Ön tudta, hogy minden egészségügyi adatát megnézheti a neten?

Hírek2018. okt. 2.Bódy Géza

A belépés ügyfélkapus regisztrációt igényel, és a TAJ-számot is meg kell adni. De ezek után az összes adatunkat megtekinthetjük egy helyen (CT vagy röntgen felvételek, zárójelentések, gyógyszerek). Egy másik felületen a beteg teljes előéletét az orvos is megismerheti, így gyorsabb lehet a gyógyulás.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy olyan európai uniós forrásból létrehozott egységes informatikai környezet, amely a legmagasabb fokú adatvédelemmel biztosít hatékony kommunikációt az egészségügyi ágazaton belül.

A rendszerhez két portálfelület tartozik, egy az szakma, másik a lakosság számára. Ez utóbbi az a felület, ahol - bejelentkezést követően - minden felhasználó kizárólag a saját egészségügyi adatait láthatja.

A pácienseknek a belépés ügyfélkapus regisztrációt igényel, és a TAJ-számot is meg kell adni. Ezzel tudja a rendszer hitelesíteni a regisztrálót, hogy kizárólag a saját adataihoz férhessen hozzá.

Így a beteg megismerheti, és bármikor elérheti a vele kapcsolatos, a rendszerbe kerülő egészségügyi dokumentumokat és adatokat. Amennyiben mégsem lehetséges a belépés, akkor bármelyik Kormányablakot kell felkeresni és az ügyfélkapus regisztrációkor felvett, valamint a TAJ számhoz rendelt adatokat kell leegyeztetni, mert amennyiben bármilyen apró eltérés mutatkozik ezek között, máris tiltott a belépés.

Nem csupán a beteg, de az orvos is megismerheti a beteg teljes előéletét. Így gyorsabb a gyógyulás. 

Mivel a kezelőorvos megismerheti a beteg egészségügyi kórtörténetét és a vizsgálati eredményeit, pontosabb diagnózist tud meghatározni, és személyre szabott, hatékony kezelést tud előírni. Nem kell több helyen ugyanazokat a vizsgálatokat elvégezni, és a szakember egyszerűen tud konzultálni bármely korábbi kezelőorvossal. Gyorsabb ellátást várhat a beteg, mert akár már a háziorvosa lefoglalhat időpontot az e-beutalójához, ha a fogadó intézmény erre lehetőséget ad.

A rendszer segítségével nem kell őrizgetni az orvosi papírokat és cipelni magunkkal. 

Az EESZT-hez csatlakozott intézményekben készült új dokumentumokat rögzítik a rendszerben. Tehát a beteg az interneten meg tudja tekinteni a leleteit, CT vagy röntgen felvételeit, zárójelentéseit, melyekhez a kezelőorvosa is hozzáfér. A jövőben az e-recept csupán a személyazonosság igazolásával és TAJ szám megadásával is kiváltható, és az e-beutalóval már nem kell időpontért járni az ellátó intézménybe. 2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg-ellátó intézménynek, háziorvosi rendelőnek és a gyógyszertáraknak csatlakozni kellett az EESZT szolgáltatásaihoz. 

2018 november 1-jével zárult a magánszolgáltatók csatlakozásának első köre: eddig a napig kellett megkezdeniük az EESZT használatát a Központi Implantátumregiszterbe és a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkező magánszolgáltatóknak. 

Ebbe a körbe tartozik az implantológia az emlősebészetben és a fogászatban, a traumatológián belül pedig a csípőprotézis beültetését végző magánszolgáltatók, emellett a szemlencse beültetést végző, illetve a fix hallókészüléket beépítő szolgáltatói kör. Az implantátum-és protézisregiszter rendszerébe már eddig is kötelező volt a TAJ-szám szerinti adatszolgáltatás.

Az EESZT-hez fokozatosan egyre több magánszolgáltató csatlakozik majd, így a betegek egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel egyetlen központosított szolgáltatásban.

https://e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt