Megtaláltuk a belpesti romkocsmák egészséges vidéki rokonát 

Utazás2023. szept. 10.Szalma György
A rovat támogatója:

A Nomád Bár egy Duna-parti szabadtéri szórakozóhely, amelyet valószínűleg egy közösségi kert és egy állatsimogató keresztezéséből hívtak életre jó szándékú emberek. Mindemellett kempingként, kenuparkolóként és alternatív koncerthelyszínként is megállja a helyét. Legfőképpen azonban a Szomráky család birtoka és édes otthona.

A Dunakanyar Magyarország egyik legkülönlegesebb szeglete. A Duna, a Börzsöny, illetve a Visegrádi-hegység szerencsés találkozási pontja, amely lenyűgöző szépségű tájat alkot. Takaros sváb települések, a visegrádi vár, és a szentistváni alapítású váci püspöki székhely. Ámulat. A megkapóan polgári és nemzeti idill egyik zugában pedig ott lüktet az említett

Nomád Bár, amelyet úgy kell elképzelni, mint a budapesti romkocsmák egészséges vidéki rokonát.

Manír és erőlködés nélküli eredetiség. A szórakozóhely „belső” kialakítása Szomráky Pál és felesége, Bogi kreativitását dicséri. Az évek folyamán azonban a szórakozóhely-kemping vendégei is gazdagon hozzájárultak ahhoz, hogy a lehető legbarátságosabb térré váljon a bár környezete.

Az évek folyamán a szórakozóhely-kemping vendégei is gazdagon hozzájárultak ahhoz, hogy a lehető legbarátságosabb térré váljon a bár környezete.

Így lett a Nomád Bárból egy egészen unikális közösségi tér, ahol a kisgyermekes családok, a környéken lakó jópolgárok, az autentikus élményekre vadászó nyugati turisták, a vándorhippik, partiállatok, művészek, illetve a természetközelséget szerető hazafiak is pompásan érezhetik magukat.

A birtok egy jelentős részén Pál és Bogi állatokat nevel, - lovakat, kecskéket, tengerimalacokat, tyúkokat, libákat, kacsákat, malacokat - illetve növényeket termeszt, a Duna közvetlen közelében alakították ki a tényleges bárt.

A házaspár ideje jelentős részét a birtokon tölti, ellátják az állatokat, nyári táborokat szerveznek. A birtok laza beosztása miatt időnként megtörténik, hogy egy csüngőhasú vietnámi malacka az vendégek lábához dörgölőznek némi melegszendvicshéj vagy vakarászás reményében. Iszonyat menő érzés!

Az alapító, Szomráky Pál eredeti végzettségét tekintve jogász, illetve az ország egyik legjobb kályhaépítő mestere. A bár szempontjából a tulajdonos jogi ismereteinek van jelentősége, ugyanis annak felhasználásával alkotta meg azt a metódust, amely lehetővé tette, hogy a hely úgy működjön a legalitás határain belül, hogy fenntartsa magát, ugyanakkor ne váljon üzleti vállalkozássá, ne igényeljen profitorientált szemléletet az üzemeltetése.

Pál és Bogi közösségi szórakozóhelyet álmodtak a Duna partra, amelyet a vendégek sajátjukként használnak.

Az állattartás igényli a legtöbb ráfordítást, a komplexum így egyelőre egy elég költséges hobbi Pál és Bogi számára.

A birtok és a civil munkájuk ellátása mellett Pálék gyakran pultoznak, szendvicset készítenek, takarítanak, javítási munkákat végeznek, vagy a vendégek között elvegyülve élvezik a Duna-partot. A meggazdagodás, a nyerészkedés nem cél, a megélhetésük sem a báron múlik. Egyszerűen jól akarják magukat érezni a saját kertjükben, amelyhez szívesen látják a jószándékú közreműködőket.

A hely szellemiségére jellemző, hogy például a kenubérlésnek sincs fix tarifája, becsületkassza, illetve felajánlás alapján lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Aki tehát a Nomád Bár kenuit szeretné használni, az aláír egy papírt, miszerint az evezőkért, a mellényért és a kenuért anyagi garanciát vállal, illetve saját felelősségére használja az eszközöket.

Aki a Nomád Bár kenuit szeretné használni, az aláír egy papírt, miszerint az evezőkért, a mellényért és a kenuért anyagi garanciát vállal, illetve saját felelősségére használja az eszközöket.

