A „rózsaszín” bor, amely elegáns táncot lejt vörös- és fehérbor között
Bor és GasztronómiaA rozé nem csupán íze és színe miatt nagy kedvencünk, hanem azért is, mert a tavasz és a nyár ígéretét hordozza. A rozé maga a nyár egy pohárban, könnyen iható, friss, könnyed és üde. Csábító rózsaszín árnyalataival már ránézésre is elvarázsolja - elsősorban a női - közönséget.
Koccintsunk egy pohár rozéval a hölgyek egészségére a Nemzetközi Nőnap (a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak ünnepe) alkalmából!
Mint minden bornak, a rozénak is megvan a saját története. A 70-es években egy kaliforniai pincészet borásza, a nem megfelelően kierjedt zinfandel bort meg akart menteni és a fehérboroknál alkalmazott módon dolgozta fel. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy a pincészet másfél évtizeddel később már több, mint négymillió palackkal adott el a „fehér zinfandelből”.
Az utóbbi évtized egyik legjelentősebb bortrendje a rozé borok előretörése volt, a bor amely halvány és intenzívebb színű, gyümölcsös és még gyümölcsösebb, csendes és buborékos változatban is csábít. Ma már szinte minden pincészet választékában megtalálható. Régebben a rozé olyan megtűrt családtag volt, de ma már gyakran hallani, ilyen nyilatkozatokat:
kifejezetten rozéra szüretelünk, azaz már a szőlő művelésekor és a szüretkor is figyeletünk arra, hogy milyen tulajdonságokkal bírjon majd a kész bor.
Milyen fajta rozékat ismerünk?
A borkereskedésekben számos, lazac, hagyma, málna vagy szamóca árnyalatú rozét kínálnak, a hazai és a nemzetközi porondról egyaránt. A szőlőfajta, a készítés módja, a borvidék vagy a termelő alapján is választhatunk. A rozé és Provence neve összefonódott, de Olaszországban, Spanyolországban és hazánkban is kóstolhatunk mélyebb és halványabb színű, piros vagy fekete bogyós gyümölcsökre, néha narancshéjra emlékeztető illat-és ízvilágát idéző borokat.
A rozé színe és színintenzitása függ a szőlőfajtától és attól, hogy a kékszőlőt mennyi ideig tartják héjon a szüretelés után.Hogyan készül a rozé?
Egy picit vörös és egy picit fehérbor is, illetve egyik sem. A készítés technológiájáról annyit érdemes tudni, hogy alapvetően kékszőlőből készül, de a préselés után már fehérbor technológiával állítják elő. A szőlőt mindössze néhány órát hagyják héjon ázni, hogy csak a kívánt mennyiségű színanyag kerüljön be a mustba, majd leggyakrabban reduktív technológiával, acéltartályban, oxigén kizárásával erjesztik. Szinte bármilyen kékszőlőből (grenache, cinsault vagy az általunk jobban ismert cabernet sauvignon, a kékfrankoson vagy a syrah) készíthető rozé bor.
Magyarországon a legtöbb esetben, kékfrankos, cabernet fajtákból, portugieserből, pinot noir-ból, de zweigelt-ből, merlot-ból és természetesen az előbbiek házasításaiból készítenek kiváló borokat. Nemzetközi borszakértők a magyar szőlőfajták közül a kékfrankos vagy a kékfrankos alapú rozé cuvée borokban látnak nagy potenciált.
Ne csak eperrel igyuk! A mai egészségtudatos étkezéshez is nagyon jól párosítható a rozé: salátákhoz, sajtokhoz, zöldségételekhez, halakhoz, könnyű húsos fogásokhoz egyaránt szép kíséretet ad.
A rozé kapcsán meg kell említenünk még a sillert, ami jóval mélyebb színű és van benne egy pici vörösboros jelleg. Ilyen a szekszárdi Fuxli. A csendes rozéborok mellett rendkívül népszerűek a rozé pezsgők is.
Mi a helyzet az évjárattal?
Természetesen itt sincsenek örökérvényű szabályok, de mivel a rozék általában nem kapnak hordós érlelést, ezét kevésbé tarthatók el hosszabb távon, tehát rozéból mindig a legfrissebb a legjobb évjárat. Összegyűjtöttünk néhányat a kedvenc rozéink közül, amelyeket a termelők webshopjában, a nagy hipermarketekben, a borkereskedésekben és természetesen a pincékben is megvásárolhatunk.
- Pannonhalmi Főapátság: Tricollis Rosé 2024 kékfrankos, merlot és cabernet franc - Pannonhalma
- Etyeki Kúria: Rosé 2024, kékfrankos - Etyek-Buda
- Figula Pincészet: Bella Róza Cabernet Sauvignon Rosé 2023, cabernet sauvignon, kis hordós érlelés - Balatonfüred
- Tüske Pince: Rozé 2024, Provence-i színvilág: kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir - Szekszárd
- Skizo: Rozé 2023, Zweigelt, cabernet sauvignon, kékfrankos - Badacsony
- Káli kövek: Rosé 2023, kékfrankos, pinot noir - Balaton-felvidék
- Gere: Frici Rosé Gyöngyözőbor 2024, kékfrankos, merlot -Villány
- Sauska: Extra Brut Rosé száraz rosé pezsgő, pinot noir, furmint, hárslevelű - Tokaj
- Figuière: Rosé Méditerranée 2023, grenache, cinsault, syrah, cabernet sauvignon, carignan - Franciaország, Provence
- Gerard Bertrand: Hampton Rosé 2023, grenache, cinsault, mourvèdre, syrah - Franciaország, Languedoc
- Marrenon: Petula Rosé 2021: syrah, grenache noir - Franciaország, Luberon és Ventoux vidék