Nem csak egy mesébe illő táj: itt olyasmit is kipróbálhat, ami itthon elérhetetlen
UtazásMinden Cava buborékos, de nem minden spanyol buborékos (ital) Cava. Ezt az állítást legjobban a Penedés borvidék meglátogatásakor ellenőrizhetjük le. A Földközi-tenger és Barcelona közelében, szelíd dombok, magas hegyek, erdők és csodás szőlőültetvények tökéletes kombinációja fogadja a katalán buborékok nyomába szegődő turistát.
Boros és nem-boros programok is kényelmesen beleférnek egy három-négynapos hosszú hétvégébe.
Rövid barcelonai városlátogatással is ki lehet egészíteni a túrát, érdemes kiruccanni a Montserrat-i kolostorhoz és eltölteni egy laza tengerparti délutánt, mondjuk Sitgesben vagy útba ejteni Güell Kolóniát, Colonna de Cervell-ben.
Egy lehetséges útvonalterv
1. nap: Érkezés Barcelonába, Colonna de Cervell, Montserrat kolostor látogatás, San Sadurni d’Anoia, este pezsgőpince látogatás helyben. A Ryanair és a Wizzair is indít járatokat Barcelonába, kora reggeltől délutánig. Barcelonában lehet autót bérelni de vonattal (átszállással) is el lehet jutni a borvidékre. Fontos azonban, hogy az autós opciónál szükség lesz egy önként vállalkozó sofőrre (0,5 g/l a megengedett véralkoholszint).
2. nap: A kóstolók napja. San Sadurni d’Anoia településen számos bodega és borbár közül választhatunk, mondjuk egy nagy és egy-két kisebb, családi Cava pincét, mint például a Freixenet, a Juvé & Camps, a Cava Jaume Giro & Giro, a Blancher, a Cavas Codorniu, a Llopart, a Gramona. A faluban található még a híres Simon Coll csokoládémanufaktúra üzlete.
3. nap: utazás Sitges-be a tengerpartra, útközben a Familia Torres vagy a VINSEUM (Katalán Borkultúra Múzeum) és Villafranca del Penedès aranyos kis városának meglátogatása. Sitges: gyönyörű kilátás a Földközi-tengerre, séta a fehérre meszelt régi halászházak között, és egy katalán bor-olívabogyó kombó Spanyolország (egyik) legrégebbi chiringuitojában.(tengerparti bisztró)
4. nap: Hazautazás a reggeli órákban vagy Barcelona hosszabbítás.
Barcelona történelmi központja (Forrás: Shutterstock)
A borvidék
Spanyolország egyik legismertebb bortermelő régiója. Százhatvan településen, harmincezer hektárnyi területen (nagyjából fele a teljes magyar szőlőterületnek) és körülbelül kétszázhatvan pincészetnél készülhet
a katalánok pezsgője, a Cava. Hasonlóan a domborzatához a régió talaja is változatos, főként mészköves és agyagos, ami kiválóan alkalmas a minőségi szőlőtermesztéshez.
A Penedès borvidék további altérségekre oszlik, amelyek eltérő mikroklímával rendelkeznek, így sokféle bortípust kínálnak. A régió pincészetei elsősorban fehérborokat és Cavát készítenek, de vörösborok is előfordulnak. Penedès az innovációjáról és fenntartható borkészítési módszereiről is híres, nemzetközileg elismert borvidék.
Mi is az a „Cava”?
A Cava, a spanyolok pezsgője, amely Katalóniában, Penedès régióban készül. A Champagne-ban készült „etalonhoz” hasonlóan a Cava is tradicionális eljárási módot követi, azaz a második erjesztés, az érlelés is palackban történik.
A buborékok természetes módon alakulnak ki és olyan izgalmas kifejezések teszik misztikussá a készítését, mint a tirázslikőr (élesztő, tápsó, cukor) dozázs (cukorszint), és a degorzsálás. (az üveg nyakához a seprő eltávolítása, fagyasztással). Itt azonban más szőlőfajtákat használnak hozzá.
A három alapfajta: a Macabeo, Parellada és Xarel·lo, de előfordulnak más hazai és nemzetközi fajták is, mint a Garnacha, Tempranillo, Merlot, Chardonnay és Pinot Noir is. A “Cava” szó spanyolul pincét vagy barlangot jelent, utalva a bor érlelésének helyére. A Cava gyártása hivatalosan 1872-ben kezdődött, amikor Josep Raventós először készített pezsgőt a francia technológia alapján.
Minőségi megjelölésként találkozhatunk a Reserva (ha minimum 15 hónapon át) vagy Gran Reserva (ha minimum 30 hónapon keresztül érlelődött seprőn) megjelöléssel.
A pincelátogatások és borkóstolók alkalmával hallhatunk a borvidék jellegzetességeiről, a minőségi kategóriákról, helyi szőlőfajtákról. Megtudhatjuk, hogy minden Cava buborékos, de nem minden buborékos (ital) Cava, mert lehet, hogy Penedés Classic vagy a magasabb kategóriába sorolt Corppinat.
Szőlészet a Penedes régióban (Forrás: Shutterstock)
Az első élmények
Amennyiben korai járattal érkezünk, ellátogathatunk Katalónia nagyra becsült vallási központjába, Montserratba. Ha autót bérlünk akkor érdemes előtte letérni a „kitaposott útról” és megállni Santa Coloma de Cervell-ban, hogy megnézzük a
Güell kriptát,
amit Eusebi Güell megbízásából Antonio Gaudí a munkások kolóniája számára tervezett. Bár az épület kevésbé nagyszabású az ismert Gaudí alkotásokkal összehasonlítva, de azért megér egy látogatást. Főleg a faluban elköltött reggelivel együtt ad egy igazi autentikus élményt.
