Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Rozék, pezsgők és rózsaszín élmények a Városligetben

Bor és Gasztronómia2025. jún. 9.Gónusz Gabriella

A rozé már látványában is elhozza a nyár ígéretét – üde színek, könnyed ízek, vidámság. Ugyanez igaz a pezsgőkre is, ahol a buborékokkal érkezik a jókedv és az elegancia. A kettő találkozása pedig maga a nyári tökéletesség - a Rosalia Borpikniken jártunk.

Van valami varázslatos abban, amikor egy rozébor halvány rózsaszínje megcsillan a nyári napsütésben. A rozé nemcsak üde színével és gyümölcsös karakterével hódít, hanem azzal is, hogy egyetlen kortyban elhozza a nyár gondtalan hangulatát is.

A buborékos italok frissítő könnyedsége is tökéletesen illik a szabadtéri piknikekhez, borfesztiválokhoz. És ha ezt a két világot összehozzuk? Akkor megszületik a tökéletes élmény – ahogyan az a Rosalia Borpikniken is történt. A Városliget hatalmas fáinak árnyékában, a pavilonok között sétálva könnyedén megfeledkezhetünk a mindennapok gondjairól, és egy kis időre átadhatjuk magunkat a kikapcsolódásnak.

A Vajdhahunyad vár környéke idén is megtelt élettel, amikor közel 40 borászat, számtalan street food stand és a borkedvelő közönség gyűltek össze a főváros egyik legkedveltebb nyárindító gasztronómiai eseményén. A rozék mellett a pezsgők is főszerepet kaptak, méghozzá egy különleges apropóval: 2025. június 1-jén, a Rosalia zárónapján ünnepelték meg első alkalommal a Magyar Pezsgő Napját. Az új kezdeményezés célja, hogy reflektorfénybe állítsa a hazai pezsgők gazdag hagyományait, minőségét és változatosságát – nem is találhattak volna stílusosabb helyszínt az induláshoz.

A Rosalia nemcsak a borról szól, hanem igényes program is egyben: a látogatók a Rosalia Sunday Brunch alkalmával pihenhettek meg egy kellemes reggeli mellett, a Fajta Fókusz pop-up kóstolókon pedig különleges borfajtákat ismerhettek meg közelebbről, például a kékfrankos vagy a közkedvelt sauvignon blanc új arcait. A Rosalia Lounge területén pedig DJ-k szolgáltatták a hangulatot hajnalig, miközben rozék és pezsgők gyöngyöztek a poharakban az idei év első kellemes meleg estéin. 

A kínálat pedig lenyűgöző volt: a balatonszőlősi Kern Bor- és Pezsgőház tradicionális eljárással készült pezsgői mellett rozé borkoktélok is szerepeltek a menün, míg a neszmélyi Kősziklás Borászat standjánál először kóstolhatta meg a közönség a VinAgora-díjas pezsgőt.

Egy Garamvári Syrah Rosé Brut Limited, vagy egy Zweigelt rosé Villányból? Bármelyik jó választás volt. A vörösborok kedvelő a villányi Maczkó Róbert Pincészeténél a Matias-nál vagy a Tiffan’s pavilonban kóstolhattak.

Az italok mellett finom ételeket is vásárolhattunk.  A Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúránál házi kolbászok, a Nemo Fish & Seafood pultjánál friss halételek várták az éhes fesztiválozókat. Minden adott volt tehát egy tökéletes, rózsaszínbe öltöztetett hétvégéhez.

A Rosalia ismét bebizonyította: ha nyár, akkor rozé – és mostantól pezsgő is. Aki ott volt, tudja, miért tér vissza jövőre is. Aki lemaradt, jövőre semmiképp ne hagyja ki!