Vigyázzon jobban lakásásra - Így megteheti

Biztosítás2018. okt 14.Növekedés.hu

Ha valamin, akkor a lakásunk biztosításán nem szabad spórolni. Nem érdemes ugyanis kockáztatni, hogy amennyiben egy természeti csapás – vihar, felhőszakadás, jégverés –, vagy tetőbeázás miatt esetleg lakhatatlanná válik az otthonunk, akkor ne legyen miből venni egy új hajlékot. De érzékeny veszteséget okozhat egy betörés is. Ezekre a vészhelyzetekre jó a lakásbiztosítás, ami havonta néhány ezerbe kerül, így annak, aki igazi védelmet szeretne, érdemes kiegészítőket is igényelnie.  Azt, hogy mennyire fontos a lakásbiztosítás, jelzi, a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (Mabisz) tartozó intézmények nem-életbiztosításokból származó 2017-es díjbevételeinek közel egynegyede ebből származott. Ami mintegy 115 milliárd forintot jelentett. Ennél többet, 151 milliárdot csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások hoztak a biztosítók konyhájára a magunk mögött hagyott évben. S a lakásbiztosítások összértéke még ennél is magasabb lehetne, hiszen – legyen is első ránézésre mégoly furcsa – a hazai otthonok mintegy 30 százaléka egyáltalán nincs biztosítva.

Pedig a természeti károk nem is olyan ritkák, a Mabisz adatai szerint ezek idézik elő a lakóingatlanoknál bekövetkezett biztosítási események 30-40, míg a nyaralóknál a 90 százalékát.  

Például június első felének szokatlanul viharos időjárása miatt összesen 18,5 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, azaz két hét alatt. Csak összehasonlításul: közúti közlekedési baleset 2018 első hat hónapjában 7570 történt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg az autólopások száma nem érte el a 400-at.  

Egy lakásbiztosítás megkötésével egy sor esemény anyagi következményeinek a viselését átháríthatjuk a biztosítóra.

Például ilyenek a már említett különböző természeti katasztrófák – vihar, felhőszakadás, jégverés, villámcsapás –, a tűzesetek, a vagyon elleni bűncselekmények. Mielőtt azonban megkötjük a lakásbiztosítási szerződést, érdemes alaposan körülnézni, hogy a kiszemelt biztosító milyen kockázatok esetén fizet, milyen mértékben, és milyen feltételek teljesülése esetén. Ennek legkényelmesebb, egyúttal leghatékonyabb módja egy laptoppal az ölünkben felkeresni a biztosítók ajánlatait összehasonlító internetes portálakat. Ajánlott a lakásbiztosításokat kiterjeszteni az ingóságokra is. Kiegészítő biztosításokkal pedig teljes körű védelmet lehet elérni. Ezek köre biztosítónként változó. Ám a döntő többség kínálatában szerepel a különleges üvegek biztosítása, a betörés, a rablás, illetve a vandalizmus okozta károk elleni biztosítás, kisállatok (kutya és macska) betegség- és balesetbiztosítása, tetőbeázási károk biztosítása, balesetbiztosítások, felelősségbiztosítások. Ugyanaz a kiegészítő szolgáltatás az egyes biztosítók esetében eltérő szolgáltatási tartalommal bírhat, ezért érdemes a kiegészítő szolgáltatások kapcsán is tájékozódni, hogy mely paraméterekkel rendelkezőre van leginkább szükségünk. Vízkár esetén például ildomos figyelembe venni, hogy a kiömlő folyadék költségét is téríti-e a biztosító. Ugyancsak fontos szempont lehet, hogy ez a kiegészítő szolgáltatás fedezi-e a dugulás elhárítás költségeit, vagy a sérült vezetékszakasz cseréjének és helyreállításának költségeit. Esetleg jól jöhet, ha a vízkár-szolgáltatás az elfagyott vízóra cseréjének költéségére is elegendő. Az üvegek biztosítása kapcsán szintén érdemes pár szempontot figyelembe venni. Egyrészt, hogy milyen szerkezetileg beépített üvegek találhatók a lakásunkban. Szerkezetileg beépített üveg kapcsán az ajtók, ablakok, erkélyek és loggiák üvegezésére kell gondolni, de ugyanebbe a csoportba tartoznak például az üveget tartalmazó korlátok, a télikert üvegezése, vagy akár a szauna üvegezése is. A szerkezetileg beépített mellett úgynevezett különleges üvegek is lehetnek az ingatlanunkban. Ilyenek például a tükrök, a bútorüvegek, az üvegmosdók, a zuhanykabinok, az üvegasztalok, a tűzhelyek üvegkerámia főzőlapjai, de ebbe a csoportba tartoznak az akváriumok és terráriumok is. Ahhoz, hogy a lakásunkban található üvegek megfelelően legyenek biztosítva, érdemes átolvasni a bővített üvegtörésre és a különleges üvegtörésre vonatkozó kiegészítő szolgáltatásokat is, hogy a számunkra megfelelőt tudjuk kiválasztani.

A Netrisk.hu online biztosítási portálra 2018 első felében nem kevesebb, mint 19 féle biztosítási kiegészítőt kötöttek.

A legnagyobb arányban családi balesetbiztosítást, de a kötések aránya alapján a magyarok a víz okozta károktól tartanak a leginkább. Valamint a besurranó tolvajoktól. Az üvegtörés is vezető helyen szerepelt. A kutyatulajdonosok népes táborára – valamint az ő megsüvegelendő hozzáállására – utal, hogy sokan kötöttek arra felelősségbiztosítást, ha ebük valamilyen kárt okozna. Kulcselhagyó a magyar – szűrhetjük le abból, hogy a Netrisknél idén január-június között kötött kiegészítő biztosítások 4 százaléka erre irányult, pontosabban arra, hogy elviselhetők legyenek a zárcsere okozta anyagi terhek.

A Netrisknél 2018 első felében kötött kiegészítő lakásbiztosítások megoszlása


Családi balesetbiztosítás 13%
Elfolyt víz miatt térítés 12%
Tető- és panelhézag-beázás 12%
Besurranó tolvajlás 10%
Bővített üvegtörés 9%
Kutyatartói felelősségbiztosítás 8%
Beázás nyitva hagyott nyílászárón keresztül 6%
Tűz nélküli füst- és koromszennyezés 5%
Különleges üvegek biztosítása 5%
Zárcsere kulcsvesztés miatt 4%
Csonttörés 3%
Fagyasztott élelmiszerek megromlása 3%
Vandalizmus 2%
Elveszett okmányok pótlása 2%
Készpénzbiztosítás 2%
Napkollektor, napelem biztosítása 2%
Előtető biztosítása 2%
Otthonon kívüli biztosítás 1%
Fűtéskimaradás 1%

Forrás: Netrisk.hu

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.