Egy remek kirándulási forma: a tanösvények

Utazás2019. máj. 21.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Az utóbbi években sok kijelölt, jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal létesült, amelyen állomáshelyekhez kötődően, tájékoztató táblák és kiadványok segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei. Ezek a tanösvények, legtöbbjük bejárása gyerekeknek is nagy élményt jelent.

Különböző színekkel és formákkal megjelölt turistaút már korábban sok volt az országban, szebb vidékeinket így szinte korlátlanul be lehetett kényelmesen járni. A terület érdekességeiről azonban csak akkor tudtunk meg többet, ha utánaolvastunk, agyerekek pedig gyakran kérdezték, hogy meddig megyünk még, hol lesz valamilyen érdekesség?

Nos, minderre a megoldás a tanösvények kialakítása lett, melyet a Nemzeti Parkok végeznek.

A tanösvényeken a turistautakat kiszélesítik, megtisztítják a legtöbb helyen, hogy könnyen járhatóak legyenek, és néhány száz méterenként úgynevezett állomásokat alakítanak ki, ahol táblák jelzik a hely érdekességeit, esetleg a geológiai felépítését vagy épp a környék élővilágáról szólnak.

Gyakran valamilyen feladatmegoldás is társul a táblákhoz: a gyerekek egy kis füzetet kapnak, és a táblákon vannak olyan részek, rejtvényszerűen, melyeket a füzettel összevetve meg lehet kapni a megoldást. Ez a gyerekeket inspirálja, alig várják, hogy eljussanak a következő állomásra, lelkesen járják végig az utat.

Az érdekesség kedvéért néhány, a fővároshoz közeli konkrét útvonalat is megemlítünk, de szerencsére ma már rengeteg tanösvény közül válogathatunk.

Az első a Királyréti tanösvény a Börzsönyben, amelyet érdemes a Kismarosról induló kisvasúttal megközelíteni.

A kisvasút végállomásától rövid sétával érhető el a túra kezdőpontja, a Királyréti Látogatóközpont, itt meg is lehet vásárolni a füzetet, amely egyrészt leírás az útvonalról, másrészt tartalmazza a gyerekeknek szóló rejtvényt.

A következő, amit megemlítünk, a Gyadai tanösvény.

Ennek érdekese, hogy a Vác mögötti Naszály hegy hátsó lejtőin halad (az első lejtők arról híresek, hogy ott bányásszák a mészkövet évtizedek óta, így egy nagy sárga seb éktelenkedik a hegyen, amely Budapestről is látható). A tanösvény azonban meseszép helyeken halad és igen változatos részeken: hol meredek hegyoldalon, hol kiterjed rétek, hol mocsaras részek között.

Erdei tanösvény

A túra kezdőpontja a Katalinpusztai Látogatóközpont, maga a túra 5 kilométeres, de a legkisebb számára van egy külön óvodás tanösvény. A hely érdekessége még, hogy a parkolótól a látogatóközpontig egy egész kis vasúton lehet utazni, gyerekeseknek feltétlenül ajánlott.

A következő, amit megemlítünk, a fóti Somlyó hegyen található útvonal.

A Somlyó egy messziről látható jellegzetes, egymagában álló hegy, amelyet a Veresegyház felé futó út is vasút nagy ívben megkerül. Az útvonal kezdőpontja Fóton van, onnan felsétálunk a hegytetőre, amelyen az egész Budai-hegység és a Pilis is belátható, majd a hegygerincen haladva gyönyörködhetünk a környékben, mielőtt visszatérnénk a kiindulási pontra.

Az utolsó, amit említünk, egy igen régi, de mostanában frissen felújított útvonal, mégpedig Budapest területén belül.

Ez nem más, mint a Guckler-sétány, amely a Hármashatárhegy oldalában a város felőli oldalán halad végig, páratlan panorámát nyújtva.

A kezdőpont eleve egy kisebb túrával érhető el a Fenyőgyöngyétől, és mivel nem körtúráról van szó, visszafelé akár a Hármashatárhegy csúcsán is haladhatunk.

A fővároshoz közeli tanösvények jórészt a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében vannak, a Park honlapján részletes leírás található róluk. A többi nemzeti parkról és az ott található tanösvényekről itt olvashatunk.