Sok a baleset ilyenkor, kell az utasbiztosítás

Utazás2019. dec. 16.BGA
A rovat támogatója:

Sokan utaznak az ünnep környékén. Érdemes az utasbiztosítási díjakat összehasonlítani és a legkedvezőbb tarifát választani. A kínálat nagy, ám „testre szabható”. Ebben segít a Netrisk.hu.

Karácsony környékén és szilveszterkor még többen utaznak el, mint az év többi napján, a baleset is több ilyenkor. Legfőképp a sípályákon vagy útközben, a csúszós utakon, legyen az bel- vagy külföld. Ezzel kapcsolatban döbbenetes statisztikát közölt az Európai Bizottság: tavaly a közúti közlekedésbiztonság szempontjából Románia volt a legrosszabb helyzetben, itt történt illetve Bulgáriában a legtöbb baleset. A legnépszerűbb magyar téli utazási célországok Ausztria, Franciaország és Olaszország voltak tavaly, várhatóan ez a mostani karácsonyi szezonban sem lesz másképp.

Ausztriában és Franciaországban a bejelentett károk 70-75 százaléka baleset (ezek nagy része is síbaleset), Olaszországban ez az arány 35-40%. Az utak csúsznak, nagy a forgalom, mindenütt sokan vannak.

Ám vigyázat! Sokan biztonságban érzik magukat azáltal, hogy a baleseti ellátáshoz kiváltották az EU-ban érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK). Baj esetén viszont gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki. Így többek között nem állja a hegyi mentés költségét, vagy a kórházban eltöltött idő után esetlegesen fizetendő önrészt sem.

Ezért fontos, hogy a lehető legfelkészültebben vágjunk bele a külföldön eltöltendő téli vakációnak és megtaláljuk a megfelelő utasbiztosítást.

Mivel azonban a hazai utasbiztosítási piacon több mint egy tucat szereplő van jelen, így érdemes összehasonlítani, hogy melyik termék mire nyújt fedezetet. Ebben segíthet a Netrisk.hu, amely Magyarország első, piacvezető online biztosítási portálja teljes körű ügyintézéssel járul hozzá egyszerűbbé és gyorsabbá tenni a biztosításkötést.

Az online utasbiztosítás kalkulátor segítségével könnyedén kiválasztható az ideális ajánlat, sőt: ha konkrét elképzelés van a biztosítás árával és szolgáltatásaival kapcsolatban, a személyre szabható ajánlatok között az választható ki, amire szükség van! A portál „összehasonlítás szolgáltatásával” olyan ismert biztosítók ajánlatai között böngészhet, mint az Aegon, az Allianz, a Chubb, a Colonnade, az EUB, a Groupama, a K&H, a KÖBE, a Magyar Posta Biztosító, a Mapfre, a Mondial, az Union, az Uniqa és a Wáberer.

Csak fel kell vinni a szükséges adatokat, és a kalkulátor kiszámolja a biztosítási díjakat.

Amennyiben a legmegfelelőbb ajánlat megvan, a kiválasztott utazási biztosítás a Netrisk.hu felületén online azonnal megköthető. Persze önmagában nem probléma, hogy az utazók immár hatoda egyenesen az utazás napjáig vár a biztosításkötéssel, ám ebben az esetben két dologra kell figyelni: egyrészt a díjfizetés kizárólag bankkártyás fizetéssel teljesíthető, másrészt a biztosítási fedezet értelemszerűen csak az adott nap hátralévő részére vonatkozik – hívta fel a figyelmet Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. Mint mondta, ilyenkor már jellemzően igen kevés idő marad a hosszas mérlegelésre, a biztosításközvetítők feladata az, hogy gyorsan áttekinthető felületekkel könnyítsék meg a leginkább testre szabott biztosítási módozat kiválasztását.

Lényeges az is, hogy utasbiztosítás esetén a biztosítottnak és a szerződőnek nem szükséges azonos személynek lennie. Ebből adódóan bárki, bármikor tud családtagjainak, barátainak (is) utasbiztosítást kötni. A megrendelés során a biztosítottak adatait (név, születési idő, anyja neve, lakcím, személyazonosító okmány száma) meg kell adni, ezért erre a szerződéskötés előtt fel kell készülni.

Sokan kérdezik, hogy miként fizethető ki a megrendelt szolgáltatás. Erre három lehetőség van: bankkártyás fizetés, banki átutalás, postai utánvétel.

Fontos, hogy banki utalást csak abban az esetben tud választani, amennyiben az utasbiztosítási szerződés kötését legalább négy nappal az utazás előtt kezdeményezi. Postai utánvét választására legalább 5 nappal az utazás megkezédse előtt van lehetőség. A szakértők a bankkártyás fizetést javasolják, mert ez a fizetési mód a leggyorsabb és legkevésbé időigényes, ráadásul az utasbiztosítási kötvényt a fizetést követően azonnal megkapja.

Azt viszont sose feledjük, hogy az utazás veszélyes üzem, így utasbiztosítás nélkül soha ne induljunk el.