Jönnek az olcsóbb autók a Teslától

Befektetés2024. ápr. 24.F. P.

Az első negyedéves eredmény igen gyenge lett a Teslánál, ezt azonban már mindenki gyanította. Ami sokkal lényegesebb, hogy mit tervez Elon Musk, és amit mondott, attól elájult a piac: 12 százalékot emelkednek a részvények.

A Tesla árbevétele 9 százalékkal csökkent az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, nettó nyeresége pedig több mint felével, 55 százalékkal csökkent. Ez igen drámai eredmény egy elvileg gyorsan növekvő társaságnál, de miután már korábban közétették a gyártott és eladott autók számát, tudni lehetett, hogy visszaesett az értékesítés, miközben teltek a raktárak.

Egyszerű megoldás

A befektetők és a leendő autóvásárlók ugyanakkor arra voltak kíváncsiak, merre indul ebből a helyzetből a cég, miután Elon Musk eddig minden válsághelyzetben előre menekült. Korábban elvetette egy teljesen új típusó, olcsó autó ötletét, ami valószínűleg sosem volt a szíve vágya, és ez megijesztette a befektetőket.

Most azonban egy egyszerű megoldással rukkolt elő: a meglévő gyártósorokon igazít egy kicsit, és úgy állítja elő a jóval olcsóbb autókat. Így vélhetőleg a Model 3 és Model Y olcsóbb változatait fogjuk látni, és ha valóban versenyképes az ár, elhárulhat az akadály az évi több milliós eladások elől.

Gyors átállás

Az olcsóbb járművek már idén év végén vagy jövő év elején megjelenhetnek, részleteket augusztus 8-án fognak közölni, amikor bemutatják a robotaxit, a vezető nélküli bérelhető járművet. Miután a meglévő gyártósorok állnak át az olcsóbb autók gyártására, az új gyárak építése egyelőre csúszhat, így nem is véletlen, hogy Musk lemondta hérótvégi indiai útját. Az indiai és mexikói gyár építése feltehetőleg akkor lesz csak aktuális, ha az olcsóbb típusok iránt akkora kereslet lesz, amit a működő 4 gyár már nem tud kielégíteni.

Felpattanó árfolyam

A befektetők örömmel fogadták a terveket: az idén 43 százalékkal gyengülő részvények 12 százalékkal ugrottak meg a szerdai kereskedésben, majd a kereskedési nap közepén 10 százalék körül alakult az emelkedés mértéke. A leendő olcsó járművek áráról nem volt szó: a vásárlókat ez fogja leginkább izgatni.