Olaszországba már visszaszivárogtak a turisták: elsők között a svájciak és a németek

Utazás2020. júl. 4.Sz.A.
A rovat támogatója:

A franciák, a németek, a svájciak és belgák már megnyitották az olasz tengerparti szezont, de a belföldi turisták száma idén biztosan sokkal kevesebb lesz a legfrissebb olasz felmérések szerint. Tízből hatan ugyanis idén nem mennek nyaralni, még az 500 eurós támogatás ellenére sem. Az aktív fertőzöttek száma csökken, közel kétharmaduk továbbra is Lombardiában található.

Bár jól előkészültek az olasz hotelek és vendéglátóhelyek a nyaralók fogadására, mégis halvány szezon várható idén az olasz tengerpartokon. Nem elsősorban a külföldi foglalások megcsappanása miatt, hanem azért, mert az olaszok többsége már nem engedhet meg magának idén nyaralást.

Az Airbnb legfrissebb adatai szerint a svájciak és a belgák már megnyitották a szezont az olasz tengerparti szálláshelyeken, ahol a foglalásaik 20 százalékkal emelkedtek június elejéhez képest.

Sokan érkeznek Németországból, Hollandiából és Franciaországból is, havi szinten az innen érkező foglalások száma is már megugrott.

Ezzel párhuzamosan azonban az országnak óriási - közel 5 milliárd eurós - beutaztatási piacnak számító az amerikai foglalások 80 százalékát lemondták vagy nem erősítették meg az ilSole24Ore gazdasági napilap adatai szerint. A legtöbb turista most inkább elkerüli Lombardiát, ahol továbbra is a legtöbb fertőzöttet tartják nyilván, ezen kívül Salento melletti és a Rómához közeli parti szálláshelyek jelentős része is üres.

nápolyi tengerpartNápolyi tengerpart június elején (Fotó: MTI)

Összességében a tavalyi forgalom 70 százalékára számítanak az olasz Airbnb-nél. A tengerpartokon kevesebb lesz a belföldi turista is, noha az olaszok 82 százaléka idén belföldi nyaralást tervez szemben a tavalyi 55 százalékkal, de a gazdasági visszaesés miatt sokkal kevesebben - tízből mindössze négyen - engedhetnek meg maguknak nyaralást idén.

A legtöbben Szicíliába, Szardíniára, Puglia és Trentino Alto-Adige tartományokba terveznek kirándulást. Sokat számít, hogy az olasz kormány július 1-től családonként 500 eurót biztosít belföldi nyaralás céljára.

A foglalásoknál egyébként már május legvégén bekövetkezett a pozitív fordulat, egy hét alatt húsz százalákkal bővült az Airbnb forgalma, ami a június 3-i nyitásnak köszönhető.

Fertőzőket kiszűrő applikáció

Jelenleg 14 884 aktív fertőzöttet tartanak regisztrálva Olaszországban, az összes fertőzött meghaladta a 241 ezret, a fertőzésben elhunytak száma pedig 34 600 körül alakul. A napi halálozási esetek és az új fertőzöttek száma is erősen csökkent, de 

a központ továbbra is Lombardia, ahol a betegek közel kétharmada található.

Az ország turizmusa is úgy alakul, hogy a - fertőzésnek sokkal jobban kitett - nagyvárosok forgalma arányaiban eshet vissza nagyobb mértékben, míg a tengerparti kisebb településeken nagyobb biztonságban érzik magukat a vendégek.

A nyaralási szezon egyébként már június elején - közepén elindult, és a legtöbb helyen be is tartják a biztonsági előírásokat. A napernyőket egymástól legalább 5 méterre helyezték el idén, sokkal több a fertőtlenítés, a szállodákban kevesebb a svédasztal, és a boltok nagy részében felszerelték a plexiüvegeket. A tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszk viselete.

Nagyon sok olasz letöltötte azt az applikációt, amely jelzi, ha koronavírus fertőzött van a közelben, így próbálják meg kiszűrni a vírus terjedését.

Az Immuni nevű alkalmazás ingyenes, önkéntes alapon működik, és a felhasználók adatait bizalmasan kezelik.

Szigorítanak Veneto tartományban

Hétfőtől ismét szigorításokat vezetnek be az északkelet-olaszországi Veneto tartományban, mert a koronavírus terjedését mutató reprodukciós ráta emelkedett - írja az MTI. A majdnem 5 millió lakosú régióban a korábbi 0,43-ról 1,63-ra nőtt a reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy beteg átlagosan hány embert fertőz meg.

Venetóban az utóbbi huszonnégy órában egyetlen fertőzöttet szűrtek ki, az elmúlt egy héten 31-et.

A Közegészségügyi Intézet (Iss) hangsúlyozta, hogy az olaszországi reprodukciós ráta továbbra is egy alatt van. Az egészségügyi tárca hozzátette, hogy az olaszok egyre intenzívebb mozgása miatt több új gócpont alakult ki, amelyeket ellenőrzés alatt tartanak. A szakértők felszólították az olaszokat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben a társadalmi távolságtartást, és köztéren, valamint zárt területen viseljenek szájmaszkot.