Utazni készül? – Ne vállaljon felesleges kockázatot

Biztosítás2018. aug 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Mit felejtettem el bepakolni? Sokakat kínoz ez a kérdés, amikor már az autópályán száguld vagy a levegőben repül külföldi úti célja felé. Pedig a fürdőruha, a több tízszeres fényvédő faktorú naptej vagy a hiper-szuper fényképezőgép megléte mellett azt is érdemes csekkolni, hogy kötöttünk-e utasbiztosítást. Ez ugyanis az egyik legfontosabb kelléke egy nyaralásnak, hiszen csak egy utasbiztosítás véd az ellen, ha távol az otthonunktól baj ér bennünket, esetleg a vagyontárgyainkban kár keletkezik. A becslések alapján csak minden második magyar köt külföldi utazása előtt utasbiztosítást – osztott meg egy első ránézésre a meglepő adatot Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője még a nyár elején. Pedig nem lenne szabad, hogy az utasbiztosításon spóroljunk. Hiszen azt már fejenként mindössze napi néhány száz, heti egy-két ezer forintért is meg lehet kötni. Ennyit csak megér, hogy nyugodttá tegyük a pihenésünket, ne kelljen bosszankodnunk, ha ellopják a mobilunkat, vagy baleset, betegség esetén azzal szembesülünk, hogy nekünk kell állnunk saját zsebből a külföldön általában meglehetősen borsos orvosi költségeket.

Vannak, akik arra hivatkozva nem kötnek utasbiztosítást, hogy kiváltották az úgynevezett Európai Egészségügyi Kártyát (EEK). Csakhogy ez baleset, betegség esetén nem helyettesítheti az utasbiztosítást – hívja fel a figyelmet Cseh Anett, a netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. 
Az EKK-t ugyanis egy sor esetben csak korlátozottan lehet használni, azzal csak ahhoz a szolgáltatáshoz lehet hozzájutni ingyen, amelyet az adott uniós tagállam azon állampolgárának biztosít, aki nem rendelkezik magán egészségbiztosítással. Ezzel szemben a magánszolgáltatók által üzemeltetett intézményekben az igénybe vett ellátás költségeit a baleset elszenvedőjének kell megfizetnie. A teljesség igénye nélkül: az EEK nem fedezi például az önrészeket (járóbeteg-ellátás esetén az orvosi vizitdíjakat, fekvőbeteg-ellátásnál a kórházi napi díjak összegét, amely országonként eltérő lehet), vagy a búvárkodás kapcsán felmerülő keszonkezelés díját (például egy tengeri merülés kapcsán), miközben a beteg Magyarországra történő szállításának költségét sem, ami még Európán belül is akár több millió forint lehet. De az EEK nem tartalmaz poggyászbiztosítási, jogvédelmi, felelősségbiztosítási, valamint asszisztencia szolgáltatásokat sem.
Mások azért nem is gondolkodnak utasbiztosításban, mert úgy vélik, elegendő védelmet nyújt az a konstrukció, ami a bankkártyájukhoz tartozik. 
Meglehet, ez így is van, de azért ezt érdemes leellenőrizni. Mindenekelőtt azt, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet.  A másik fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Az sem mellékes, hogy tervezünk-e valamilyen sportot űzni nyaralásunkkor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e az adott sporttevékenységre, s ha nem, akkor szükség lehet másik biztosításra. Lényeges az is, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás legfeljebb csak rövidebb, 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít, így egy tengerentúli kiruccanás esetén már bajba kerülhetünk.   Érdemes ellenőrizni a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt – laptopot, kamerát, okostelefont – is magunkkal viszünk az útra, jól felfogott érdekünk megfelelő poggyász limitet tartalmazó utasbiztosítást kötni Az pedig alapvető, hogy az autónkat is biztosítsuk, ha azzal vágunk neki a hosszú útnak. Az útlemondás biztosítás egy vírusos megbetegedés esetén lehet rendkívül hasznos, hiszen így megtérülhet az utazásra, repülőjegyre előre kifizetett összeg. Míg az útmegszakításra kiterjedő szolgáltatás keretében egy betegség vagy baleset miatt megszakított utazás fennmaradó részére vonatkozó utazási díjat téríti vissza a biztosító. Igen hasznosak az asszisztencia szolgáltatások is – hangsúlyozza a netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. Különösen abban az esetben, ha az autóval külföldön olyan baj történik, ami azonnali segítséget igényel, de nem feltétlenül ismerjük az adott ország nyelvét vagy nem tudjuk hová forduljunk. Az asszisztencia szolgáltatás éjjel-nappal rendelkezésre áll, a hívásokat magyar nyelven fogadják és a partnerirodák segítségével gondoskodnak gyors kiszolgálásról. Amennyiben a helyszínen kívül további segítségre is szükség van (például hazaszállításra), a biztosító azt is megszervezi.
Az utasbiztosítás megkötése előtt mindenképp szükséges a szerződési feltételeket elolvasni – tanácsolja Cseh Anett. 
Azokból derül ugyanis fény arra, hogy mire terjed ki a biztosítás (azaz mely kockázatokra, és milyen összegig vállal a biztosító fizetési kötelezettséget) és milyen eseményekkel, magatartással kapcsolatos kockázatot nem vállal a biztosító. Ilyenek lehetnek a szerződéskötéskor már fennálló betegségek, sérülések, vagy ezek következményei. Ennek akkor is lehet jelentősége, ha a betegség ténye ugyan nem ismert, de a tünetei okán vagy egyéb alapon a biztosítottnak tudnia kellett volna a betegségéről, de az extrém sportok esetén is ajánlott alaposabban mindent körüljárni. S sajnos ma már a biztonsággal, terrorizmussal kapcsolatos kockázatokat is mérlegelnünk kell. Ezért érdemes ellenőrizni, hogy a célország szerepel-e az illetékes konzuli szolgálat által nem ajánlott úti célok között. Bár a terrorizmussal kapcsolatos biztosítási eseményeket a biztosítótársaságok általában kizárják a kockázatviselési körből, a biztosítók többsége a vétlen utast ellátja, számára szolgáltatást teljesít. A biztosítási védelem pontos tartalmáról (jelesül a lefedett országokról és eseményekről) minden esetben tájékozódni kell még a kiutazás előtt. Biztosítást ma már igen egyszerűen, interneten, okostelefonon vagy akár banki automatán (ATM) keresztül is lehet kötni, a díjfizetést is beleértve akár néhány perc alatt. Emellett a biztosítások természetesen elérhetők a hagyományos csatornákon, a biztosító irodájában, közvetítőjénél, utazási irodákban is. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a magyar határ átlépése utáni igénylés alapján nem minden biztosító teljesít kifizetés. Tehát, ha valakinek indulás után, esetleg a határ átlépését követően jut eszébe biztosítást kötni, akkor csak olyan terméket válasszon, ami erre lehetőséget biztosít. Biztonságunk érdekében természetesen az a legjobb, ha az utasbiztosítást utazás előtt kötjük meg, így érdemes ezt a tételt is felvenni az utazás előtti csomag-ellenőrző listánkra.