Az oltatlanok az omikronba is belehalhatnak – Izrael és az USA példája ezt mutatja

Egészség2022. feb. 9.H. É.

A koronavírus omikron változata általában enyhébb tünetekkel jár a korábbi mutánsoknál, gyors terjedése miatt összességében mégis sok súlyos megbetegedést és halálesetet okoz. Különösen az oltatlanok körében, akik 10-20-szor nagyobb eséllyel válnak az omikron áldozatává, mint akiket beoltottak Covid ellen.

Az Egyesült Államokban eddig már 900 ezer ember halt meg Covid-19-ben, több, mint amennyien San Franciscoban, Washington DC-ben vagy Bostonban élnek,

és  „a szellemek városa” napról napra növekszik – hívja fel a figyelmet a The Guardian

Nem csak az összesített számok döbbenetesek, a gazdag országok közül Amerikában a legmagasabb a halálozási arány , és az emberek fele azután halt bele a koronavírusba, hogy a vakcinák elérhetővé váltak.

Az USA példája egyértelműen bizonyítja, hogy

az omikron sem kevésbé veszélyes, mint a többi koronavírus-variáns: többen haltak meg miatta, mint a 2021 őszi delta-hullámban.

A múlt hónap volt az országban az egyik leghalálosabb az egész világjárványban.  Ennek pedig az az oka, hogy kutatók bár az omikron tünetei gyakran enyhébbek, de, akárcsak az influenza, ez is halálos lehet, különösen az idősebb, más egészségügyi problémával küzdő vagy be nem oltott emberek számára.

Ezért bár az Egyesült Államokban már folyamatosan csökken az igazolt új fertőzöttek száma, még mindig rengetegen halnak meg koronavírusban. Körülbelül 2600-an naponta, ami tavaly tél óta a legmagasabb szám, és mintegy 30 százalékkal nőtt az elmúlt két hétben.

Országszerte mintegy 123 ezer beteget ápolnak kórházban, ami is a járvány kezdete óta az egyik legmagasabb szám. Az USA ugyanis, hiába rendelkezik egymaga jelentős Covid-vakcina-potenciállal, jelentősen lemaradt az átoltottságban a legtöbb fejlett országhoz képest, alig haladja meg a 64 százalékot.

Csúcsot döntött a súlyos állapotú Covid-esetek száma a hétvégén Izraelben is: az egy héttel korábbi 1000-rel szemben 1229 volt, közülük 375 ember állapota kritikus.

A pandémia 2020-as kitörése óta nem szorultak annyian kórházi kezelésre Izraelben, mint most.

Mindez történik akkor, amikor hivatalosan a fertőzések száma már csökkenő tendenciát mutat, bár szakértők szerint a valóságban sokkal több a fertőzött. Tehát egy széles körben elterjedt járványról van szó, így, még ha viszonylag alacsony a halálozási arány, akkor is sok a haláleset.

Ez meglátszik a statisztikákon is:

Izraelben január elején naponta átlagosan négyen haltak meg COVID-fertőzésben, egy hónap alatt ez már csaknem a tízszeresére emelkedett.

Körülbelül 680 izraeli halt meg a COVID-ban a múlt hónapban, a járvány az országban 2020 márciusa óta több mint 9000 ember halálát okozta.

Az adatok elemzése ismét rávilágít a koronavírus ellen beoltottak és az oltatlanok közötti éles különbségre. Az előző hullámokban is kulcsfontosságú tényezőként szerepelt az átoltottság annak meghatározásában, hogy valaki milyen eséllyel szenved el egy súlyos fertőzést vagy hal meg a vírus következtében. Ez most sincs másképp.

Az izraeli egészségügyi minisztérium által most közzétett hivatalos adatok szerint a 60 év feletti, vagy nem oltott, vagy csak részlegesen beoltott izraeliek lényegesen nagyobb számban haltak meg a múlt hónapban, mint ebben a korcsoportban a teljes körűen beoltottak.

Itamar Grotto egykori főigazgató-helyettes azt mondta a Haaretznek, hogy a halálozási esély 10-20-szor nagyobb az oltatlanok esetében.

A 60 év feletti izraelieknek csak körülbelül a 12 százaléka nem kapott egyetlen vagy csak egy adag Covid-vakcinát, ugyanakkor közülük került ki az elhunytak 43 százaléka.

A halálos áldozatok egy része még a koronavírus delta-változatával fertőződött meg, de sok eset kapcsolódik már az omikronhoz is. Ez azt jelenti, hogy bár az omikron variáns enyhébb tünetekkel jár, gyors terjedése miatt mégis sok betegséget és halálesetet okoz – mutatott rá a szakember. A minisztérium adatai szerint január 31-én

a 60 év felettiek körében a 100 ezer főre jutó halálozási arány 16,3 volt a be nem oltottak esetében, szemben a teljesen beoltottak körében mért 0,9-cel.

Hagai Levine, az Izraeli Közegészségügyi Orvosok Szövetségének elnöke hangsúlyozta: egyetlen vakcina sem biztosít 100 százalékos „golyóállóságot".  És, sajnos az látszik, hogy az oltás omikron fertőzés elleni hatékonysága nagyon gyenge – mondta, de hozzátette, egyértelműen rosszabbak a halálozási mutatók az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú csoportokban.