Utazni akar a vírus idején? - Fontosak a biztosítási szabályok

Utazás2021. jan. 30.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Gyakran változnak a koronavírus miatt a külföldre való utazás szabályai. A legfontosabbak közé tartozik, hogy egyes biztosítók – az utasbiztosítás érvényességi idején belül – időkorlát nélkül vállalják a koronavírus fertőzés és egyéb biztosítási esemény kapcsán felmerülő kárigények megtérítését, ha az utazás során kerül átsorolásra az adott terület az utazásra nem javasolt térségek közé.

Hiába lehet mostanában szinte fillérekért utazni, nagyon sok feltétel megváltozott a vírus miatt. Sokakat foglalkoztat, hogy térít-e a biztosító, ha olyan országba vagy régióba utazik valaki, amely szerepel a Külgazdasági- és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt” térségek között. A MABISZ összefoglalójából kiderül, hogy amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában.

Az utazásra nem javasolt térségek naprakész listája a következő oldalon érhető el.

Amennyiben nem koronavírussal, hanem egyéb biztosítási eseménnyel kapcsolatban merül fel kárigénye az utasnak (baleseti sérülés, poggyászkár), egyes biztosítók vállalják a szolgáltatást, mások viszont nem.

A biztosítók eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket (szolgáltatási limitet) alkalmazhatnak, így mindig érdemes az utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani, vagy szakértőhöz fordulni – hívja fel a figyelmet Cseh Anett az Első Online Biztosítási Alkusz Kft. termékfejlesztési vezetője.

Mint mondja, amennyiben céges kiküldetésről, üzleti útról van szó, akkor a biztosított a munkáltatójánál érdeklődjön arról, hogy a munkáltató vállalati utasbiztosítása miként rendelkezik erről a kérdésről, mivel egyes vállalati utasbiztosítások az egyéni utasbiztosításoktól eltérően rendelkezhetnek a területi hatály kérdésében.

Ha a bankkártyához tartozó utasbiztosítással utazik külföldre, úgy hasonlóan javasolják, hogy tájékozódjon bankjánál a területi hatályról és a járványra vonatkozó szolgáltatásokról még az utazás előtt.

Különbség van a minisztérium honlapján feltüntetett két kategória (utazásra nem javasolt térségek és fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek) között a biztosítás megítélése szempontjából is. A biztosítók jellemzően az I. kategóriába sorolt területek kapcsán korlátozzák szolgáltatásukat, mert ezen területek esetében „nem javasolja az utazást” a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Vagyis ha valaki mégis ilyen területre utazik, azzal gyakorlatilag megszegi a kármegelőzésre vonatkozó rendelkezéseket. A II. kategóriába sorolt területek kapcsán pedig a biztosítók jellemzően nem korlátozzák szolgáltatásukat, habár javasolják, hogy az ügyfelek körültekintően válasszanak úti célt!

Amennyiben valakinek az utazása napján sorolják át az országot „utazásra nem javasolt” térségnek,  akkor abban az esetben az utas nem egy eleve veszélyesnek minősített helyre látogatott, hanem az utazás során vált azzá az adott régió.

Egyes biztosítók – az utasbiztosítás érvényességi idején belül – időkorlát nélkül vállalják a koronavírus fertőzés és egyéb biztosítási esemény kapcsán felmerülő kárigények megtérítését, ha az utazás során kerül átsorolásra az adott terület az utazásra nem javasolt térségek közé. Azonban vannak biztosítók, amelyek korlátozzák, hogy az átsorolás után legfeljebb mennyi ideig vállalják a kockázatviselést egy ilyen területen, és javasolják, hogy a megadott időszakon belül az utas hagyja el a veszélyesnek minősített térséget.

Ha mégis karanténba kerül valaki, akkor az adott területre vonatkozó be- és kiutazási karantént csak hatóság rendelhet el és szintén hatóság oldhatja azt fel.

Ha az utas karanténba kerül, együttműködési kötelezettség terheli!

Pusztán a karanténba kerülés ténye jellemzően nem minősül biztosítási eseménynek, ezért a legtöbb biztosító nem nyújt szolgáltatást. Azonban van olyan utasbiztosítás, amely alapján a biztosított karanténba kerülése is biztosítási eseménynek minősül, és ez alapján megtéríti a karantén miatt felmerült meghosszabbított szállodai tartózkodás vagy a hazautazás többletköltségét. Amennyiben a karantén időtartama alatt biztosítási esemény következik be, például a biztosított személy a koronavírus miatt vagy egyéb okból kifolyólag sürgősségi orvosi ellátásra szorul, vagy ha egyéb biztosítási esemény történik, akkor a biztosítók vállalják a szolgáltatást.

Sokakat foglalkoztat, hogy kiterjed-e az utasbiztosítás a COVID-19 fedezetre. A biztosítók jellemzően vállalják a szolgáltatást a koronavírus-járvány kapcsán szükséges sürgősségi ellátás vonatkozásában (ideértve különösen az orvosi ellátás, gyógyszerek, mentés és hazaszállítás költségét) a választott utasbiztosítás szerinti összeghatárig. Mindazonáltal előfordulhat, hogy a biztosító terüli korlátozásokat alkalmaz (bizonyos területeket kizár a fedezetből), illetve felső korlátot alkalmaz a biztosítási összegnél.