Döntött az olasz kormány a tengerjáró hajók ügyében

Utazás2021. júl. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az olasz kormány Velence művészeti, kulturális és környezeti örökségének megőrzése érdekében kitiltotta a tengerjáró hajókat a velencei lagúnából. A tilalom augusztus elsején lép életbe, a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes.

Kitiltják Velencéből a tengerjáró hajókat. A döntéssel egy évek óta tartó vita zárult le.

A tilalom augusztus elsején lép életbe, a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.

Mint azt korábban megírtuk, a hajóforgalom leállítására irányuló korábbi kezdeményezések eddig mind kudarcot vallottak. 2013-ban a kormány kitiltotta a több mint 96 ezer tonna súlyú hajókat a Giudeccából, de a szabályozást nem sokkal rá visszavonták.

További szabályozásokat 2017-ben jelentettek be, de ezeket sem hajtották végre teljes mértékben.

Nagy port kavart az az eset, amikor 2019-ben egy óceánjáró és egy, a Giudecca-csatornán kikötött turistahajó összeütközött. A baleset során többen megsérültek, és városszerte tiltakozás-hullámot tört ki, a velenceiek a nagy óceánjáró hajók teljes betiltását szorgalmazták.

Az óceánjáró hajók a koronavírus-korlátozások miatt amúgy sem tudtak belépni Velencébe, a hiányuk következtében a lagúnák vízminősége jelentős javulást mutat, hatalmas halcsoportokat lehet a víz alatt látni, és állítólag még hattyúk is megjelentek.

A hajók kitiltásáról szóló döntésnek örülnek a velencei lakosok, akik az elmúlt években többször is aggodalmukat fejezték ki a fenntartható turizmus és a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatban.