Saját fesztivált álmodott meg egy sörfőzde, de mikor nyithatnak?

Interjú2021. márc. 19.Kovács Dániel

Szintet lép az egyik legismertebb magyar kraftsörfőzde. A Monyo tavaly kinőtte gyártósorát, most egy új épületbe költözik, ahol tízszer annyi sört tudnak majd gyártani, de egy hatalmas dobással is készülnek a nyárra. Az új főzdéhez tartozik egy jókora kerthelyiség is, ahova Monyo Land névvel egy ezerötszáz fős, őszig tartó fesztiválsorozatot álmodtak a Bëlga, a The Biebers, és Péterfy Bori zenéjével és természetesen harminckét sörcsappal. Prischetzky Botonddal a Monyo brand-menedzserével és Szepesi Matyival, a Monyo Land kommunikációs vezetőjével beszélgettünk arról, mi fán terem a jó fesztiválsör és hogy néz majd ki a koronavírus utáni éjszakai élet.

Tavaly a kisüzemi főzdéket hazavágta a járványhelyzet, de eddig az idei év sem hozott sok jót. Ti mégis kinőttétek a régi főzdéteket, és nagyobba költöztök…

Prischetzky Botond: Tavaly, év elején érkezett hozzánk egy befektető, ez teremtette meg a lehetőséget, hogy előrelépjünk egy sokkal nagyobb és korszerűbb üzembe. Találtunk egy minden szempontból megfelelő csarnokot, amelyet egy elektronikai cikkeket szétszerelő és újrahasznosító cég építtetett, de nyertek egy EU-s pályázatot, és elköltöztek Egerbe. Éppen a héten rakták össze az új főzőházunkat, nemsokára költöztetjük át a gyártást.

Mennyivel tudjátok majd növelni a termelést?

P.B.: Eddig kétszázötvenezer liter sört főztünk nagyjából évente, a cél az, hogy az új helyen öt éven belül elérjük az évi kétmillió litert. Ez nem ment volna a költözés nélkül, ha valamit fejlesztünk, mondjuk növeljük a főzőház kapacitását, az ránt magával mindent. Hirtelen kicsik lesznek a régi erjesztőtartályok, kell egy nagyobb kapacitású palackozógép…

Azt csiripelik a madarak, hogy több lesz ez egyszerű főzdénél…

P.B.: Igen, az épülethez tartozik egy ötezer négyzetméteres kerthelyiség is, itt épül fel a Monyo Land, egy szabadtéri szórakozóhely és gasztroplacc. Az élőzenei koncerteken lesz a hangsúly, de harminckét csapon folyik majd a Monyo-sör, most állapodtunk meg azokkal, akik a konyhát viszik majd, helyet kap a főzdében egy vendéglátóhely ún. taproom is, de magát a főzdét is úgy alakítottuk ki, hogy az érdeklődők be tudják járni, megnézhessék, hogy készülnek a söreink. Lesz még egy kovászoskenyér-üzem is.

Szepesi Matyi: Egy kvázi felnőtt játszótér, a kraft sörök rajongóinak egy olyan törzshely, ahol mindig találhatnak barátokat, jó söröket, és ha éppen a koncert nem is érdekelne valakit, akkor mást is tud csinálni. A legfontosabb most az, hogy a nyári szezonra tervezett ötven koncertet meg tudjuk tartani, ha minden jól megy, ezerötszáz fő tartózkodhat itt egyszerre.

De most még semmi nem megy jól, nem látszik még a fény az alagút végén. Hogy lesz ebből nyitás, és milyen szabályozásra számíthatnak a szórakozóhelyek?

SZ.M.: Még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy fog kinézni a nyár. De így van ez azokban az országokban is, ahol nagyobb hagyománya van a fesztiválszervezésnek, egy-két szervező jelezte csak, hogy készül augusztus végi rendezvényekkel, de igazából senki nem tudja, hogy mikor lehet majd biztonságosan tömegrendezvényt tartani, már csak azért sem, mert a fesztiválok célközönsége általában az oltási sorrend végén van.

