Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Ámulatba ejtő borvidéket mutatunk - Még egy rekord is kötődik hozzá

Bor és Gasztronómia2025. jún. 21.Gónusz Gabriella

A borvidéket a természet lenyűgöző formákban rajzolta meg: lágyan hullámzó domboldalakat borító szőlőültetvények, festői kis falvak, tavak és vidám buborékok – a Prosecco borvidéken jártunk.

A dombtetőkön karcsú óratornyok állnak, a szőlősorok között kis kőépületek bújnak meg, az út mentén piros és rózsaszín rózsabokrok, kála, hibiszkusz, bougainvillea és más mediterrán virágok nyílnak. A „Prosecco út” mentén, a dombok között megbúvó borászatok ajtaja szinte egész nap nyitva áll. Az Azienda Agricola Canello ajtaja például olyannyira nyitva van, hogy maga a tulajdonos fogdja a betérő kerékpározót, Proseccoval kínálja, és mindezért nem fogad el pénzt. Valdobbiadene, Refrontolo, Vittorio Veneto vagy Pieve di Soligo csak néhány a régióban található álomszép települések közül. Ezekből a falvakból és még további tizenegyből kerülhetnek ki - nagyon szigorú minőségi ellenőrzés mellett - a DOCG megjelölésű borok.

Szőlőteraszok Refrontolo (Prosecco) közelében. Fotó: Gónusz Gabriella

Ez, az Északkelet-Olaszországban, a Conegliano-Valdobbiadene-Treviso háromszög által határolt eredeti, kicsit kevesebb, mint 7 ezer hektárnyi terület a Prosecco világ szíve. Olaszország egyik legrégebbi, 1969 óta elismert történelmi eredetmegjelölése is ide kötődik, valamint 2019-ben, az ennél kicsit nagyobb, körülbelül 19 ezer hektárnyi dombvidéket a UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánította.

A nagyobb, nagyjából 23 ezer hektárnyi - Veneto és Friuli‑Venezia Giulia régiókban található - Prosecco borvidékről származó Prosecco-k DOC megjelöléssel kerülhetnek forgalomba.

A Soligo-patak, Prosecco dombvidék. Fotó: Gónusz Gabriella

A világ legnagyobb példányszámban eladott habzó bora

A „Prosecco” név egyébként a Trieste közelében fekvő, azonos nevű településről ered. A bor első írásos említése 1593-ból származik, „Prosecho” néven, de már az ókori rómaiak is nagyra tartották a régió borát.

A kizárólag Glera szőlőből készülő Prosecco szinte mindenkit elbűvöl: könnyed, friss és gyümölcsös, ugyanakkor üdítően száraz, élénk savaival, virágos és citrusos aromákkal. A Prosecco-t kizárólag tartályban erjesztik, a második erjedés is nagy, nyomásálló acéltartályokban történik, nem palackban, mint a tradicionális, champenoise eljárás esetében. A Conegliano Valdobbiadene-i módszer az olasz (Martinotti, számunkra inkább Charmat néven ismert) pezsgőkészítési eljárás továbbfejlesztett változata. Segítségével a bor megőrzi frissességét, élénkségét és a Prosecco természetes karakterét, így a bor jól tükrözi a termőhely (terroir) egyedi jegyeit.

A prosecco-k többnyire évjáratosak, bár ezt nem kötelező feltüntetni, kivéve, ha a hascímkén van az évszám és a „Millesimato” szó is szerepel rajta. Mindezeken túl 2016 óta még ünnepnapja is van a Prosecco-nak, méghozzá augusztus 13-án. A Prosecco mellett a Bellini, Aperol Spritz, Mimóza  vagy más Prosecco koktélok is izgalmas alternatívák az ünnepléshez a nyári pezsgő, könnyed ünnepléshez.

Frizzante vagy spumante?

A pezsgőben lévő buborékok jellemzői és a  bor a pezsgése alapján a három szint létezik, mindegyiknek egyedi buborékmérete, szénsavtartalma és ízprofilja van: frizzante, spumante (spumante metodo classico) és tranquillo.

Azienda Agricola Canello, Valdobbiadene. Fotó: Gónusz Gabriella
  • Frizzante: nem túlzottan buborékos, alacsonyabb a pezsgésszintje, apró, gyengéd buborékok jellemzik. A Frizzante jellemzően kevésbé szénsavas, mint a többi pezsgő, ami könnyedebb és üdítőbb ízt eredményez.
  • Spumante: A leggyakoribb pezsgőtípus közepes pezsgéssel és közepes méretű buborékokkal rendelkezik. A Spumante kissé intenzívebb ízű és szénsavtartalma magasabb, mint a frizzante-é.
  • Spumante Metodo Classico: A legmagasabb minőségű és legtekintélyesebb pezsgőtípus, a legmagasabb pezsgésszintű, kisebb és tartósabb buborékokkal. A klasszikus, champenoise módszerrel készül, ami gazdag, krémes textúrát és összetettebb ízprofilt eredményez.

