Aggódik az egészségügyi adatai biztonsága miatt? Használja az EESZT-ben az önrendelkezést! 

Egészség2022. ápr. 12.Haiman Éva

Mikor és melyik orvosnál járt, milyen betegséggel kezelték, milyen vizsgálatokon és beavatkozásokon esett át, milyen gyógyszereket írtak fel neki, vagy éppen milyen Covid elleni oltást kapott – ezek az információk ma már mindenkiről megtalálhatók az EESZT-nek nevezett központi adatbázisban. Bár az egészségügyi adatainkhoz eleve nem férhet hozzá akárki, aki azonban a betekintést még inkább korlátozni szeretné, annak érdemes időt szentelnie arra, hogy beállítsa a jogosultak körét.

A Covid-19, pontosabban a koronavírus elleni oltásokat igazoló védettségi igazolvány miatt mostanra már az is hallott az EESZT-ről, aki korábban soha. Pedig már lassan öt éve, 2017 ősze óta létezik ez a központi egészségügyi informatikai rendszer, amibe korántsem csak az oltási adatokat tárolják.

Ide kell feltölteniük a betegellátásra vonatkozó adatokat az állami és 2020 közepe óta a magán-egészségügyi szolgáltatóknak is.

Az EESZT, teljes nevén az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér tulajdonképpen egy felhőalapú rendszer, amelybe az alap egészségügyi adatoktól az orvosi dokumentumokon át – beutalók, zárójelentések, vizsgálati eredmények – a felírt, illetve kiváltott gyógyszerekig minden fontos adat, információ felkerül.Az EESZT lényege, hogy ezek az egészségügyi adatok egy helyen elérhetők és bárhonnan, bármikor lekérdezhetők legyenek, vagyis az orvos tudja: az adott páciensnek milyen gyógyszereket szed, milyen érzékenysége, allergiája van, vagy milyen betegségei, műtétei voltak korábban.

Így – elvileg – elkerülhetők az ismételt, felesleges vizsgálatok, és nem kell a betegnek a leleteit, röntgenfelvételeit a korábbi egészségügyi ellátóktól beszereznie, vagy magával hurcolnia. Ezzel – ismét csak elvileg – gyorsabbá és biztonságosabbá válik az ellátás.

Bár az összes adat elérhető egy helyen, de a hozzáférés nem csak korlátozott, hanem naplózzák is, hogy ki, mikor, milyen adatba tekintett bele. Ettől függetlenül érdemes élni a digitális önrendelkezés jogával, hiszen a személyes adatok védelme érdekében a rendszer mindenkinek lehetőséget biztosít arra, hogy szabályozza az adatokhoz való hozzáférést. Önrendelkezni az a https://www.eeszt.gov.hu/hu/onrendelkezes oldalon át az ügyfélkapun belépve és a tajszámot megadva lehet, itt módosíthatók az alapértelmezésként beállított hozzáférések.

Akinek nincs ügyfélkapuja, a kormányablakoknál kérhet segítséget.

Alapbeállítás szerint az EESZT-ben a kezelőorvos bármilyen adathoz hozzáférhet, kivéve az olyan szenzitív információkat, amilyenek a pszichiátriai, addiktológiai ellátással vagy a nemi betegséggel, a HIV-fertőzéssel és az AIDS-betegséggel kapcsolatosak.

Ezeket az információkat csak az adott betegséget kezelő orvos láthatja és egészítheti ki.

Azt is tudni kell, hogy akár teljes korlátozást is be lehet állítani, hogy senki, semmilyen adathoz ne férjen hozzá, ezt azonban felülírja, ha a páciensnek sürgős ellátásra van szüksége, ez esetben a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a kezelőorvos láthassa a betegre vonatkozó információkat.

Az úgynevezett összetett rendelkezéssel akár egy konkrét orvostól is meg lehet vonni a hozzáférést az adatokhoz, vagy korlátozni egy bizonyos dokumentumtípus megtekintését, illetve meghatározható, hogy pontosan honnan származó dokumentumokhoz ne lehessen hozzáférni. Egyedül a még ki nem váltott eRecepteket és az eBeutalókat nem lehet letiltani.

A Lakossági Portál Adatkezelési Naplójában mindenki nyomon követheti, hogy melyik orvos mikor tekintette meg adatait, dokumentumait, ahogyan azt is láthatja, hogy mikor, milyen információkat töltöttek fel róla.