Titkos látnivalók a pesti Nagykörúton

Utazás2023. jan. 7.D.J.
A rovat támogatója:

A Nagykörút a mai kissé elhanyagolt állapotában is számos szemkápráztató látványosságnak ad helyet. A helyi néznivalók közül csemegéztünk.

Haggenmacher-ház (V. kerület, Szent István körút 13.)

Eredetileg egy malom állt a helyén, amelyet még 1899-ben bontottak le. Az egykori épületről emlékszik meg a ház homlokzatán a dombormű, amely egy aratást ábrázol. Tágas, sokszobás lakásaiban régen tisztségviselők laktak.

Haggenmacher-ház (V. kerület, Szent István körút 13.)Kép forrása: Budapest100.hu Fotó: Valastyán Igor

Wellisch-ház (XIII. kerület, Szent István körút 16.)

A Nagykörúton se szeri se száma a gyönyörű gangos épületeknek. Közülük az egyik legszebb a Vígszínház közelében áll. A Wellisch Alfréd tervezésében készült bérházban még egy mutatós udvari szökőkút is helyet kapott.

Wellisch-ház (XIII. kerület, Szent István körút 16.)

Mahler-ház (VI. kerület, Teréz körút 7.)

Egy történelmi patika működik az épületben, amely eredetileg még Budán 1786-ban kezdte meg a működését. A körútra a XIX. századik végén lett átköltöztetve. A régi bútorzat egy részét a mai napig megőrizték. Az épület híres lakóinak egyike a pesti Operaház vezetője Gustav Mahler 1888 és 1891 között élt itt.

Mahler-ház (VI. kerület, Teréz körút 7.)Kép forrása: Budapest100.hu Fotó: Spanyár Judit

Richard-udvar (VI. kerület, Teréz körút 22.)

A téglagyárat is működtető Drasche-Wartinberg Richard báró építtette. A családjának a címere mai napig látható a házon. Az épület loggiás folyósóit hattyúmintás padló díszesíti.

Richard-udvar (VI. kerület, Teréz körút 22.)Kép forrása: Budapest100.hu Fotó: Gyulai Szilvia

Erzsébet körút 21.

Több, mint 60 éve már, hogy a Sasvári Zongoraműhely beköltözött az Erzsébet körút 21. szám alatti bérház első emeletére. Ennél romantikusabb helyet egy zongorakészítőnek aligha lehetne elképzelni. A Paulheim József tervezte neoreneszánsz épület udvara az egyik legszebb a körúton.

Erzsébet körút 21.Kép forrása: Budapest100.hu Fotó: Gyulai Szilvia

Spolarits-ház (VIII. kerület, József körút 37-39)

Ámon József a saját lányának tervezte nászajándékul. Az ólomüvegablakokkal díszitett pagodaszerű előcsarnok teszi különlegessé. Érdekesség, hogy a nagypolgári lakások egy részében még mindig be lehet gyújtani a Zsolnay-cserépkályhákkal, amelyeket az átadás környékén építettek be.

Spolarits-ház (VIII. kerület, József körút 37-39)Kép forrása: Budapest100.hu Fotó: Kern Anita