Egyébként létezik még a szén-dioxid mentes (tranquillo) Prosecco is. Könnyed, virágos, friss bor, amelyben tisztán érvényesül a fajta karaktere és a termőhely adottságai. Leginkább helyi fogyasztásra készül, és alig ismert a nemzetközi piacon.

Látnivalók a környéken

A Piave folyó és a „Treviso Prealps” területén csodaszép gyalogos és hegyi kerékpáros útvonalakon fedezhető fel a környék. Nem feltétlenül a San Pietro di Feletto közelében található Ca’de Poggio-val ajánlatos kezdeni a kerékpártúrát, hiszen a 15-19%-os emelkedő komoly kihívást jelent még a Giro d’Italia versenyzőinek is.

A dombtetőn Conegliano felé. Fotó: Gónusz Gabriella

A legendás Vespa motoros túrák és a lovas kirándulások is rendkívül népszerűek. Miközben a szőlőültetvények között biciklizünk, az egyik domb mögül egy Vespával érkező motoros, máshol pedig egy lovas csapat bukkan elő, szinte olyan mintha egy filmfelvétel közepébe csöppentünk volna.

Érdemes egy kis kitérőt tenni és meglátogatni a Refrontolo közelében megbúvó tündéri Molinetto della Croda vízimalmot. A 17. században, arra a sziklára épült ("croda" a helyi dialektusban sziklát jelent), amelyből a malomkereket tápláló vízesés lezúdul. A közeli Revine környékén két csodaszép tó, a Lago és a Santa Maria szintén elbűvölő kirándulási célpont, a parton álló templomokkal, kastélyokkal.

Molinetto della Croda vizimalom, Refrontolo. Fotó: Gónusz Gabriella

Valdobbiadene bájos kisvárosa a hangulatos főterével, tipikus olasz életképekkel várja a látogatót: kávézók teraszain isteni espresso-kat szolgálnak fel, a tavernákban a klasszikus olasz tésztaételek és saláták kaphatók. Az elegáns, történelmi épületek, a  pasztellszínű házak régi nemesi pompát idéznek. A tér egyik ékessége a 14.században épült lenyűgöző Catedral de Santa Maria Assunta katedrális. A mellette emelkedő harangtorony büszkén uralja a város látképét.

Pieve di Soligo báját a régi hidak és a Soligo-patak mentén húzódó sétányok adják. A település méreteihez képest egy feltűnő méretű, gyönyörűen felújított templom, - egy szintén Santa Maria Assunta-nak szentelt dóm - áll a város szívében.  A „pieve” eredetileg olyan templomot jelentett, amely fontos vallási központ is volt.

Pincészetlátogatás a Cal Monda borászatnál, Pieve di Soligo-ban. Biológiai sokszínűség–biodiverzitás 

A mindössze 3 hektáron gazdálkodó családi vállalkozás Pieve d Soligo-ban, a Prosecco borvidék Conegliano‑Valdobbiadene településekkel fémjelzett legmagasabb minősítésű területén található. Kizárólag Conegliano‑Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG minőségű borokat készítenek. (brut, extra brut, extra dry)

Società Agricola Cal Monda, Pive di Soligo. Fotó: Gónusz Gabriella

Megtudtuk, hogy ezen a kicsi DOCG területen négy párhuzamos hegy húzódik, és szinte 200 méterenként változik a talaj, így nagy a szerepe az adott terroirnak. A hőmérséklet is nagyon más, mint a nagyobb prosecco régióban, az esték hűvösebbek, a reggelek melegebbek. A kóstolás előtt, a tulajdonos kalauzolásában megnéztük az ültetvényt, a méhkaptárokat és a rovarhoteleket.

A Cal Monda borászat nemcsak Prosecco-t készít, hanem egy „biodiverzitási oázist” is fenntart.

A szőlőültetvények között vadon élő gyógynövények, gyümölcsfák, rovarok és méhek találhatók. Organikus művelést folytatunk, kerüljük a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek használatát. - hangsúlyozta a Stefano Dalla Betta, a tulajdonos.

Négy Proseccot kínáltak a kifejezetten bőséges vacsora mellé: a hidegtálakon roskadozó prosciutto crudo, kolbász, zöldségek, sajtok, isteni olivaolajak után grill ételeket. Mmindezért az exkluzív élményért fejenként 40 Eurot fizettünk.

A pincészet valamennyi bora egy-egy családtagról kapta a nevét, így a VETÒR – Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Brut a nagypapáról, a NÀNI – Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry az Édesapáról. Ez utóbbi egy közepes cukortartalmú, picit édesebb, fesztelen hangulatú ital.

Befejezésül a BRUT NATURE – Glera Vino Spumante 2022-es Millesimato teljesen száraz, érintetlenül saját élesztőn erjesztett pezsgőjét kóstoltuk, am teljesen elvarázsolta a csapatot. 

A Prosecco borvidék meglátogatása olyan mintha egy romantikus filmbe csöppennénk: a lankás szőlőhegyek zöldje, a Prosecco aranyló buborékjai, a frissen készített helyi fogások illata és íze mind együtt mesélnek az olasz élet apró örömeiről. Itt, távol a turisták zajától, az idő lelassul, és a dolce vita nem csak szlogen – hanem életforma.