére egy közel 80 tonnás, homlokzattisztításra szolgáló daruszerkezetet terveznek.

- Valódi bravúr, de a cölöpözési, talajszondázási és alaplemez építési munkálatok egymással párhuzamosan futottak, ami komoly szervezési és ütemezési kihívást jelentett a kivitelezők számára, amiben plusz nehezítést jelentett, hogy mindez az őszi-téli időszakban zajlott.

- A magasban folyó munka miatt

a magyarországi magasépítésben egyedülálló technológiát, úgynevezett automata szélpajzs-rendszert kellett alkalmazni,

ami a biztonságos munkavégzést és a szakemberek komfortérzetét szolgálja – ez összesen mintegy 100 tonna zsaluzatból épült meg. A rendszer az épülő tartószerkezet három legfelső szintjét körbeölelve védte a magasban dolgozókat, és hidraulikák segítségével folyamatosan felfelé kúszva követte a szerkezetépítés aktuális készültségi fokát.

- Komoly szakmai bravúr, és a kivitelezési időt jelentősen csökkentette, hogy

a torony szerkezeti gerinceként szolgáló 2 darab merevítő aknamagot automata kúszózsalu rendszerrel építette meg a Moratus Szerkezetépítő Kft.

A 200 tonna súlyú rendszer kiépítését több hónapos tervezési és szerelési munka előzte meg. A technológia alkalmazása a kivitelezési átfutási időt közel a felére csökkentette ez az eljárás. A magok különlegessége, hogy alaprajzi pozíciójukat tekintve teljesen ki vannak tolva a homlokzatra, ezzel is megnehezítve a szerkezetépítő feladatát.

A MOL Campus tornya

Új székház új stratégia

Végül, de nem utolsósorban még érdemes megemlíteni, hogy a MOL Campus,

nemcsak egy bravúros megoldásokkal épített egyedülállóan magas toronyház, hanem egy környezetbarát komplexum is egyben,

hiszen az épület Budapest, sőt az egész régió egyik leginnovatívabb és legzöldebb irodaépülete lesz, amely szervesen illeszkedik a megújuló Kopaszi-gát látképébe, és jövőbe mutató, fenntartható és okos megoldásaival a főváros egyik ikonikus épülete lehet.

Az irodaház energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet fogja képviselni a BREEAM Excellent és LEED Platinum fokozatok megszerzése érdekében. 

Az energiaigényt részben napenergia biztosítja majd, a talajszondáknak köszönhetően geotermikus hőenergiát is használnak majd az épület fűtéséhez és hűtéséhez, emellett pedig az esővizet is hasznosítják.

Mindezzel az új székház szervesen illeszkedik a MOL megújult stratégiájához.

Számunkra ez az épület megtestesíti mindazt, ami a fenntartható fejlődéshez szükséges: a hatékony működést, az okos döntéseket, a szaktudást, a technológiai fejlődést és a lelkiismeretes, precíz munkát. Az a célunk, hogy még több tehetséget meg tudjunk szólítani, és egy folyamatosan bővülő nemzetközi csapattal formáljuk a régió jövőjét.

- fogalmazott Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

Most a bokréta ünnepséggel a célegyenesbe fordultak, és az utolsó szakasznak is az eddigiekhez hasonló lelkesedéssel fognak neki – hangsúlyozta.

Ha minden jól megy közel egy év múlva már arról írhatunk, hogy elkészült Budapest új ikonikus épülete, korunk talán legmeghatározóbb hazai építészeti alkotása.