A koronavírus tovább mutálódik: itt az XE, XD, XF variáns

Egészség2022. ápr. 11.H. É.

Bármennyire szeretnénk is, a koronavírus egyelőre nem tűnt el, csak átalakult, mégpedig szó szerint: folyamatosan jönnek létre új változatok, alfajok, amelyek időről-időre aggodalommal töltik el az embereket. Legújabban az XE, az XD és az XF variánsok kerülnek szóba, ám a tudósok szerint egyelőre nincs ok azt feltételezni, hogy ezek jobban fertőznek az elődeiknél, vagy hogy kikerülik a védőoltásokat.

Még csak nemrég ismerte meg a világ a SARS-CoV-2 Omikron változatát, máris jött az alfaj, a lopakodónak is nevezett BA.2. Ez sok országban újabb járványhullámot indított el, és mára ez lett szinte az összes koronavírus-fertőzésért felelős világszerte. A helyzet azonban az, hogy

a koronavírus állandóan keresi az új támadási felületeket, ezért folyamatosan új változatokat fejleszt, így nem csoda, ha már az Omikron két ismert törzsének, a BA.1-nek és a BA.2-nek is van egy úgynevezett rekombinánsa: ez az XE.

Az XE-t először az Egyesült Királyságban mutatták ki még idén január 19-én, és március 29-ig körülbelül 600 alkalommal erősítették meg tesztekkel a jelenlétét – derül ki az Egészségügyi Világszervezet április 5-i jelentéséből. Az XE-t Nagy-Britannián kívül Indiában és Thaiföldön is megtalálták, de viszonylag kevés az új eset. 

Az XE az elsődleges becslések szerint 10 százalékkal könnyebben terjed elődjeinél,  de éppen az esetek alacsony száma miatt egyelőre nincs elegendő bizonyíték a fertőzőképességről, a súlyosságról vagy a vakcina hatékonyságáról.

A szakértők szerint azonban nem kell aggódniuk azoknak, akik be vannak oltva, és egészségesek.

A rekombináns variánsok más vírusok esetében is jól ismertek, és bár a lényegük az, hogy mindkét „szülőtől” felveszik a legjobb tulajdonságokat, ez végül mégsem jelenti azt, hogy lényegesen veszélyesebbek. Sőt, jellemzően egy idő után el is halnak, ahogyan ez már több koronavírus-variánssal megtörtént.

A WHO az XE-n kívül két másik rekombináns vonalat is figyelemmel kísér, az XF-et és az XD-t, amelyek a Delta és az Omikron BA.1 alfajai.

Az evolúció üteme és az új változatok, köztük a rekombinánsok megjelenésének kockázata ugyanis még mindig nagyon magas.