Itt a digitális kárbejelentés: ennek tényleg örülhetnek az autósok

Biztosítás2019. jan 9.Növekedés.hu

Többé nem probléma, ha az autóban nincs „kék-sárga” nyomtatvány vagy toll, közúti baleset esetén mobiltelefonról is intézhetik a kárbejelentést a sofőrök. Az e-kárbejelentő után a biztosítási szakma következő nagy projektje a jegybank kezdeményezéséhez fűződik: blokklánc alapú technológia segítségével követnék nyomon a jelzáloghitelekhez kötődő lakásbiztosításokat – mondta a növekedés.hunak Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke.

Európai viszonylatban is komoly újításnak számít az autós balesetek biztosítási adminisztrációját jelentősen megkönnyítő E-kárbejelentő, amely január 8-a óta a Google Play mellett már az App Store-ban is elérhető.
Miután a statisztikák szerint 25 évente csak egyszer érhet minket közúti baleset (illetve egy évben 100 ügyfélből mindössze négyen karamboloznak), ha megtörténik a baj, kevés autós van igazán felkészülve arra, hogy mi a teendő, és hogyan kell kitölteni az ilyenkor szokásos „kék-sárga” nyomtatványt. Sokan nem is tartják a papíralapú bejelentőt a gépkocsiban, de gyakori az is, hogy a felek – kissé feszült lelkiállapotban – rosszul vagy hiányosan töltik ki, ami a biztosítókkal való kárrendezés folyamatát is lassítja, nehezíti. Ha senkinél sincs nyomtatvány, az a rendőrség munkáját is szaporítja, hiszen muszáj rendőrt hívni. Ráadásul – a korábbi tartós csökkenés után – 2013 óta a balesetek száma és az okozott károk nagysága újfent emelkedni kezdett. Mindezek miatt indokoltnak tűnt a baleseti kárbejelentés digitális platformra helyezése, ami a MABISZ reményei szerint gyorsabb és könnyebb ügyintézést tesz lehetővé. (A papír alapú bejelentő továbbra is megmarad.) Már eddig is voltak olyan biztosítók, amelyeknél online is be lehetett jelenteni a kárt, de a szövetség és az érintett 13 tagbiztosító összefogásával létrehozott alkalmazás mindegyik szolgáltatónál működik. – A közel fél éven át tartó munkában 160-170 szakember vett részt – magyarázta Mészáros László, a MABISZ projektvezetője a szervezet sajtótájékoztatóján. Mint Pandurics Anettől megtudtuk, a több tízmillió forintos digitális fejlesztés során figyelembe vették a francia és a holland alkalmazásokat (másutt nincs hasonló értékelhető szolgáltatás), és igyekeztek még azoknál is inkább ügyfélbarát verziót létrehozni.
A tesztelések során kiderült, hogy a rutinosabb felhasználók 9-13 perc alatt tudták kitölteni a mobilapplikáció bejelentőjét, ráadásul jól és pontosan lehetett beírni a kért adatokat.
Az alkalmazás gyorsan letölthető, így már akkor is elindítható az elektronikus kárbejelentés, ha a balesetet résztvevői közül csak az egyikük okostelefonján található meg az applikáció. Két készülék esetén is használható az alkalmazás, csak egy PIN-kód megadásával kell szinkronizálni a készülékeket. Az applikáció megnyitása után rögtön megjelenik egy információs ablak, amely tájékoztatja az ügyfeleket az első szükséges lépésekről (például a motor leállítása, a vészvillogó bekapcsolása, a biztonsági mellény felvétele stb.) Arra is figyelmeztet, hogy a felhasználó készítsen fényképet a balesetről, illetve, hogy vegye elő az okmányait.
Nagymértékben megkönnyíti majd az adminisztrációt, hogy a biztosítók hamarosan elküldenek minden kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező számára egy QR-kódot, amely tartalmazza a lényeges adatokat, így ezeket nem kell külön bepötyögni a telefonba.
Magán a kárbejelentési folyamaton valósággal „kézen fogva” vezet végig az applikáció: kitölti a baleset időpontját, és a GPS-adatok alapján a helyszínét is. Mindig jelzi, mely mezőket kell még kitölteni, fényképeket, sőt, akár hanganyagot is lehet csatolni, meg lehet megadni a tanúk adatait, és megjegyzést lehet hozzáfűzni. Egy szerkesztőmodul segítségével, választható ikonokból (például autók, utak, kereszteződések, állatok, tereptárgyak)  könnyen és szemléletesen el lehet készíteni a baleseti ábrát is, amely papír alapon sokaknak okoz gondot. A végén egy előnézetet is készít a rendszer, amelyen még lehet módosítani. Ha a felek jóváhagyják a bejelentőt, akkor aláírják a kijelzőn, és még a helyszínről egy gombnyomással elküldhetik a biztosítóiknak. A dokumentum beérkezéséről e-mailben is kapnak értesítést. A fejlesztés ezzel még nem zárult le, a piaci visszajelzések alapján lépnek majd tovább. Már tervbe vették az e-személyi igazolványok beolvasását, ami megkönnyíti a személyes adatok megadását az E-kárbejelentőn. Más fronton is számos új kihívás előtt áll a biztosítási szektor: tíz éve még senki sem hallott róla, de ma már külön üzletággá fejlődik a kiberbiztosítás. A klímaváltozás, illetve az extrém időjárási jelenségek hatására változnak a mezőgazdasági és a lakásbiztosítások, hiszen olyan új típusú károk jelentek meg (mint például a gömbvillám), amelyekre korábban nem terjedtek ki a biztosítási termékek.
A jelzáloghitelekhez kapcsolódó lakásbiztosítások kapcsán további feladat adódik abból, hogy a bankok és a biztosítók közötti kommunikáció eddig nem volt igazán megfelelő. A problémára a blokklánc alapú technológia alkalmazása kínál megoldást.
A döntés már megszületett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányítása mellett az összes bank és biztosító részt fog venni a közös projektben – szögezte le a MABISZ elnöke. Miután a magyar gazdasági növekedés továbbra is erős, a remények szerint 7-8 százalékkal is gyarapodhat idén a biztosítási ágazat. Az előzetes adatok alapján a szektor díjbevétele tavaly valószínűleg meghaladta az ezer milliárd forintot.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.