Elindult az első repülőjárat, ahol utas és személyzet is már be van oltva

Utazás2021. ápr. 7.Sz.A.
A rovat támogatója:

A Qatar Airways indította el a világon az első olyan járatot, ahol a személyzet összes tagja és az utasok is megkapták a koronavírus elleni oltást, sőt a dohai reptéren is minden dolgozó megkapta a védőoltást.

Április 6-án felszállt a Qatar Airways QR6421-es járata, amely történelmi lépés az utazás történetében. A dohai Hamad Nemzetközi reptérről induló járaton a személyzet összes tagja és az utasok mindegyike be van oltva, sőt, maga a reptér is az első Ázsiában, ahol a szolgáltatások összes dolgozója is már megkapta a koronavírus elleni oltást  - tájékoztatott a világ egyik legmodernebb légiflottájával rendelkező katari légitársaság.

A reptér és a légitársaság elsőként kapta meg a Skytrax öt csillagos Covid 19 biztonsági értékelését. Heti 1200 járatot üzemeltetnek, és világszerte 140 célállomásra repül a Qatar Airways, amely a járvány miatti visszaeső forgalom hónapjait fejlesztésre szánta.

Doha a közel-keleti légikikötők egyik legfontosabb átszállóhelyévé vált.

A szóban forgó Airbus 350-1000 járaton is már működik az első érintésmentes szórakoztatási technológia, van wifi elérhetőség, sőt, teljes mértékben karbonsemleges a járat.

A légitársaság vezérigazgatója, Akbar Al Baker az esemény kapcsán úgy fogalmazott, hogy a légi utazás történetében a jövőbe mutató a járat, és reményt jelenthet az egész szektor számára. A társaság dolgozói - állami segítséggel - kiemelten gyorsan kapták meg a védőoltást, napi ezer dózist adtak be a gördülékeny és biztonságos szolgáltatás minél gyorsabb elérése érdekében.

A járvány kitörése óta a légitársaság sokat fejlesztett, közel 20 millió dózis vakcinát szállított a világ több mint 20 országába, emellett félmillió tonna orvosi felszerelést szállított. Az egészségügyi dolgozók és tanárok részére összesen 120 ezer ingyenes jegyet ajánlottak fel az utazás beindítása céljából.

Most kezdték el a IATA digitális útlevelének kísérleti használatát is, a IATA Travel Pass mobil applikációt már le lehet tölteni.

A légitársaság Katar 2016-os szárazföldi blokádja idején kulcsfontosságú szerepet töltött be az ellátási láncolatban.

A 2,8 milliós Katarban a lakosság egyharmadát már beoltották, ez az egyik legjobb mutató globális szinten is.

A cseppfolyós gázexportja miatt az egyik leggazdagabb országnak számító Öböl-menti Katarban Pfizer és Moderna vakcinát használnak. 

A járvány előtt Budapest és Doha között közvetlen légijárat működött rendszeresen viszonylag jó kihasználtsággal.