Hová utazhatunk Európán kívül tesztelés nélkül?

Utazás2020. dec. 20.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Immár hónapok óta ismét nehézkes mindenféle utazás a járvány miatt, Európán kívül pedig már lassan egy éve alig utazhatunk. Van azért néhány lehetőség, ha valaki kalandvágyó, és elege van a hosszú, sötét korlátozásokkal teli télből.

Miután a koronavírus világjárvány, kevés olyan hely van, ahol mérsékelt a fertőzöttség, ugyanakkor a fertőzött országokból érkezőket szívesen fogadják anélkül, hogy előzetes tesztelést kérnének helyivel teszttel, karanténnal kiegészítve.

Márpedig ilyen helyekre nyilván nem szívesen utazunk, hisz ha valaki most elszánja magát az utazásra, leginkább azért teszi, hogy kissé kellemesebb körülmények között töltsön pár napot vagy hetet. Mindazonáltal akadnak helyek, ahová szinte kellemetlenség nélkül utazhatunk.

A járvány miatti esetleges korlátozó intézkedéseket teljesen sehol sem ússzuk meg, de ezért kárpótolhat a kellemes időjárás, nem beszélve a trópusi tengerpartokról.

Ugrott Tenerife

Az elmúlt hetekben elterjedt a híre, hogy van egy Európától nem messze fekvő, de már kellemes időjárású terület, amely ráadásul uniós tagállamhoz tartozik: a Kanári-szigetek, és hogy a kis fertőzöttség miatt megkönnyítenék az európai turisták beutazását. Nos, a tervek meghiúsultak, mivel csak néhány napig volt érvényben a könnyítés, most már újra csak friss negatív teszt birtokában lehet beutazni. 

A Kanári-szigetekre jelenleg egyébként Bécsből juthatunk el. 

Dubaj

Ugyancsak nincs túl messze Európától egy másik közkedvelt, télen sem igazán hideg terület: Az Egyesült Arab Emirátusok, ezen belül is leginkább Dubaj. Oda is előre, de legfeljebb a belépés előtt 96 órával elvégzett PCR-tesztre van szükség.

Emellett magyar utasoknak elvileg a helyszínen is kell egy tesztet csináltatniuk, aminek egy napon belül megvan az eredménye (addig a szállodában kell ülni karanténban), bár ezt nem biztos, hogy erőltetik, mivel a legtöbb uniós ország polgárának nem írjak ezt elő.

Rendelkeznünk kell a covidra is érvényes biztosítással, vagy nyilatkozni kell, hogy álljuk az esetleges kezelés költségeit.

Dubajba most nem repülnek az itthonról a megszokott közvetlen járatok: törökországi vagy egyiptomi átszállással utazhatunk, jóval 100 ezer forint fölötti összegért.

Teszt nélkül

Ha viszont valaki szeretne az igazán nyári időjárású, trópusi helyre utazni, és ráadásul még a teszteléssel és karanténnal sem akar bajlódni, még erre is van lehetőség.

Négy olyan helyszínt is találtunk, ahová elvileg minden további nélkül el lehet utazni (a biztosításra persze figyelni kell, sőt speciális előírások is lehetnek, hisz nincs kizárva, hogy a helyszínen hatalmasodik el rajtunk az akár kórházi kezelést is igénylő kór). Kérdés persze, hogy az adott úticélra hogy lehet eljutni, miután a repülőjáratok meglehetősen kiritkultak világszerte, így alaposan körül kell nézni, hány átszállással, mennyi idő alatt és milyen áron találunk eljutási lehetőséget.

Nem szabad elfelejteni, hogy az amúgy is kissé unalmas és megviselő hosszú távú repülést most tovább nehezíti, hogy maszkot kell hordanunk a légijárművön is, ami 8-10 órán át ugyancsak nem egy kellemes élmény.

