Koronavírus és utasbiztosítás: jól jöhet a konzuli segítség

Utazás2020. ápr. 9.BGA
A rovat támogatója:

Ugyan nem ajánlatos most utazni, ám ha mégis, akkor nem árt tudni, hogy egy-egy országban a konzuli szolgálattól milyen segítség kérhető. Fontos, hogy a "karanténba kerülés" önmagában még nem biztosítási esemény.

A Konzuli Szolgálat legfrissebb tájékoztatása szerint a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. Ám nem árt tudni, miben is segíthet a bajba jutottnak a konzul.

Egészségügyi vészhelyzetben (súlyos és tömeges megbetegedés) tájékoztat a helyi orvosok, kórházak elérhetőségéről, közreműködik az esetleg szükséges és orvosilag indokolt hazaszállítás megszervezésében.

Ezen kívül kérésére értesíti az utas hozzátartozóját, szükség esetén a segíteni képes ismerőst, valamint tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi tolmácsokról és ügyvédekről.

Azzal sem árt tisztában lenni, miben nem tudnak segíteni a konzulok.

Jogi képviselet ellátásában bíróság vagy más hatóság előtt, konzuli hatósági eljárások kivételével tolmácsolásban vagy fordításban.

Mindezen felül nem tudnak segíteni a külföldön felmerülő költségek, díjak (például az egészségügyi ellátás díja) kifizetésében, megelőlegezésében, mérséklésében, elengedtetésében. Természetesen, orvosi vélemény befolyásolásában, megváltoztatásában sem.

Nagyon fontos, hogy a beutazási, tartózkodási feltételekre vonatkozó jogi szabályozás bármikor változhat az egyes országok tekintetében, melyről a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem minden esetben kap tájékoztatást. Ezért az egyes országokba történő beutazás feltételeinek meghatározása, a beutazási szabályok értelmezése, s a változásokról történő tájékoztatás az adott ország illetékes hatóságainak hatáskörébe tartoznak, így a tájékoztatás hiányosságából eredő lehetséges károkért a Konzuli Szolgálat felelősséget vállalni nem tud. Teljességgel megbízható tájékoztatást a beutazási feltételekről az adott ország magyarországi, vagy Magyarországra akkreditált nagykövetsége adhat.

Lényeges az is, hogy a mostani, – áprilisi állapot szerint – az utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék ezen döntések meghozatalában.

Most különösen fontos, hogy utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utasbiztosítást!

Amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Karantén elrendelése esetén az utasbiztosítás fedezni fogja azokat a költségeket, amelyek a feltételben nevesített biztosítási események bekövetkezése miatt merülnek fel. Ilyen például ha az ügyfél a karantén ideje alatt megbetegszik – akár koronavírus-fertőzés miatt, akár más miatt –, vagy baleset éri. Ezekben az esetekben a feltételben foglaltak szerint az egészségügyi ellátás költségeit a biztosító téríti. 

A karanténba kerülés azonban önmagában nem biztosítási esemény. 

Ha koronavírus miatt karanténba kerül valaki külföldön, pusztán a karanténba kerülés ténye nem jelent szolgáltatási kötelezettséget a biztosító részéről, viszont akkor igen, ha sürgősségi orvosi ellátásra szorul az utas vagy más, a szabályzatban nevesített esemény történik. Amennyiben egy korábban megvásárolt utasbiztosítást az ügyfél nem vesz igénybe, mert nem utazik el, a szerződés kockázatba lépése előtt a díjat a biztosító visszatéríti. Útlemondás biztosítás esetén lemondási ok lehet a koronavírusos megbetegedés.

Szinte a világ összes országában a koronavírus gyanús esetek kiszűrése érdekében, megerősített a határellenőrzés a repülőtereken, a kikötőkben és a közutakon. Sok országban az érkező utasok szigorú orvosi ellenőrzésen esnek át és a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében megerősített határátkelő pontokon várják az egészségügyi szervek az utazókat. Azt is figyelembe kell venni, hogy most egyes gyógyszerek külföldön nem kaphatóak. Ha gyógyszert szed, az utazás előtt konzultáljon háziorvosával és intézkedjen a megfelelő mennyiségű gyógyszer beszerzéséről. Előfordulhat, hogy külföldre utazáskor szüksége lesz orvosi igazolás bemutatására, amellyel a gyógyszerszedés szükségességét igazolja – hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu szakértője, aki szerint lényeges az utasnak szinte óránként tájékozódni a Külügyminisztérium, illetve a konzuli szolgálatok híreiről.