Vegyes évet zártak a magyar biztosítók

Biztosítás2023. márc. 1.Sz.A.
A rovat támogatója:

A magyar biztosítási piac bevételei tavaly az infláció alatti mértékben, 7,6 százalékkal növekedtek, a harmadik negyedévben a szektor veszteséges volt - hangzott el a MABISZ mai sajtótájékoztatóján.

Tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) tagjai 1 497 milliárd forint díjbevételt könyvelhettek el, ami az infláció mértékénél kisebb, 7,6 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - ismertette a szövetség összesített adatait Erdős Mihály, a MABISZ elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján.

A szektor több mint 169 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe biztosítási extraprofit formájában, az idei előirányzat 219,4 milliárd forint.Tavaly a harmadik negyedévben a szektor veszteséges volt.

A biztosítóintézetek főbb eredményadatai

Idén a magas kárinfláció és az adóterhelés mellett előreláthatólag tovább mérséklődik a szektor jövedelmezősége, és szükségessé válhat a tulajdonosok bevonása - tőkeemelések, illetve osztalékok ki nem fizetése.

Az első öt piaci szereplő piaci részesedése összesen 59,8 százalék.

Piaci részesedések

A korábbi években megszokott módon tavaly a nem-élet üzletág díjbevételei gyarapodtak nagyobb ütemben, 12,7 százalékkal, 821 milliárd forintra.

Ezzel szemben az életbiztosítással kapcsolatos területen 1,9 százalékkal, 821 milliárd forintra nőttek a bevételek.

Az élet korrigált díjbevétel növekedése ennél magasabb, 8,1 százalék volt, ami annak köszönhető, hogy a rendszeres bevételek 9,2 százalékkal nőttek, miközben az egyszeri és eseti djbevételek csökkentek.

Tavaly a haláleseti életbiztosítások díjbevétele 2,4 százalékkal bővült, a vegyes életbiztosításoké 16 százalékkal mérséklődött, ami főként az egyszeri díjas vegyes életbiztosítások csökkenése miatt következett be.

A nyugdíjbiztosítások növekedése 9,95 százalékos volt, az indexhez vagy befektetési egységekhez kötött életbiztosítások 2,5 százalékkkal emelkedtek.

Nyugdíjbiztosítási szerződések alakulása

Továbbra is kiugró az egészségbiztosítási díjbevétel növekedése, ami tavaly 34,6 százalék volt. 

A nem-élet termékek közül

  • a vállalati vagyonbiztosítások ( a kkv-k kivételével) díjbevétel bővülése volt a legnagyobb mértékű, 20,2 százalékos.
  • A lakossági vagyonbiztosítások 10 százalékkal, 
  • a kgfb 7,9 százalékkal, 
  • casco pedig 14,1 százalékkal nőttek.

A fenti négy terület adja a nem-élet termék 80 százalékát. 

Tavaly az átlagnál jóval magasabb volt az ipari biztosítások bővülése. A kgfb és a casco díjak esetében látható, hogy a magas kárrendezési költségek beépültek a díjakba.A lakásbiztosítási piacon a verseny továbbra is erős: évente 350-550 ezer szerződést kötnek, ami a 3,3 milliós biztosítási állományhoz képets jelentős forgásnak számít.

A biztosítási szerződések száma tavaly enyhén mérséklődött, ezen belül az életbiztosítások érzékelhetően csökkentek, a nem-életbiztosítások kis mértékben nőttek.

A kárráfordítások összességében 9,5 százalékkal emelkedtek: az élet területén 2,2, a nem élet területen 21,5 százalékos volt a növekedés.

Ajánlások a biztosítási fedezet erősítésére

A MABISZ stratégiai ajánlásokat fogalmazott meg.

Ilyen a biztosítási lefedettség növelése, melynek eszköze lehet életbiztosítások esetén a személyes értékesítési csatornák támogatása, 

  • az egészségbiztosításoknál az adókedvezmények rendszere
  • a cascónál a biztosítási adókulcs csökkentése,
  • a kgfb kiterjesztése mikromobilitási eszközökre,
  • a felelősségbiztosítási kör kibővítése.

Fontos pillér emellett a szakképzett munkaerő pótlása, az ágazat digitalizációjának fokozása, például a szabályozás enyhítése révén, a fenntarthatóság fokozása az állammal együttmőködésben, például az e-autók biztosításának megfizethetőbbé tételével, valamint az oktatás és kommunikáció erősítése, például a lakossági edukáció terén.

Az e-kárbejelentőt egyre többen használják, 2019-es indulása óta 480 ezer alkalommal töltötték le. A kitöltési idő is kevesebb lett, jelenleg átlagosan 15-20 percre csökkent. Az alkalmazás bekerült a KRESZ e-learning tananyagába is.