Yucatán-félsziget, Mexikó

Az egyik hely, ahová szabadon utazhatunk, Mexikó egy része: a Yucatán-félsziget, ami eleve az a terület, ahová ahová leginkább a tengerpart miatt megyünk. Ez viszonylag elszigetelt terület az ország többi részéhez képest, így el lehetett zárni, és kijelölni turistacélpontnak, de az ország más részébe már nem lehet tesztelés és karantén nélkül utazni. 

Cancunba a Lufthansával vagy a KLM-el lehet eljutni egészen jó, 200 ezer forint körüli áron, viszont Frankfurton, illetve Amszterdamon kívül még egy USA-beli városban való átszállást is jelent.

Ez máskor még vonzó is lehet egy kis extra nézelődés miatt, most azonban nem tehetjük ki a lábunkat a reptéri tranzitból, irányonként jó egynapos időtöltés vár ránk, kizárólag repülőkön és reptereken.

Dominika

A másik helyszín a Dominikai Köztársaság, amely nemrég lazított a beutazási szabályokon, miután az ország számára döntőek a turizmusból származó bevételek, ugyanakkor már náluk is elég elterjedt a járvány ahhoz, hogy nem tartják tragédiának, ha egy-egy covidos turista is betéved az országba.

Az ellenőrzést letudják egy reptéri lázméréssel, és egy fantasztikus szolgáltatást nyújtanak: ingyenes biztosítást Covid esetére!

Punta Cana, Dominikai Köztársaság. Forrás: Wikipedia

A Dominikai Köztársaság nyaralóhelyeire bécsi indulással és ugyancsak amerikai átszállással, de viszonylag kedvező, 200 ezer forintnál kevéssel magasabb áron juthatunk, és ha szerencsénk van, visszafelé nem egynapos az út, csak 14 órás. 

Zanzibár

Van még egy ország, amely kijelölte egy különálló részét a turisták számára: Tanzánia, a szabad terület pedig Zanzibár szigete. Zanzibárra Bécsből az Ethiopian Airlines járatával az etióp főváros, Addis-Abeba repterén való átszállással egész gyorsan eljuthatunk, amszterdami átszállással viszont egynapos az út, az ár 300 ezer forint körüli.

Budapestről amszterdami átszállással ugyanez félmillió forint, viszont, ha vállalunk egy második átszállást a kontinentális Tanzániában, ugyancsak vannak 300 ezer forintos jegyek.

Brazília

A negyedik szabad lehetőség egy fél kontinensnyi ország: Brazília. A 200 milliós országban volt már bő 7 millió kimutatott fertőzött, úgyhogy logikusan úgy gondolják, ehhez már nem sokat tud hozzátenni, aki máshonnan jön. Mindazonáltal lázmérés van belépéskor, betegségre utaló jelek esetén teszt is, és rendelkezni kell a megfelelő biztosítással.

Ami a Brazíliába való eljutást illeti, eléggé megnehezedett a „békeidőkhöz” képest: mind Budapestről, mind Bécsből a KLM vehető igénybe Sao Paolo és Rio de Janiero irányába, de Amszterdam után jön egy észak-amerikai kitérő, igencsak megnövelve az út hosszát és idejét.

Teszteléssel több helyre

Előzetes teszteredmény felmutatásával és ezt követően a helyszínen elvégzett második teszttel, majd egynapos karanténnal vagy hosszas reptéri ücsörgéssel több helyre is mehetünk, például Barbados szigetére. A 270 ezer lakosú egykori brit gyarmat gyengén fertőzött, ezért, ha már ott vagyunk, nincs olyan sok korlátozás, mindazonáltal egy appon keresztül jelentünk kell naponta, hogy lázat mértünk.

Hazajönni a legnehezebb

Végül ne feledkezzünk meg egy lényeges dologról: kis hazánk nem enged vissza minket csak úgy, hacsak nem igazolhatóan üzleti útról jövünk. Karanténba zárnak minket, igaz, otthonunkban, ahonnan jó pár napig nem tehetjük ki a lábunkat.