Remek fesztiválok, szabadtéri színházi előadások, koncertek várják a nyáron

Utazás2021. júl. 4.H. É.
A rovat támogatója:

Bár az online közvetítéseknek köszönhetően az elmúlt több mint egy évben sem kellett teljesen lemondanunk a kultúráról, azért az élő koncertek, színházi előadások varázsa semmihez sem fogható. Főleg, ha mindezt a szabad téren, csillagfényes estéken, vagy akár a vízparton élvezhetjük, márpedig idén nyáron erre bőven lesz lehetőségünk.

Július 1-jétől 29-ig rendezik meg Budapesten a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivált, amely a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét. A zenekar július 8-án is fellép, de koncertet ad a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a Szent István Filharmonikusok is. A Vajdahunyadvári esteken Mozartot, Beethovent, Csajkovszkijt, Brahmsot, Vivaldit és Verdit idézik meg.

Illényi Katica hegedű- és tereminművész a Sárik Péter Trióval lép fel július 12-én. A Sabbathsong Klezmer Band július 22-én ad koncertet Beke Farkas Nándor (hegedű) és Lisztes Jenő (cimbalom) vendégművészek szereplésével. Július 26-án a Budapest Bár, július 29-én pedig a 100 Tagú Cigányzenekar tölti be muzsikával a Vajdahunyadvár udvarát.

Július 3-án az egri Líceum udvarán az Agria Nyári Játékok operett- és musicalfesztivált A padlás című musicallel nyitják. A három helyszínen, a Líceum udvarán, a várban és a Szent Imre Katolikus Átalános Iskola udvarán zajló programsorozatban 38 előadást mutatnak be.

A programok között olyan előadások szerepelnek, mint a Lovagias ügy, A Pál utcai fiúk, a Mici néni két élete, A dzsungel könyve és A víg özvegy. Augusztus 6-án és 7-én mutatják be az Egri csillagok című regényéből készült történelmi musicalt. De lesz Karthago- és Alma együttes-koncert is.  A záró előadás augusztus 21-én ugyancsak a Líceum udvarán a Sisi, a magyarok királynéja című táncjáték lesz a GG Tánc Eger előadásában.

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár. Összesen tizennégy szabadtéri programot szerveztek, a vendégek között szerepel a Momentán Társulat, Farkas Gábor zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre, Lakner Tamás, valamint Eredics Salamon, a Sárik Péter Trió, Dés László. A programsort az Anima Musicae Kamarazenekar koncertje zárja július 29-én.

Július 23-tól augusztus 1-ig rendezik meg a Művészetek Völgye fesztivált, amely kereken 30 éves, és egészen pontosan 1869 programmal várja az érdeklődőket. A fesztiválon először opera is lesz, a nyitónapon Donizetti Szerelmi bájitalát adja elő az Operaház társulata.

A jubileumon Galkó Balázs 1989-es kocsmaszínházától kezdve minden évből felidéznek egy régi programot. A fesztivál idejére kiköltözik a völgybe a Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás Archívuma, az indiános kiállítás és a mesemúzeum is. Hobo klubja Vigántpetendre költözik; a településen lép fel az Óbudai Danubia Zenekar, a Tünet Együttes és a Recirquel társulat is.

Taliándörögdön ismét várja a látogatókat a Klastrom, itt vetítik Cseh Tamásnak a helyszínen rögzített koncertfilmjét.

Visszatér a 25 éves Fonó, amelynek udvarában mások mellett Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Dresch Quartet és Palya Bea is lesz. Az Ősök Házában Szőke András tíznapos minifesztiválja vár mindenki, a lőtérre az Újszínház települ ki, a Színház Színpadon pedig bemutatkozik a völgy saját művészeti produkciója, A tehetséges Mr. Riple.
Kapolcson a dzsessz szerelmeseinek a Harcsa Veronika Udvar kínál programokat, a Tűzoltószertárban kiállítások lesznek, a Völgy-Komolyzene helyszínen például a Talamba játszik, természetesen jelen lesz a 20 éves Hagyományok Háza és mintegy húsz civil szervezet vonul fel a Művészetek Zöldjében. Ott lesz filmekkel Kapolcson a Nemzeti Filmintézet és a Filmarchívum, a Magyar Írószövetség.

Szintén Kapolcson, a Momentán Udvarban tíz napon át lehet követni egy szappanoperát, a Kaláka Versudvarban fontos szerep jut az 50 éves Lackfi Jánosnak. A könnyűzene kiemelt helyszíne idén is a Panoráma Színpad, ahol mások mellett az Erik Sumo Band, a 30Y, a Csaknekedkislány, a Szabó Balázs Bandája, a Csík Zenekar, az Elefánt és az Irie Maffia látható és hallható. A rendezvényt védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, 16 éven aluliak a nélkül is mehetnek Kapolcsra, Taliándörögdre, Vigántpetendre. 

