Egyre több magyar vesz külföldön ingatlant, de van egy hatalmas buktatója 

Elemzések2023. szept. 9.Kovács Dániel

Miközben Magyarországon vegetál az ingatlanpiac, a magas árak miatt sokan inkább külföldön próbálnak szerencsét. Ez ma már nem csak a vagyonosabb rétegre igaz, köszönhetően annak, hogy aki vízparti ingatlant szeretne, amit nyaralónak is használhat, a jelenlegi ingatlanárak mellett csakugyan olcsóbban juthat a vágyott lakáshoz Horvátországban, vagy Albániában a tengerparton, mint a Balaton mellett. Van azonban egy hatalmas buktatója a külföldi ingatlanvásárlásnak, amin hatalmas összegeket lehet veszíteni.

Viszik a magyarok a külföldi ingatlanokat, mint a cukrot - egyre többet hallani arról, hogy már nem az elit kiváltsága a külföldi ingatlanvásárlás, hanem

a középosztály tehetősebb része is előszeretettel vásárol lakást befektetési céllal határainkon túl, jellemzően jó fekvésű tengerparti nyaralóövezetekben, amelyet a későbbiekben üdülési célra is használnának,

ezt leszámítva pedig kiadnák, ami szép pénzt hozhat a konyhára, tekintve, hogy a mediterrán országokban jóval több a napsütötte órák száma, mint hazánkban, így a szezon is tovább tart. 

- Alapvetően ez a trend már két-három éve megjelent, de az elmúlt évben lett igazán sztártermék a külföldi ingatlanok vásárlása - mondja a Növekedés.hu-nak Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa hozzátéve, nagyon széles a spektrum, Albániától kezdve a keletebbre eső területeken, az Európai Unión belül pedig elsősorban Horvátországban keresik a magyar vásárlók az ingatlanokat, de távolabbi célpontok, például Ciprus, sőt Dubaj is szóba jöhetnek. 

Számos olyan terület van, ahol nagyon nagy az ingatlanok értéknövekedése, vagyis igen jó befektetésnek számítanak - mutat rá az ingatlanpiaci szakértő. A folyamat úgy kezdődött, hogy néhány magyar szerencsét próbált külföldön, majd szájról szájra terjedt a hír, hogy megéri belevágni. És bár egy fecske nem csinál nyarat, évről évre többen lettek, most már a második hullámnál tartunk, már kialakult a vásárlók bizalma ebbe az irányba. 

Feltűnt a horizonton az ellentétes tendencia is

Gadanecz Zoltán azt sem rejti véka alá, hogy miközben sokan még most fontolgatják a vásárlást,m éppen az említett első fecskék körében már az eladások is elkezdődtek.

- Olyan ez, mint a vidékre költözés esetében. Megveszik a házat, örülnek a kertnek, aztán kiderül, hogy messze van a munkahely, drága és macerás a mindennapos bejárás.

Sokan rájöttek, hogy nem akarnak minden évben ugyanoda utazni, vagy csak pár év után elkezdtek kijönni a problémák, hogy nehézkes ilyen távolságból az ingatlant fenntartani, ha hirtelen kell valami miatt odautazni, drága a repülőjegy, de beüthet a baj bármilyen ügyintézésnél is, Dubajban például a hivatalos dolgokat csak olyan ügyfélszolgálatosoknál lehet intézni, akik jó eséllyel angolul sem tudnak.

Ezért inkább eladják, és jól is járnak vele, hiszen az elmúlt 5 évben egy 40 ezer eurós ingatlan ára a háromszorosára is felugorhatott, így még jól is járnak az egykori vevők - mutat rá a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa, aki úgy látja,

a népszerű üdülőparadicsomok árai ma már közelítenek a magyarországi árszinthez, ugyanakkor még mindig ki lehet fogni Törökországban 500, Horvátországban pedig 800 ezres négyzetméteráron ingatlanokat, miközben a Balaton parton 1 millió forint fölötti négyzetméterárakat találunk, ha pedig partközeli a lakás, akkor 1,3 milliónál kezdődik az ár, és bőven efölé is mehet.

Ezek a sarokszámok azok, amik elcsábítják az embereket, illetve a repülés, amely a különböző diszkont légitársaságoknak köszönhetően igencsak megfizethető lett az elmúlt években.

Ez a legnagyobb buktató, így lehet elkerülni

Messziről jött eladó azt mond, amit akar, megkérdeztük Gadanecz Zoltánt, rárepültek-e már a csalók a külföldi ingatlant keresőkre, illetve hogy hol lehet elrontani egy ilyen üzletet?

- Nagyon nagy csalásokról egyelőre nem hallottunk, ezek mindenhol az albérletekre jellemzőek inkább. Az eladások egyelőre felívelő pályán vannak, a bizalom már megjelent, de közben az árak is megugrottak, most már nincsenek olyan ordas különbségek a magyar árakhoz képest, mint akár egy évvel ezelőtt.

Összességében szerintem azoknak éri meg még most is a vásárlás, akiknek van idejük bajlódni a frissen vett lakással, egy távoli helyszín esetében ugyanis bármit akar lépni az új tulajdonos, a legkisebb intéznivalóra is könnyen rámehet egy hete - mutat rá az ingatlanhálózat tulajdonosa, aki siet leszögezni, az, hogy tömeges csalások még nincsenek, az nem jelenti azt, hogy felesleges az óvatosság.

- Szinten minden országban nagyon egyszerű csalni az adásvételi szerződésekkel, a földhivatalnak nincs ellenőrzési kötelessége, egy kamuügyvéd segítségével a kérdés nélkül átírják a te nevedre az én házamat - mutat rá Gadanecz Zoltán, aki úgy látja, ilyen esetben akár a vételár is elúszhat, de amúgy is nagyon sok bosszúságot megspórolhat a vásárló, ha ingatlanost is bevon az ügyletbe.

- A közvetítő már a nulladik pillanatban is egy szűrőként működik, mivel hivatalból muszáj ellenőriznie az eladó okmányait, megbizonyosodni arról, hogy valódiak-e, az adatokat tárolnia kell, és bejelentési kötelezettsége van a hatóságok felé.

Ami szintén fontos, az ingatlanosnak mindig van felelősségbiztosítása ha belefutsz valamibe, ez nagyon jól jöhet. Biztonságot jelent vétel után is, ha vitatkozni egy tulajdonossal, mondjuk ha nem mutatta meg, hogy valahol penészes a fal, vagy más rejtett hibák vannak - húzza alá az ingatlanszakértő.