Vigyázzon jobban lakásásra - Így megteheti

Biztosítás2018. okt. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Ha valamin, akkor a lakásunk biztosításán nem szabad spórolni. Nem érdemes ugyanis kockáztatni, hogy amennyiben egy természeti csapás – vihar, felhőszakadás, jégverés –, vagy tetőbeázás miatt esetleg lakhatatlanná válik az otthonunk, akkor ne legyen miből venni egy új hajlékot. De érzékeny veszteséget okozhat egy betörés is. Ezekre a vészhelyzetekre jó a lakásbiztosítás, ami havonta néhány ezerbe kerül, így annak, aki igazi védelmet szeretne, érdemes kiegészítőket is igényelnie.  Azt, hogy mennyire fontos a lakásbiztosítás, jelzi, a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (Mabisz) tartozó intézmények nem-életbiztosításokból származó 2017-es díjbevételeinek közel egynegyede ebből származott. Ami mintegy 115 milliárd forintot jelentett. Ennél többet, 151 milliárdot csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások hoztak a biztosítók konyhájára a magunk mögött hagyott évben. S a lakásbiztosítások összértéke még ennél is magasabb lehetne, hiszen – legyen is első ránézésre mégoly furcsa – a hazai otthonok mintegy 30 százaléka egyáltalán nincs biztosítva.

Pedig a természeti károk nem is olyan ritkák, a Mabisz adatai szerint ezek idézik elő a lakóingatlanoknál bekövetkezett biztosítási események 30-40, míg a nyaralóknál a 90 százalékát.  

Például június első felének szokatlanul viharos időjárása miatt összesen 18,5 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, azaz két hét alatt. Csak összehasonlításul: közúti közlekedési baleset 2018 első hat hónapjában 7570 történt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg az autólopások száma nem érte el a 400-at.  

Egy lakásbiztosítás megkötésével egy sor esemény anyagi következményeinek a viselését átháríthatjuk a biztosítóra.

Például ilyenek a már említett különböző természeti katasztrófák – vihar, felhőszakadás, jégverés, villámcsapás –, a tűzesetek, a vagyon elleni bűncselekmények. Mielőtt azonban megkötjük a lakásbiztosítási szerződést, érdemes alaposan körülnézni, hogy a kiszemelt biztosító milyen kockázatok esetén fizet, milyen mértékben, és milyen feltételek teljesülése esetén. Ennek legkényelmesebb, egyúttal leghatékonyabb módja egy laptoppal az ölünkben felkeresni a biztosítók ajánlatait összehasonlító internetes portálakat. Ajánlott a lakásbiztosításokat kiterjeszteni az ingóságokra is. Kiegészítő biztosításokkal pedig teljes körű védelmet lehet elérni. Ezek köre biztosítónként változó. Ám a döntő többség kínálatában szerepel a különleges üvegek biztosítása, a betörés, a rablás, illetve a vandalizmus okozta károk elleni biztosítás, kisállatok (kutya és macska) betegség- és balesetbiztosítása, tetőbeázási károk biztosítása, balesetbiztosítások, felelősségbiztosítások. Ugyanaz a kiegészítő szolgáltatás az egyes biztosítók esetében eltérő szolgáltatási tartalommal bírhat, ezért érdemes a kiegészítő szolgáltatások kapcsán is tájékozódni, hogy mely paraméterekkel rendelkezőre van leginkább szükségünk. Vízkár esetén például ildomos figyelembe venni, hogy a kiömlő folyadék költségét is téríti-e a biztosító. Ugyancsak fontos szempont lehet, hogy ez a kiegészítő szolgáltatás fedezi-e a dugulás elhárítás költségeit, vagy a sérült vezetékszakasz cseréjének és helyreállításának költségeit. Esetleg jól jöhet, ha a vízkár-szolgáltatás az elfagyott vízóra cseréjének költéségére is elegendő. Az üvegek biztosítása kapcsán szintén érdemes pár szempontot figyelembe venni. Egyrészt, hogy milyen szerkezetileg beépített üvegek találhatók a lakásunkban. Szerkezetileg beépített üveg kapcsán az ajtók, ablakok, erkélyek és loggiák üvegezésére kell gondolni, de ugyanebbe a csoportba tartoznak például az üveget tartalmazó korlátok, a télikert üvegezése, vagy akár a szauna üvegezése is. A szerkezetileg beépített mellett úgynevezett különleges üvegek is lehetnek az ingatlanunkban. Ilyenek például a tükrök, a bútorüvegek, az üvegmosdók, a zuhanykabinok, az üvegasztalok, a tűzhelyek üvegkerámia főzőlapjai, de ebbe a csoportba tartoznak az akváriumok és terráriumok is. Ahhoz, hogy a lakásunkban található üvegek megfelelően legyenek biztosítva, érdemes átolvasni a bővített üvegtörésre és a különleges üvegtörésre vonatkozó kiegészítő szolgáltatásokat is, hogy a számunkra megfelelőt tudjuk kiválasztani.

A Netrisk.hu online biztosítási portálra 2018 első felében nem kevesebb, mint 19 féle biztosítási kiegészítőt kötöttek.

A legnagyobb arányban családi balesetbiztosítást, de a kötések aránya alapján a magyarok a víz okozta károktól tartanak a leginkább. Valamint a besurranó tolvajoktól. Az üvegtörés is vezető helyen szerepelt. A kutyatulajdonosok népes táborára – valamint az ő megsüvegelendő hozzáállására – utal, hogy sokan kötöttek arra felelősségbiztosítást, ha ebük valamilyen kárt okozna. Kulcselhagyó a magyar – szűrhetjük le abból, hogy a Netrisknél idén január-június között kötött kiegészítő biztosítások 4 százaléka erre irányult, pontosabban arra, hogy elviselhetők legyenek a zárcsere okozta anyagi terhek.

A Netrisknél 2018 első felében kötött kiegészítő lakásbiztosítások megoszlása


Családi balesetbiztosítás 13%
Elfolyt víz miatt térítés 12%
Tető- és panelhézag-beázás 12%
Besurranó tolvajlás 10%
Bővített üvegtörés 9%
Kutyatartói felelősségbiztosítás 8%
Beázás nyitva hagyott nyílászárón keresztül 6%
Tűz nélküli füst- és koromszennyezés 5%
Különleges üvegek biztosítása 5%
Zárcsere kulcsvesztés miatt 4%
Csonttörés 3%
Fagyasztott élelmiszerek megromlása 3%
Vandalizmus 2%
Elveszett okmányok pótlása 2%
Készpénzbiztosítás 2%
Napkollektor, napelem biztosítása 2%
Előtető biztosítása 2%
Otthonon kívüli biztosítás 1%
Fűtéskimaradás 1%

Forrás: Netrisk.hu