Az ország, amely vakcina nélkül is legyőzte a koronavírust – Mit tanulhatunk tőlük?

Életmód2021. márc. 19.D.J.

A szigorú intézkedéseknek hála Ausztráliában idén egyetlen ember se halt bele a COVID-19-be.

Miközben Európa a járvány harmadik hullámával küzd, Ausztráliában a pandémia lassan nem több egy rossz emléknél. Náluk október közepe óta mindössze öten haltak bele a koronavírusba. Idén pedig a ragály egyetlen halálesetet se okozott. Bár egy 25 milliós országról beszélünk, a napi átlagos megbetegedések száma 12 körül mozog.

A szigetország a COVID-járványt vakcina nélkül fektette kétvállra. Az oltásokat eleve viszonylag későn, csak február végén kezdték el.

Az ütem azóta se pörgött fel igazán: eddig úgy 200 ezer állampolgár kapott a vakcinákból.

De vajon akkor mi a titkuk? Nos, Ausztrália egy roppant szigorú utazási korlátozást vezetett be, még a pandémia elején, vagyis tavaly márciusban. Azóta egy szűk körű kivételt leszámítva csak azok mehetnek az országba, akiknek vagy ausztrál állampolgársága vagy tartózkodási engedélye van.

Ám nekik is túl kell esniük egy kéthetes karanténon.

Szemben az európai gyakorlattal a hazatérők nem a családjuk körében töltik az elzártságot. Mindenki, aki be akar lépni az országba saját költségen egy szállodában kell tartózkodjon 14 napon át. Eddig összesen mintegy 211 ezer ember esett át ezen a procedúrán.

Persze még ilyen szigor mellett is előfordulhat, hogy porszem kerül a gépezetbe. Pont ez történt tavaly nyáron, amikor az ötmilliós Melbourne-ben az egyik szálloda őre elkapta a vírust és miatta a betegség elkezdett terjedni a városban. Az országban dokumentált 29 ezer megbetegedés és 909 haláleset mintegy 90 százaléka köthető ehhez az incidenshez.

Melbourne akkor vasszigorral lépett fel a járvánnyal szemben.

Egy roppant szigorú lezárást rendeltek el, amely 112 napon át tartott. Addig nem lazítottak, amíg a városban a napi esetszám nem esett le nullára.

Hogy még egyszer ne fordulhasson elő hasonló, a szállodákban, ahova a karanténra ítélt utazók kerültek, szigorítottak az ügymeneten. Az őrök korábban szabadon találkozhattak egymással és akár több hotelben is dolgozhattak. Ennek a gyakorlatnak véget vetettek. Ám ha csak pár alkalommal, de míg így is előfordult, hogy a szállodai személyzet megbetegedett.

Múlt novemberben például az 1,3 milliós Adelaide-ben kapta el a vírust az egyik őr.

Miután a biztonsági kamerák képeit órákon át elemezték, kiderült, hogy a beosztott mindössze egyetlen hibát vétett: azt hogy levegőt vett. Ekkor jöttek rá az ausztrál hatóságok, hogy még mindig nem voltak elég alaposak, hisz a veszélyeztetett csoportokat nem látták el megfelelő védelmi eszközökkel. Azóta a szállodai dolgozóknak a legnépesebb régióban már a magas-minőségű maszkok használatát is kötelezővé tették.

Hogy az ausztrálok mennyire komolyan veszik a járványt arra Brisbane esete a legjobb példa. Januárban mindössze egyetlen eset miatt rendeltek el a városban egy három napos lezárást. Amíg felderítették, hogy a fertőzött kikkel kerülhetett kapcsolatba, a kültereken csak maszkban tartózkodhattak az emberek, az otthonukat pedig csak akkor hagyhatták el ha élelmiszert vagy gyógyszert akartak vásárolni.

Ezzel a három nappal megelőzhetünk egy 30 napos lezárást a jövőben

mondta Annastacia Palaszczuk, Queensland szövetségi állam vezetője. 

Az országban többször fellángolt a vita, hogy a karanténra talán nem a sűrűn lakott városok szállodáit kéne kijelölni, hanem inkább a sivatagban kéne kialakítani erre a célra néhány telepet. De ezt az ötletet a szakemberek elvetették, mivel a szállodák több szempontból is jó választásnak bizonyultak.

A legfontosabb, hogy közel vannak a kórházakhoz, így szükség esetén gyorsan el tudják látni a betegeket.

Jelenleg Ausztrália annyira jól áll a COVID elleni küzdelemben, hogy most épp nem is maguknak, hanem a szomszédságukban található Pápua Új-Guineának próbálnak több vakcinát szerezni. A gazdaságuk is növekedési pályára állt. A munkanélküliségi ráta hónapok óta esik. Januárban a gazdaságilag aktív lakosság 6,4 százalékának nem volt munkája. A decemberi adatokhoz képest 0,2 százalékos volt a javulás.

Az ausztrál intézkedéseken látszik, hogy a szigor valóban eredményre vezethet. De hozzá kell tenni, hogy Ausztrália viszonylag könnyű helyzetben van, hisz szemben Európával vagy az Egyesült Államokkal náluk a nemzetközi utasforgalom viszonylag kicsi.

Bár Ausztráliában az embereknek ma már egyre kevésbé kell foglalkozniuk a koronavírussal, a beutazást érintő drákói szabályok valószínűleg még sokáig életben fognak maradni.