Így indult az autózás a Szovjetunióban: A Moszkvicsok története röviden + VIDEÓ

Autó2024. máj. 1.Tarsoly Bálint

A Közlekedési Múzeum raktárában több meghatározó Moszkvics modell is megbújik.

A szovjet motorizáció története egészen a lenini időkig vezethető vissza, mikor a pártvezetés FIAT és Ford licenszek szerint kezdett bele a személyautók és haszonjárművek termelésébe. Közéjük tartozik például a GAZ-A is, amit az amerikai gyártó A modellje szerint terveztek. 

Persze a második világháború és az azt követő években az autózás még mindig privilégiumnak számított. Annak ellenére, hogy "halandó elvtársak" saját járművet még nem birtokoltak, az állami szféra dolgozóit három különböző méretosztályú járműkategória használata szerint sorolták be. A legkisebb a GAZ M20-as "Pobjeda" volt, amit a GAZ 12-es "ZIM" limuzinok követtek.

A hierarchia csúcsán a ZISZ 110/ 115-ös állt, amit kifejetetten Sztálin személyes utaztatására terveztek és páncélozott változatai a közel 5,0 tonnás öntömeget is elérték. 

A 39 darab páncélozott ZISZ 115-ös limuzin egyike a Közlekedési Múzeum raktárában. Forrás: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

A "hétköznapi" embereknek elsőként az 1940-es évek második felében vált lehetősége autóhoz jutni: a háborús jóvátételként Németországból a Szovjetunióba szállított Opel Kadett gyártosorát Moszkvában építették fel.

A kisautót az orosz környezeti és útviszonyoknak megfelelően áttervezték, majd az MZMA ("Moszkvai Kislökettérfogatú Autók Gyára") Moszkvics néven kezdte el forgalmazni. 

A Közlekedési Múzeum Moszkvicsai. Forrás: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjújában a Közlekedési Múzeum múzeológusa, Hidvégi János elárulta, hogy a Ladák megjelenése előtt a Moszkvicsok a korszak elvárásainak nagyszerűen eleget tettek, sőt a 408-as szériát maga a Pininfarina, Olaszország egyik legismertebb autóépítő és karosszériatervező cége vázolta fel. 

Ön is kíváncsi a szovjet autózás úttörőire? Akkor tekintse meg a róluk készült bemutató kisfilmet:


Önnek volt vagy utazott valaha Moszkviccsal? Írja meg nekünk!