Az évtized eszköze, ami teljesen megváltoztatta életünket

Elemzések2019. dec. 27.Fellegi Tamás

A zseniális ötlet

Kezdetben az internetet csak személyi számítógépen és laptopon lehetett használni, és bár hamar megjelent az igény, hogy mobil eszközön is lehessen, az érintőképernyő megalkotása előtt ez nem működött, hisz egy könnyen kezelhető kis szerkezet, mint a mobiltelefon, nem használható praktikusan billentyűzettel és egérrel.

Aki végül megoldotta a problémát, az Apple ikonikus alapítója és vezére, Steve Jobs volt, aki addig magyarázta ötletét mérnökeinek, amíg végül megtalálták a megfelelő megoldást 2007-ben. Elterjedni a következő évben kezdett a kezdetben okostelefonnak nevezett készülék, melyet aztán más cégek is gyártani kezdtek, de csak a 10-es években terjedt el nem is akárhogy: a teljes emberiség több mint fele használ már érintőképernyős telefont.

Applikációk

Az új eszköz jelentősége nem az volt, hogy bárhol böngésszük az internetet, bár erre is alkalmas, ha kicsit kényelmetlenebb módon is, mint egy számítógép. Ami forradalomi újítást hozott: olyan applikációkat fejlesztettek ki rá, amelyek egy sor, addig körülményesen intézhető dolgot leegyszerűsítettek, illetve korábban nehezen hozzáférhető fontos információt biztosítottak.

Közlekedés

Az egyik döntő változás a közlekedésben jelent meg, akár autóval, akár vonattal, városi tömegközlekedési eszközzel, taxival vagy épp repülővel utazik valaki. A korábbi, külön programokkal ellátott, az autósokat időnként folyóba vezető, hálózatra nem csatlakozó szerkezettel szemben a folyamatosan frissülő adatokkal ellátott mobiltelefonos applikációk megoldották a tájékozódást. A parkolójeggyel való A taxirendelés is egyre inkább mobilapplikáción zajlik, követhetjük, hol az értünk jövő jármű, és persze ahol nem tiltották be, az Ubert is igénybe vehetjük taxi helyett.

Telefonunkon menet közben vonat-, sőt repülőjegyet vehetünk, a repülőre becsekkolhatunk, a telefon maga a beszállókártya. Megnézhetjük, hány perc múlva jön a villamos, a busz, a metró, sőt, megnézhetjük a térképen, hol tart éppen. Már alig várjuk, hogy bérlet és jegy helyett is lehessen a telefont használni.

Pénzügyek és ingatlanpiac

És itt el is jutottunk egy rendkívül fontos területhez: a bankolás és a fizetés. A mobilbank applikációk leegyszerűsítik az utalást, bármikor és bárhonnan, és most már a bankkártya helyett is alkalmazható a telefon, így lassan lényegében minden pénzügyünket lebonyolíthatjuk általa.

A kis szerkezet az ingatlanpiacot is felforgatta, legalábbis a turisták által látogatott helyeken, főleg a nagyvárosokban. Általa lehetővá vált, hogy lakását bárki közvetlenül is kiadja turistáknak, konkurenciát teremtve a szállodáknak és egyúttal nagyobb bevételt generálva, mintha hosszú távra adná ki a lakást. Ez hirtelen nagy keresletet generált a turistacélpontoknál: egyes városok belső részeiből szinte kiszorult a lakosság, az ingatlanárak az égbe szálltak. Az új iparág szabályozása még kiforratlan, az a következő évtizedre marad.

Kommunikáció

Amiben még igen látványos változást hozott a szerkezet, az maga a telekommunikáció. A telefon funkció szerepe csökken, hisz a kommunikáció írásos formában is megy, ugyancsak bármikor és lényegében bárhonnan (ahol van internet). Elsőre azt gondolnánk, hogy írni kényelmesebb, mint beszélni, de valójában nem így van. Míg, ha emberek között vagyunk, és úgy telefonálunk (közlekedési eszközön, munkahelyen, étteremben stb.) azzal másokat zavarunk, a telefonon való pötyögéssel viszont nem.

Ráadásul a kommunikáció rugalmasabb: ha valakit felhívunk, lehet, hogy nem tudjuk hamar befejezni a beszélgetést, ha pedig nem vesszük fel a telefont, megsértődik a másik fél. Nos, az írással nincs ilyen gond: mindenki tudja, hogy vagy ráér valaki, vagy nem, ezért az sem baj, hacsak órák, vagy napok múlva válaszol. A kommunikáció sokkal rugalmasabb, nem véletlen, hogy a fiataloknál a telefonálás már ritkaság. Ráadásul maga a hangalapú telefonálás is ingyenes lett sok netes applikáción, és a világ másik végén lévő ismerőssel is ingyen beszélgethetünk, pláne, ha találunk wifi kapcsolatot.

Multifunkcionális

Végül még egy dolog: az eddigiek alapján is látszott, mennyire lecsökkennek költségeink a telekommunikációban, ugyanakkor az egyre tökéletesebb telefonunk egyúttal fényképezőgép és videókamera is, így nem kell külön eszközöket magunknál tartani, na és nem kell rájuk költeni. Ha mindezt figyelembe vesszük, hatalmas kényelmet és költségcsökkentést hozott az okostelefon.

Kevés hátrány, sok előny

Természetesen árnyoldalai is vannak, mint mindennek: társaságban zavaró lehet, ha valaki telefonjába merül, illetve lényegében bárkiről, bármikor készíthető hang-, kép-, vagy filmfelvétel. Ezek azonban eltörpülnek a rengeteg előny mellett, amit Steve Jobs találmánya adott az emberiségnek.