A kínai tőzsdék fekete évet zártak, a japán részvények száguldottak

Befektetés2023. dec. 27.MTI, Növekedés.hu

A távol-keleti börzék közül a japán és az indiai tőzsdék emelkedtek a legnagyobb mértékben idén, míg a kínai indexek sokat vesztettek.

A távol-keleti tőzsdék idén jó évet a legjobban idén a japán tőzsde teljesített, a nikkei index idén 33 éve nem látott rekordot ért el, az év során 30 százalékkal emelkedett.

A japán gazdaság stabil teljesítménye mellett mindez annak is köszönhető, hogy a japán jegybank továbbra is negatív tartományban tartja az alapkamat szintjét.

Az ázsiai tőzsdék közül idén a második legjobban teljesítő az indiai volt, amely 18 százalékot emelkedett éves szinten, az indiai gazdasági növekedés vártnál magasabb, 7 százalék volt a harmadik negyedévben,

A vezető indexek közül a dél-koreai Kospi index is jelentős, 17 százalékos pluszt mutatott idén.

Az ázsiai tőzsdéken a legrosszabbul teljesítőnek a kínai börzék számítanak, a hongkongi tőzsde idén 16 százalékot esett, a sanghaji index pedig 6 százalékkal került lejjebb december utolsó hetéig.

Ennek fő oka, hogy a kínai gazdaság a vártnál lassabban indult be a lezárások után, és az építőiparban komoly gondokat nem sikerült orvosolni.

Egyes becslések szerint 2021 közepe óta több mint 50, a kínai lakóingatlan-forgalom 40 százalékát adó vállalat dőlt össze, a bajba jutott Evergrande egyedül 280 városban 1300 építési projektet folytatott.A Financial Times összeállítása alapján a 2020-as árbevétel alapján 50 legnagyobb építőipari vállalat közül 27 fizetésképtelenné vált 

Emellett a vezető kínai részvények is gyengébben teljesítettek, melynek oka, hogylassult a kínai cégek nyereségének csökkenése az idei első tizenegy hónapban éves összevetésben az első tíz hónaphoz képest.

A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy a november végéig tartó idei első tizenegy hónapban az ipari vállalatok nyeresége 4,4 százalékkal, 6980 milliárd jüanra (1 jüan=48,74 forint) csökkent éves összevetésben a tízhavi 7,8 százalékos esést követően.

Novemberben a nyereség 29,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, és ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek éves szintű havi növekedést.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.

Tavaly az ipari cégek nyeresége 4 százalékkal csökkent, miután 2021-ben még 34,3 százalékkal nőtt.