Tavaly úgy kellett számolni a létszámkorláttal, hogy minden szórakozóhelyen, rendezvényen egységesen ötszáz fő volt a maximum, fellépőkkel. stábbal, biztonsági szolgálattal és a vendéglátós személyzettel együtt. Nyilván ez jóval kevesebb vendéget jelentett. Már lehet hallani olyan híreket, hogy a tervek szerint idén ez másképp lesz, a vendégek számát a befogadóképességhez fogják viszonyítani, mindenki a teljes létszám harminc százalékát engedheti be. Nekünk már ez is nagyon jól jönne. Az optimista forgatókönyvünk szerint tavasz végén támadunk.

Az biztos, hogy az emberek már nagyon várják, hogy kimozdulhassanak, és most, hogy a bulinegyedet hazavágja a csendrendelet, még nagyobb lesz az igény az olyan helyszínek iránt, mint a Monyo Land…

A nagyobb befogadóképességű helyek eddig sem a belvárosban voltak. Kőbánya nekünk is egy ideális helyszín, itt könnyebb a hangtechnikai igényeket kiszolgálni. Az még egy komoly kommunikációs folyamat lesz, hogy az emberek megtaláljanak minket, és a koncertre járó közönséget kimozdítsuk a belvárosból. De helyben is sokan vannak, akiknek eddig nem volt lehetőségük ilyenfajta szórakozásra. Nekik is szeretnénk nyitni, és olyan menő programokkal megtölteni ezt a teret, amely Kőbányát is vonzóbbá teszi. Ilyen nagyszabású kraft sörfőzdére Magyarországon még nincs példa, már a járványhelyzet előtt elkezdtük tervezni, és már nagyon várjuk, hogy indulhasson az élet.

Kik lesznek majd a színpadon?

Olyan húzónevekkel indulunk idén, mint a Bëlga, a The Biebers, és Péterfy Bori. A legtöbb koncertnapon két előadónk lesz, ez egész nyáron nyolcvan-száz fellépőt jelent. Műfaj tekintetében minél szélesebb merítésre törekszünk, elsősorban hazai alter/underground könnyűzenei bandákat hívunk meg, akiket mi is hallgatunk, közülük sokakkal dolgoztunk már együtt sörfesztiválokon, és nekik is szívügyük a projekt.

Lesz saját fesztiválsörötök is?

P.B.: Lesz egy pilseni típusú ivólágerünk. Nem lesz benne semmi csavar, amennyire lehet, leredukáltuk, hogy egy közérthető sör legyen, és az árát is ennek megfelelően lőttük be. Ezen felül az alapszortimentünk kilenc söre is csapon lesz, és az újdonságokat is ki lehet majd próbálni. Ez a sokszínű felhozatal lesz az egyik nagy előnyünk a többi koncerthelyszínnel és fesztivállal szemben, amelyek általában le vannak szerződve a nagy sörgyárakkal, és emiatt két vagy háromféle nagyüzemi lágert tudnak kínálni. Ezekre eddig hiába próbáltunk bejutni, most viszont megcsináljuk a magunk fesztiválját.

Kocsmákat már korábban is nyitottatok. Hogyan érintette ezeket a járvány?

A saját helyekkel jók a tapasztalataink, nagyon jó értékesítési csatorna a söreinknek. Egyre több a kisüzemi főzde Magyarországon, jól jön az, hogy itt a saját termékeink vannak csapon. Eddig két kocsmát nyitottunk, a Kálvin-téren a Monyo Taphouse-t a körúton pedig a Monyo Grand-ot, utóbbi sajnos nem élte túl a koronavírust, nem fog már kinyitni. De ezen a téren is komoly terveink vannak. Noha most inkább a Monyo Land-re koncentrálunk, szeretnénk a kocsmákból egy franchise hálózatot felépíteni, először Budapesten terjeszkedni, aztán vidéken, végül a szomszédos országok fővárosaiban.