Július 26. és 31. között rendezik az Anna-bált kísérőrendezvényét, az Anna Fesztivált.

Lesz irodalmi est, zongorakoncert, prímásverseny és megtartják az Operagálát is július 29-én a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Július 30-án a Magyar Állami Operaház művészei adnak műsort és megrendezik a szívhalászatot is.

A hagyományok szerint zajlik majd a báli bevonulás, a bál szépe választás és megrendezik az utcabált is. A bálra sétáló jegyek nem válthatók, csak a hagyományos, vacsorát is tartalmazó báli belépőket lehet igényelni. A bált a jelenlegi járványügyi szabályozásokat figyelembe véve rendezik meg. A részletekről itt olvashatnak: https://www.annabal.hu/index.php/anna-fesztival

Július 29. és 31. között a 9. Paloznaki Jazzpikniken olyan hírességek lépnek fel, mint az "olasz Barry White", Mario Biondi, az Al McKay's Earth, Wind and Fire Experience, Candy Dulfer, a De Phazz és Rúzsa Magdi, valamint számos nemzetközi és magyar jazz, funk és soul előadó és formáció. A fesztivál részletes programja a https://jazzpiknik.hu honlapon olvasható.

Augusztus 17 és 21. között ismét VeszprémFest. Három helyszínen olyan előadók lesznek láthatók és hallhatók, mint Miklósa Erika, Tompos Kátya és Balázs János, vagy a Jazz + AZ. Negyedszázados jubileumi koncertet ad a Cotton Club Singers, lesz szuperkoncert az LGT sztárjaival, de a legjobban várt koncert a 80 esztendős Tom Jones-é, aki 2017-ben már hatalmas sikerrel lépett fel Veszprémben.

Augusztus 18-tól 21-ig tart az idei Fekete Zaj fesztivál. Az underground színtér számos hazai és külföldi előadóját felvonultató rendezvényen Mátra-Sástón ötven hazai és külföldi előadó lép színpadra, köztük a Vágtázó Halottkémek vagy a Devil's Trade.

Augusztus 18. és 22., valamint 25. és 29. között Balatonvilágoson rendezik meg a 10 Nap Strand fesztivált. A korábbi Strand Fesztiválnak helyet adó Zamárdi önkormányzata ugyanis úgy döntött, idén egyetlen tömegrendezvénynek sem ad helyszínt.

A korábban a Strand Fesztiválra várt nemzetközi produkciók közül eddig a Lost Frequencies és Alle Farben lép fel biztosan Balatonvilágoson. A hazai fellépők között lesz Ákos, a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka és Curtis, a Punnany Massif és a Bagossy Brothers Company is. A Strand Kertmozi házigazdája Tilla lesz, és minden nap fellépnek a Dumaszínház művészei. A részletekről a fesztivál internetes oldalán lehet olvasni.

Augusztus 25. és 28. között tartják meg a Fishing on Orfű fesztivált, amelyen többségében a 2020-as fellépők állnak majd színpadra, így Hobo, Vad Fruttik, Hiperkarma, Budapest Bár, Bohemian Betyars, Pál utcai Fiúk. A tervek szerint pótolja elmaradt jubileumi koncertjét a HS7, szintén halasztva ünnepel a 30Y, és búcsúzik a Kistehén. A részletekért ide kell kattintani: http://www.fishingonorfu.hu/

Júniustól augusztusig számtalan programmal várja az érdeklődőket Pécsett a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK), amely a helyi koncert- és konferenciaközpontot, a Zsolnay Kulturális Negyedet, valamint az ókeresztény értékeket bemutató világörökségi helyszíneket is üzemelteti.
Lesznek táncházak, koncertek, irodalmi beszélgetésekkel és kisebb színházi előadások, időszakos kiállítások, július 15-18. között pedig megrendezik a LOKART című első pécsi képzőművészeti fesztivált a belvárosban. A programokról ezeken a weboldalakon lehet bővebb információkat kapni: https://www.zsolnaynegyed.hu/

Egész nyáron várja a látogatókat Szentendre is: kertmozival, városismereti és gasztrosétával, opera-, világzenei és jazzkoncerttel, múzeumi bringatúrával, olvasósarokkal, vásárokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel és számos egyéb programmal. A Szentendrei Teátrum a hagyományt és a kortárs művészeteket ötvözve, igazi exkluzív kulturális kavalkáddal és összművészeti produkciókkal várja a közönséget. Részletek: https://szentendreiteatrum.hu/