4+1 ok, amiért érdemes Prágát felkeresni télen is

Utazás2021. nov. 20.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Közép-Kelet Európa legnyugatibb metropolisza minden évszakban más arcát mutatja. Mi most öt érvet mutatunk be arra, miért érdemes felkeresnünk a száztornyú várost a hidegebb őszi és téli hónapokban, a pandémia árnyékában.

1. Öt órányi utazás, végig autópályán

A Moldva gyöngyszemeként vagy Aranyvárosként is emlegetett Prága mindössze 520 km-re fekszik Budapesttől, az utazást végig autópályán kell megtennünk, azaz akár egy péntek délután is elindulhatunk a felfedezőutunkra.

Mind a szlovák, mind a cseh autópályamatrica megvásárolható okostelefonról, sőt, novemberi látogatásunk alkalmával sem a magyar-szlovák, sem a cseh-szlovák határon nem kellett megállni útlevél-ellenőrzésre.

Prágában egy hetet is nyugodtan el lehet tölteni úgy, hogy minden nap újabb és újabb részeit fedezzük fel a cseh fővárosnak, ám egy hosszú hétvége alatt is be lehet járni a város legfontosabb látnivalóit, és bele lehet kóstolni a város hangulatába. A szállás foglalása nem nehéz, elképesztő kínálat várja az idelátogatókat, meglepően sok kifejezetten jó minőségű szálláslehetőséggel.

2. Covid szabályok: betartva

A cseh járványhelyzet fő számai hasonlóak a magyaréhoz: a Johns Hopkins egyetem friss adatai szerint a 10,7 milliós Csehországban jelenleg csaknem 6,2 milliónyian rendelkeznek 2 oltással, ez 58 százalékos átoltottságnak felel meg. (Csehországban eddig 31.431 halálos áldozatot követelt a vírus, vagyis majdnem ugyanannyit, mint hazánkban.)

Ottjártunkkor a csehek és a hozzájuk látogató turisták fegyelmezetten viselték a maszkot a zárt terekben, így a múzeumokban és a hotelek aulájában is. Étkezések előtt és után szintén javasolt a maszk használata a szállodák közös helységeiben és az éttermekben. A híres cseh sörök kortyolgatásánál már nehezebb betartani az ajánlásokat, a sörözőkben inkább szellősebben ülő vendégeket láttunk.

A covid-szabályok betartására lépten-nyomon felhívják a turisták figyelmét, ennek köszönhetően a legnépszerűbb turistalátványosságok előtt kanyargó soroknál is betartják a legalább 1 méteres távolságot.

A történelmi nevezetességek belső tereiben a kötelező maszkviselésre  és a távolságtartásra táblák hívják fel a figyelmet, és rá is szólnak az emberre, ha elfelejtené felvenni a maszkot.

A Moldva partjáról kivételesen szép panorámában gyönyörködhetünk.

3. Látnivalók tömkelege

Prágát méltán sorolják a világ legszebb fővárosai közé, a hangulatos városközpontban egymást érik a történelmi nevezetességek. Nem csoda, hogy az óvárost 1992-ben a világörökség részének nyilvánította az UNESCO.

A belváros kifejezetten tiszta, a parkok gondozottak, az utcákon nem zaklatják a turistákat kéregetők vagy a portékájukat tukmáló eladók. A belvárost 3 nap alatt keresztül-kasul bejártuk, de koldussal vagy hajléktannal egyszer sem találkoztunk.

Az Arany várost a Moldva szeli ketté, a kanyarulatok között 9 domb található, a gyönyörű panorámában leginkább a hidakon sétálva vagy a folyóparton üldögélve gyönyörködhetünk.

A város felfedezéséhez a gyalogos megközelítést ajánljuk, az egyes látnivalók közötti távolságok nem olyan nagyok, hogy azért buszra vagy villamosra kellene szállni. Ha csak egy hosszú hétvégénk van a város felfedezésére, mindenképpen keressük fel a prágai Várat, közepén a lenyűgöző Szent Vitus székesegyházzal.

A prágai Vár, Európa legnagyobb várkomplexuma előtt kanyarog a turisták sora.

A Vár látogatása külső sétával ingyenes, ám belépés előtt át kell menni egy biztonsági kapun, ezért aztán sor kanyarog, ami azonban gyorsan halad előre. Mintegy 10 perces várakozás után már nézhetjük is a látnivalókat Európa legnagyobb várkomplexumában. Ha belülről is szeretnénk megtekinteni a Hradzsin kincseit, akkor jegyet kell venni, ám ezzel a jeggyel a Vár több látványosságába is bemehetünk.

