Ez a cseh város mindenkit levesz a lábáról, Prágával vetekszik a szépsége

Utazás2023. aug. 19.H.E.
A rovat támogatója:

Lélegzetelállító panoráma, hangulatos szűk utcácskák, Morva-parti éttermek és kávézók, kézműves sörök, valamint Csehország legnagyobb vára – csak néhány ok, amiért érdemes felkeresnünk a Cseh-erdő szélén található Cesky Krumlov városát. Portálunk keresztül-kasul bejárta a várost, és összeszedtünk öt dolgot, ami kiváló célponttá teszi ezt az ékszerdobozt.

Az odavezető út is lenyűgöző

A Budapesttől 450 kilométerre fekvő Cesky Krumlov városába – részben autópályán – 5 és fél óra alatt juthatunk el Ausztrián keresztül. Kifejezetten ajánljuk, hogy az osztrák-cseh határt magunk mögött hagyva ne autópályán, hanem az alacsonyabb rendű országúton haladjunk, a táj ugyanis gyönyörű. Egymást követik a Toszkánát idéző lankás dombok, majd az út a Cseh-erdőn keresztül visz tovább.

Cesky Krumlov, várhegy

A nyári kánikulában maga az utazás is felüdülést jelent, 3-5 fokkal van itt hűvösebb, mint a közeli Linzben vagy a kissé távolabb eső Brünnben. Dél-Csehország e táját  a Moldva és mellékfolyói szelik át, egyik halastó követi a másikat, a táj harmonikus és nyugalmas képet mutat, az autós forgalom viszonylag alacsony, így békésen lehet gyönyörködni az erdők borította lejtőkben.

Cesky Krumlov a Cseh-erdő déli részén helyezkedik el, a város területén pedig a Moldva folyó két kanyart is tesz, egészen különlegessé téve ezzel a települést.

Eseménydús történelem

A 13 ezer fős kisvárosba belépve azonnal megcsap minket a történelem szele: a település már a 14.századtól kezdve fontos szerepet töltött be, a Moldva mentén kiépült észak-déli kereskedelmi útvonal fontos csomópontja volt évszázadokon keresztül. A Moldva egyik kanyarulata az óvárost öleli fel, míg a másik a várhegyet: ezen a keskeny hegygerincen található Csehország legnagyobb vára.

Cesky Krumlov

Két dinasztia határozta meg a város történelmét: 300 éven át, 1602-ig a Rozmberkek, majd 350 évig a Schwarzenbergek. Mindkét dinasztia saját magánhadsereggel rendelkezett. Maga a város 1992-ben lett az UNESCO Kulturális világörökség része. Az óvárosban mindegyik épület megőrizte eredeti formáját, nem csoda, hogy számos, középkorban játszódó filmet forgattak itt.

Jól látható, hogy a városvezetés kiemelten figyel a műemlékvédelemre, emellett pedig a tisztaságra. Ha csak egyetlen napra tudunk ellátogatni ide, feltétlenül nézzük meg a Várat, amelyhez egy különleges, többemeletes híd vezet.

Cesky Krumlov,a folyóról kilátás a Várra, amelyhez egy többemeletes híd vezet

Az erődítmény bejárása több órát vesz igénybe, az Alsó Várból mehetünk át a Felső Várba több várudvaron, a Várszínházon, valamint a Várudvaron keresztül. A hídról és a várból lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a környező tájra. A szűk utcácskákkal teli óváros látnivalói közül a karcsú Szent Vitus templom tetszett nekünk a legjobban.

Hajókázzunk vagy evezzünk

A várost hajóval, kenuval vagy kajakkal is felfedezhetjük, de ha többen vagyunk, kibérelhetünk egy 6-8 fős gumicsónakot is. Mindegyik forma roppant népszerű a turisták körében. Olyannyira, hogy a városban főszezont jelentő júliusban és augusztusban a hajókkal sorban kell állni, hogy a Moldva zúgóin lemehessünk. Mi a kényelmes hajós idegenvezetést választottuk, és nem bántuk meg: történelem szakos egyetemista idegenvezetőnk részletesen ismertette velünk a város főbb nevezetességeit, melyek a Moldva két kanyarulatában helyezkednek el. A hajókázás egy órát tart, a csoportok folyamatosan indulnak, míg a kajakok, kenuk és gumicsónakok egész napra is bérelhetőek.

Cesky Krumlov látkép

Cseh ételkülönlegességek

Cesky Krumlovban egymást érik a hangulatosabbnál hangulatosabb éttermek, sörözők és kávézók. A legnépszerűbb fogás, azaz a sertés vagy kacsahús knédlivel majdnem mindenhol szerepel az étlapon.

A knédlit szervírozhatják egészben vagy szeletelve, kenyérkockákkal vagy sonkával, ez utóbbi a legfinomabb. Nagy a levesválaszték, a levesek általában húst és sok zöldséget tartalmaznak, igen laktatóak. Minden napszakban más-más éttermet próbáltunk ki, a kiszolgálás és az étel minősége mindenhol megfelelő volt. Az óvárosban sok étterem várja a turistákat, ezek közül mi azokat ajánljuk leginkább, amelyek a Morva-partján helyezkednek el, hiszen az ebéd vagy a vacsora mellé páratlan kilátást is kapunk. Több étterem élő zenével kedveskedik a turistáknak.

A helyi sör zamata világhírű

Utoljára hagytuk a világhírű cseh sört, mely Cesky Krumlovban elképesztő választékban és igen jó minőségben kapható. Ez érthető is, hiszen a sörfőzés központjai, Plzen és Budweis (Budvar) a közelben találhatóak. Az itteni sörgyárakban nehéz és ízletes söröket állítanak elő, a vendégek pedig a rendelésüket sokszor a sör alkoholfoka szerint adják le. A csehek nagyon büszkék sörük zamatára. Olyannyira, hogy több helyen olyan pincérekkel találkoztunk, akik a vendégek kiszolgálása közben ízletesen kortyolgatták a saját maguk számára kimért sört.