A BioNTech magyar alelnöke, Karikó Katalin is beoltatta magát

Egészség2020. dec. 29.SZ.A.

A Pfizer és a BioNTech közös vakcinájának egyik feltalálója, Karikó Katalin, - aki egyben a BioNTech egyik alapítója és alelnöke is - beoltatta magát. Mint mondta, senkit ne tévesszen meg, hogy első ránézésre gyorsan fejlesztették ki a vakcinát, azon valójában már 2005-től dolgoztak.

A Pennsylvania Egyetem két kutatój a, a magyar Karikó Katalin és Drew Weissman, akik jelentős szerepet játszottak a Pfizer és a BioNTech vakcinájának kidolgozásában a napokban beoltatták magukat. Mindez közel 20 évvel azután történt, hogy elkezdték a kutatásaikat - számol be a Penn Medicine News .
A lap külön kitér arra, hogy a két kutató a fejlesztést közösen kezdte el, és a messenger RNS egyik blokkjának felcserélésére alapoztak, amellyel növelték a terápiás hatékonyságot.
A beoltásukra még karácsony előtt sor került, ekkor arra hívták fel a figyelmet, hogy több évtizedes munkájuk eredménye a most forgalomba hozott vakcina, amiben érdemes megbízni.
Hangsúlyozták, hogy megértik a vakcinával kapcsolatos általános aggodalmakat, de a messenger RNS eljáráson alapuló technológiát már 15 évvel ezelőtt elkezdték, és 6-7 éve készítenek vakcinákat ezzel a technológiával. Ezek az oltóanyagok az elmúlt években nagyon jó eredményeket produkáltak. Az új oltóanyaggal kapcsolatban kitértek arra, hogy kifejezetten sok az előnye, és emellett nagyon kicsi a kockázata. 
Mint arról korábban beszámoltunk, az oltóanyag-fejlesztésben nagyon fontos szerepet vitt Karikó Katalin , aki egyben a BioNTech alelnöke és egyik alapítója is.
A Kisújszállásról származó magyar kutató fejlesztette ki a koronavírus és általában a pandémiás vírusok elleni gyors vakcinafejlesztés egyik legígéretesebb új technológiáját.
A munkát az amerikai Drew Weissmann-nal közösen végezte el a Pennsylvaniai Egyetemen, és az ehhez kapcsolódó szabadalmat is ketten jegyzik. Az amerikai Moderna és a szintén német CureVac is a Karikó-Weissmann módszert használva jár a koronavírus ellen védő oltás kidolgozásának élén.
A kutató egykori alma matere, a Szegedi Tudományegyetem weboldala részletesen beszámol Karikó Katalin munkájáról, megemlékezve arról is, hogy anno akadémiai ösztöndíjjal került a szegedi egyetemről a Szegedi Biológiai Központba, ott kezdett el vírusokkal dolgozni. Aztán éppen a 30. születésnapján leépítés miatt elbocsátották, ezért Amerikába ment. Jelenleg Németországban, a rákellenes gyógyszerfejlesztést forradalmasító BioNTech cégnél dolgozik.
A nevét viselő forradalmi Covid vakcina fejlesztésről elmondta: ezzel a technológiával nagyon gyorsan elő lehet állítani a vakcinát, amely nem tartalmazza a vírus teljes génállományát, így nem okoz fertőzést, tehát biztonságos.