A prágai „kötelező körhöz” tartozik a híres Óváros tér, amely már a 13.századtól központi szerepet töltött be. Itt található a város egyik jelképe, a Tyn előtti Miasszonyunk templom és a Szent Miklós templom.

Szintén itt látható a Városháza, és annak egy tornyában a híres asztrológiai óra, az Orloj, melynek különlegessége a minden órában megtekinthető bábjáték. (Ottjártunkkor rengeteg turista csodálta a bábjátékot, nem volt azonban olyan tömeg, mint a nyári hónapokban.)

A Károly-híd szintén kihagyhatatlan látványosság, novemberben is rengeteg turista sétált és fotózkodott itt.

A Károly-híd az egyik legnépszerűbb látványosság: sokan vannak novemberben is, de a nyári tömeg a múlté.

A zsidó negyed szintén sok érdeklődőt vonz, itt is sorban kell állni, de a várakozás itt sem több 10 percnél, ami nem megterhelő még egy egész napos városnézés során sem.

Ha még maradt egy kis időnk, akkor érdemes felkeresni a Wallenstein-palotát és kertjét. Bárhová barangolunk is el, a teljes prágai belváros gondozott, az épületek jól karbantartottak, omladozó épületeknek nyoma sincs.

A prágai zsidónegyed története a 10.században kezdődött, a temetőben egymás fölé több mint 100 ezer embert temettek el.

4. Hangulatos pezsgés

Akárcsak a főszezonnak számító nyári hónapokban, a prágai belváros utcáin most is hömpölyögnek a turisták, ám a hidegebb idő beköszöntével nincsenek tömegek, így a város felfedezése könnyebb. Elképesztően sok fiatal keresi fel Prágát, párokban és csoportokban egyaránt.

Az utcákon a legtöbbször olasz, angol, német és francia szavakat lehet hallani, de láttunk skandináv, indiai és dél-amerikai csoportokat is.

A fiatal városnézőket célozzák meg az elektromos rollereket, bicikliket és segwayeket kínáló irodák, a kínálatra pedig van kereslet. Lehetőség van itt egyéni és csoportos „sportos” városnézésre, az idegenvezetőkkel szervezett utak ottjártunkkor két óránként indultak angol nyelven.

A városban rengeteg a koncertterem, széles zenei kínálat várja az idelátogatókat, legyen szó komolyzenéről vagy dzsesszről, bluesról vagy éppen sanzonról.

Plusz 1: A cseh gasztronómia

A város kellemes hangulatához hozzájárul a rengeteg jó minőségű kávéház, cukrászda, söröző és étterem. Gyakorlatilag az összes turistaútvonalon hangulatos beülős helyeket lehet találni, ami egy-egy hűvösebb napon kifejezetten jól jöhet. A legfőbb látnivalóknál egymást érik az éttermek és sörözők, sok helyen euróval is lehet fizetni, (a visszajárót is euróban adják). Több helyen láttunk retro stílusú sörözőt, esténként tele vendégekkel. Az árak még a legfelkapott helyeken is elfogadhatóak, fejenként 12-18 euróért ebédelni vagy vacsorázni tudtunk.

A híres pilzeni sört minden étteremben megkóstolhatjuk.

Prágában jelenleg több mint 3 ezer étterem, söröző és kávéház működik, a belvárosban sok helyen turista menü kapható budapesti árakon.

A prágai városnézés közben megpihenve érdemes megkóstolni a híres zsemlegombócot, a knédlit, vagy a ropogósra sült kacsacombot, a disznósültet, avagy a tejszínes mártásban szervírozott bélszínt.

Gulyást is sok helyen kínálnak, itt azonban ez a fogás nem levest, hanem pörköltet takar, amit zsemlegombóccal egészítenek ki. Ha valaki egy ilyen étkezés után röviditalra vágyna, szilvapálinkát vagy a karlsbadi fűszeres keserű italt, a Becherovkát rendelheti.

Csehország védjegyének számítanak a sörök, a csehek büszkék is nemzeti italukra.

A cseh sörök titka a kiváló alapanyagokban, a víz minőségében, az árpamalátában, a komlóban, a megfelelő tárolásban és az évszázados hagyományban rejlik (komlót már a 9.században is termesztettek itt). Aki csak egy laza sörtúrára érkezik a barátokkal, sörözők százai várják, hihetetlenül széles kínálattal.