Majd, amikor visszatért az evezésből, az átélt élmény értékével arányos összeget dob be a perselybe. Éppen annyit, amennyit méltányosnak érez. Néhány ezer forintért tehát körbe lehet kenuzni a környéket. Felevezni Nagymarosig és megbámulni a Visegrádi várat. Páratlan élmény.

A sátorhelyért fejenként 1500 forintot kérnek el, azonban Bogi és Pál nem járnak senki nyomába annak érdekében, hogy befizesse a befizetnivalót.

A csekély bérleti díjért azonban kiváló minőségű pottyantós budi, kintizuhany, farönk ülőhelyek, tábortűz, karámok, megsimogatható állatok, pingpongasztal és két majomhinta szabad használata jár a vendégeknek.

Majomhinta. Igen. Közvetlenül a Duna partján a hatalmasra nőtt fákról lóg egy hegymászókötél, amelyre egy fogantyú van erősítve. Jó alaposan bele kell kapaszkodni, nekilendülni a girbegurba gyökerek mellől, majd a lendülettől hajtva úgy 3-4 méterre a parttól csobbanunk a hűvös Dunába. Ittas állapotban nem ajánlott erőltetni a mutatványt, azonban tiszta fejjel fergeteges élményt jelent. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Jelen sorok írója, miközben sokadjára vett lendületet az óriásfák girbegurba gyökerei mellől a csobbanás örömét kergetve, azon gondolkodott, hogy majd miután elfáradt, megpihen az egyik hatalmas fatönkaszat mellett, elmajszol egy szendvicset, illetve egy sörrel a kezében a malac hasának megvakarászására is szakít némi időt. Nagyjából ennek a gondolatnak a magasságában eszébe jutott, hogy valószínűleg így élnénk mindannyian, ha nem őrül meg a világ.

Mintha a senki szigetén lennénk, ahol civilizált emberek önálló köztársaságot alapított volna a közjó szolgálatában.

A modernitásra csak az ital és az étel árának rögzített mivolta emlékeztet, azonban a sörcsapolás fáradságos és felelősségteljes feladata így is a vendégekre hárul.

Akik a kempingben bérelnek szállást, azok számára pedig lehetőség van arra, hogy egy gáztűzhelyen ételt készítsenek maguknak, illetve az esti tábortűznél nem ütnek rá azok kezére sem, akik egy darab szalonnát vagy bármiféle megsütnivalót lóbálnak a parázs felett. Akik pedig nagyobb büdzsével vetették bele magukat a nagymarosi éjszakába, azok a városi vendéglőkből rendelhetnek ételt. Pál és Bogi nagyvonalúan szemet hunynak a kintről hozott étel felett. Az alkoholos italokkal kapcsolatban más a helyzet. Csak a bár által felszolgált italokat lehet fogyasztani a Szomráky birtokon.

A divatossá vált fenntartható, tudatos és zöld kifejezések a Nomád Bárban nyerik el igazi értelmüket. Azonban semmi nem kötelező, a tulajdonosok nem erőltetik másra saját szemléletüket, csak a tisztaság kötelező.

Példának okáért nincsenek kukák. Mindenki gondoskodik a saját szemetéről. Amit hoztál, azt vidd is magaddal!

Hétvégenként egy fából ácsolt színpadon koncertek zajlanak, vagy egy dj- szolgáltatja a zenei kíséretet. A koncerteket nem Pálék, hanem rendezvényszervezők, illetve maguk az együttesek, a dj-k szervezik. Szomrákyék pusztán a helyszínt biztosítják.

Hétköznap nyugodt és csendes, hétvégén szétcsapós. Elektronikus és hangszeres zene egyaránt megszólal a színpadon. Azokon a ritka hétvégéken, amikor nincs koncert, akkor a tábortűz mellett gyülekeznek a természet ölén italozni vágyók. Este szolid, sárgás fények töltik meg a teret, az égősorok, lampionok csodás atmoszférát teremtenek. A Duna, a dombok, fák, a természet vesz körül mindenütt. A meghitt sörözések, borozások legideálisabb helyszíne lehet minden napszakban.

Aki még nem volt a Nomád Bárban, az a szezon vége előtt még gyorsan bepótolhatja. Felejthetetlen élmény, ami után csak a menthetetlen és megrögzött városlakók kívánkoznak haza a társasházak világába.