A piac sarkán egy pici „Cafetreiában” isteni kávét, sonka és sajttálat kínálnak, friss kenyérrel, döbbenetesen alacsony áron. (7 EUR/fő) Szórakoztató dolog kézzel-lábbal mutogatva, vagy a modern technika eszközeit használva rendelni (amennyiben nem beszélünk spanyolul)
Montserrat
Montserratba utazva a látogatókat lenyűgözi a 11. században alapított Santa Maria de Montserrat bencés kolostor és az azonos nevű Bazilika. Már az odafelé vezető kanyargós út is élmény, de a hegytetőről a Pireneusokra nyíló kilátás és az óriási sziklaképződmény ölében megbúvó Bazilika kívülről és belülről is lélegzetelállító.
A kedvelt zarándokhely a 16. században épült, majd a történelem viharai többször elsodorták, de mindig újjáépült. A gyönyörű orgonasípokkal, csodás gyertyatartókkal büszkélkedő templomban őrizik a csodatevő
„Fekete Madonna” szobrát.
Ha még maradt energia a lábunkban akkor felmászhatunk szemben az 1236 méter magas Szent Jeromos csúcsra. Érdemes itt megebédelni a kávézók és éttermek egyikében.
Montserrat (Forrás: Shutterstock)
Pincelátogatások és kóstolók
Ha a Penedés borvidék borai és pezsgői iránt érdeklődünk, akkor szállást is a borvidéken keressünk. Több idilli farmház, kisebb panzió található a szőlőültetvények közepén. Saját kerttel, medencével, nagy közösségi terekkel optimális megoldás családok, kisebb csapatok számára.
A pincészetekhez érdemes előzetesen, online bejelentkezni. A pincelátogatások és kóstolók 29-35 EUR/fő között foglalhatók, néhol kisvonatos dűlőtúrára is van lehetőség. A borkóstolók általában három-négy tételt és apró tapasokat tartalmaznak.
Aki tovább szeretné fokozni az élvezeteket, különféle csokoládé túrákon vehet részt a híres
Simon Coll Csokoládémanufaktúrában.
A második és harmadik napon, elszántságtól függően meg lehet látogatni három-négy termelőt a fent említettek közül. Ezek a pincészetek különböző méretűek és stílusúak, de mindegyikben kivételes minőségű borokat és pezsgőket kóstolhatunk.
Aki először jár erre nézzen be a Freixenet-hez Cava-t és a Familia Torres-hez, Spanyolország több borvidékéről származó borokat kóstolni. Érdemes, egyébként „csak úgy” beülni egy borbárba vagy étterembe is, hogy megismerjük más termelők pezsgőit és borait.
Freixenet
A Ferrer család alapította a pincészetet, szintén a tizenkilencedik század vége felé (1861). A legismertebb Cava márka, száznegyven! országba exportálják. A többszintes pincelabirintusban szakértő vezető mutatja be a pezsgőkészítés folyamatát, beszél a talaj adottságairól, a helyi szőlőfajtáról és a minőségi kategóriákról és a pezsgők cukortartalom szerinti kategorizálásáról:
- Nyerspezsgő (brut nature, zéró dosage): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l
- Extra brut: 0-6 g/l
- Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
- Extra dry: 12-20 g/l
- Dry (sec): 17-35 g/l
- Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
- Édes (doux): több mint 50 g/l
Ezek után következhet az ültetett kóstolás, ahol egy jó hangulatú, magas színvonalú előadásban lehet részünk. A kóstolósorban olyan pezsgőket kínálnak amelyek Magyarországon nem kaphatók.
Família Torres
Amennyiben a „nembuborékos” borok is érdekelnek bennünket, akkor vegyünk részt egy pincelátogatáson az 1870-ben alapított Torres család pincészeténél. A vállalat öt generáció óta működik családi tulajdonban, több mint kétezernégyszáz hektáron gazdálkodnak.
Kiváló minőségű fehér és vörösborokat készítenek, több spanyol borvidékről szüretelt saját szőlőültetvényről. Lenyűgöző a grandiózus pincészet, a család története és gazdagsága, a szőlőműveléshez, borkészítéshez, a természethez és a környezetvédelemhez való hozzáállásuk. A kisvonatos dűlőtúra és pincelátogatás után az elegáns kóstolóterembe vezetik a látogatókat, ahol két fehér és két vörösbor mellé, ízletes kísérőfalatkákat kínálnak.
Egy lehetséges kóstolósor: A Torres család „nagyasszonya” tiszteletére egy Rizling-gel kezdődik a kóstoló, majd a Clos Ancestral márkanév alatt futó fehér ( Xarel-lo és Forcada) majd egy vörös cuvée (Tempranillo, Garnacha) készült bor következik.
Zárásképpen a „Purgatóriumba„ juthatunk egy Carignan és Garnacha szőlőfajtákból készült tétel segítségével.
Egy három-négynapos „katalán buboréktúra” kiváló lehetőséget kínál a pezsgők és a borok kedvelőinek, hogy felfedezzék Katalónia gazdag borkultúráját. A borokon és pezsgőkön kívül élvezhetjük a csodafinom katalán ételeket is. A régió kulturális öröksége, a kedves, szimpatikus emberek és a mediterrán hangulat mind hozzájárulnak egy felejthetetlen élményhez.