Kezdődik a síszezon: érdemes extrém sportra kiterjedő biztosítást kötni

Utazás2019. nov. 19.BGA
A rovat támogatója:

Kezdődik a síszezon, de a snowboardozás is egyre népszerűbb. A statisztikák szerint ezeket a téli sportokat évente több mint félmillió magyar választja, számuk folyamatosan emelkedik. Az extrém sportokat űzőknek különösen érdemes utasbiztosítást kötni.

A magyar síelők nagyjából 90 százaléka külföldi pályákon csúszik le, és csupán tízből egy csatolja fel lécét vagy hódeszkáját valamelyik itthoni terepen – derül ki Laurent Vanat svájci gazdasági tanácsadó tanulmányából. Így a síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az „átlagos” utazók: míg az összes magyar utazó alig fele köt utasbiztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka gondoskodik ilyen módon is a biztonságról extrém biztosítás formájában. Ám a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a sí biztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak, ha megtörténik a baj. 

A legtöbb téli sportra vonatkozó utasbiztosítás tartalmazza a 24 órás magyar nyelvű telefonos segélyszolgálatot és az egészségügyi segítségnyújtási szolgáltatást.

Ennek keretében sok biztosítónál adnak felvilágosítást adunk az orvosi ellátás lehetőségeiről, megszervezik a betegszállítást vagy hazaszállítást – mondta Cseh Anett, a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Általában kiterjednek a betegségbiztosítások baleset vagy megbetegedés miatt felmerült költségekre, például megtérítjük a hegyi és helikopteres mentésre, a felkutatásra is. Szakértőnk szerint lényeges, hogy szintén kiterjednek a biztosítások baleseti halál vagy maradandó egészségkárosodás esetére is.

Kiterjed a poggyászbiztosításra is a külföldre vitt vagyontárgyak (ideértve a téli sportoláshoz szükséges sportfelszerelést is) ellopására, elrablására, balesetből eredő sérülésére.

A biztosítási díj tartalmazza az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat, amelyek kiterjednek például poggyászkésésre, járatkésésre, külföldi tartózkodás meghosszabbítására sürgősségi ellátás esetén, idő előtti hazautazásra természeti katasztrófa miatt.

Sok helyen adnak az extrém sportok biztosításához jogvédelmi biztosítást, amely kiterjed a gondatlanságból elkövetett szabálysértésre, bűncselekményre, személyi sérüléses balesetre, valamint a téli sportolás során okozott személyi és vagyoni károk miatti jogi eljárásokra. Végül kiterjed a felelősségbiztosításra testi sérülés vagy halál okozására, illetve szálláshelyi, valamint a téli sportolás során okozott dologi károkozásra.

Ami a költségeket illeti, a téli sportolásnál az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák. Például egy Ausztriában – a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által – elvégzett helikopteres mentés díja akár több millió forintba is kerülhet, csakúgy, mint egy kórházi műtét összege. Ehhez képest már eltörpül a hazaszállítás, pár százezer forintos díja. 

Egy jól megválasztott sí, vagy extrém sportok biztosítása mindezen költségeket fedezheti.

Felmerül a már említett felelősségbiztosítás kérdése is. Ezt azokra az esetekre találták ki, amelyet mi okoztunk – mondja Cseh Anett. Ugyanúgy ki kell fizetnünk a kárt, mint például egy autóbaleset vétkes sofőrjének. A károsult pénzt követelhet tőlünk például az egészségügyi ellátása, a munkából történő kiesése vagy akár maradandó egészségkárosodása miatt is.

Ezért praktikus a felelősségbiztosítás, amely a KGFB-hez hasonló: akár több millió forintig is fizeti a más tulajdonában vagy testi épségében általunk okozott kárt.

A közelmúltban történt, hogy Ausztriában egy magyar síelő balesetet okozott. Az általa okozott kárért a tőle követelt összeg elérte a 25 ezer eurót, azaz a közel 8 millió forintot. A síelő nem rendelkezett utasbiztosítással, így saját zsebből – hitelből – kellett az összeget kifizetnie – számolt be nemrég a Magyar Biztosítók Szövetsége, a MABISZ. A szervezet szerint ezért nem éri meg spórolni ezeken a tételeken.

Gyakran előfordul az is, hogy tönkremegy az autó. Sok helyen már választható az autó assistance, amely szintén nem kidobott pénz, ugyanis egy ilyen esetben a biztosítónk megszervezi és fizetheti helyettünk a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, a csereautó bérlését vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére.