Ideje leszámolni a fiatal munkavállalókkal kapcsolatos sztereotípiákkal!

Biztosítás2019. dec. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Többségük éppúgy szeretne évekig ugyanazon a munkahelyen maradni, mint az idősebb kollégáik – derül a Groupama Biztosító országos, reprezentatív kutatásából.

A Z-generáció tagjait gyakran éri az a kritika, hogy a munkavállalóként túlságosan is félnek a kötöttségektől. Sokan úgy vélik: mivel állandóan igénylik a változást, nehezen maradnak meg egy munkahelyen. Épp emiatt HR-es szempontból akár megbízhatatlannak is lehet őket nevezni.

Ezek a gyakran elhangzó megállapítások azonban nem fedik a valóságot. A Groupama Biztosító reprezentatív kutatásából ugyanis kiderült, hogy ha a munkahelyváltás megítéléséről van szó, nincsenek nagy generációs különbségek. Itthon a legtöbb dolgozó, egész pontosan a munkavállalók 62 százaléka szeretne legalább 5-10 évig egy társaságnál lehorgonyozni. A fiatalok körében nagyon hasonló arányt mértek: náluk 58 százalék vélekedett hasonlóan. A különbség tehát elenyésző.

A válaszadók a viszonylag rövidebb időn belüli váltást akkor tartják indokoltnak, ha a fizetés emelésére vagy előmenetelre nem látnak esélyt. A Groupama kutatásából az is kiderült, hogy ha egy jobb állással kecsegtetik őket, a fiatalokat és az idősebbeket egészen hasonló pszichológiai tényezők tartják vissza attól, hogy ott hagyják a régi munkahelyüket. A Z-generáció tagjai közül a válaszadók három-negyede nyilatkozott úgy, hogy a váltástól elriasztja őket önmagában az a tény, hogy kívülről nem tudják megítélni, hogy mennyire jó az új helyen a munkahelyi közösség. Holott ez számukra kifejezetten fontos.

Komoly visszatartó erővel hat rájuk a bizalmatlanság is, vagyis, hogy később esetleg nem azt kapják, amit az interjún ígértek nekik. Ezek az aggályok az idősebb generációknál is jelentős szerephez jutnak egy döntés során, bár a változástól való félelem például az 50-59-es korcsoportnál nagyobb súllyal esik latba. Ugyanakkor a fiatalok 57 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy nem szereti a változást.

Mint azt Marton Klaudia a Groupama Biztosító humánerőforrás igazgatója elárulta, a legtöbbek szerint az új munkahelyre való beilleszkedést korosztálytól függetlenül az segíti, ha a munkaadó minden szükséges információval ellátja az új munkaerőt, valamint, ha rugalmasan kezeli a kezdeti problémákat. Emellett sokaknak fontos az egyéni igényekre való odafigyelés. A beilleszkedésre a fiataloknak konkrét receptjük van: csapatépítő eseményen, szórakozva szeretnék megismerni a munkatársaikat.