Egy orvos konyhájában ez az 5 élelmiszer mindig megtalálható az erős immunrendszerért

Életmód2022. ápr. 30.B.F.

Számos módon erősíthetjük immunrendszerünket, de az egyik legfontosabb a megfelelő táplálkozás. Dr. Heather Moday immunológus a CNBC Make It-nek elmondta, melyik az az öt „szuperélelmiszer”, amelyek tápanyagban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek, és amelyeket mindig igyekszik az étrendjébe beépíteni.

Gomba 

A gomba évezredek óta a hagyományos kínai gyógyászat alapvető eleme.

Az immunológus kiemeli a maitake gombát, amely növeli a Th1 citokinek szintjét, amelyek pedig elősegítik a sejtes immunválasz serkentését a bakteriális fertőzések elleni küzdelem során.

A shiitake gomba ugyancsak sokak kedvence. Ez az élelmiszer elősegíti az NK és a citotoxikus T-sejtek számának növekedését – mindkettő szerepet játszik a vírusok és a rákos sejtek legyőzésében.

Ezenkívül jó választás lehet még a reishi gomba, amelyről több tanulmány is kimutatta, hogy fokozza a Th1 citokinválaszt és a kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát is. A reishi kivonatok elősegítik az immunválaszt a herpeszvírus bizonyos törzsei ellen is. A szakértő figyelmeztet ugyanakkor, hogy ennek a gombának kemény külső héja van, ezért érdemes inkább kapszula formájában fogyasztani.

Gyömbér

A gyömbér gyulladáscsökkentő, valamint magas az antioxidáns tartalma.

Egy gingerolnak nevezett vegyületeket tartalmaz, amely segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Tanulmányok kimutatták azt is, hogy a gyömbérkivonat segíthet megelőzni az alkohol által kiváltott májbetegségeket, és blokkolhatja a kemoterápiás gyógyszerek által okozott vesekárosodást is.

Brokkoli csíra

Az utóbbi időben nagy figyelem irányul a brokkoli csírára, amelyben nagy mennyiségben megtalálható a szulforafán, egy olyan biokémiai anyag, amely immunerősítő hatással bír.

A legtöbb keresztesvirágú zöldség, például a karfiol és a brokkoli nagy mennyiségű glükorafánt tartalmaz, amely az emésztés során szulforafánná alakul. A „fiatal” brokkoli csírák azonban 10-100-szor több szulforafánt tartalmaznak, mint az érett brokkoli.

A brokkoli csírát nyersen a legjobb fogyasztani – például salátákban –, mert a szulforafán könnyen lebomlik a főzés során.

Fokhagyma

A fokhagyma nemcsak finomabbá teszi az ételek ízét, de számos olyan vegyületet is tartalmaz, amelyek szabályozzák az immunrendszert.

A fokhagyma többek között csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Ezenkívül a bélrendszert is erősíti:

  • Növelheti az olyan jótékony baktériumok szintjét, mint a Lactobacillus, amely egy kiváló probiotikum.
  • Antibakteriális és antivirális hatása is van, valamint a gombákat is képes elpusztítani.
  • Javíthatja a bélben lévő bakteriális egyensúlyhiányokat, amelyek gyulladást okozhatnak.

Kurkuma

Az élénk, narancssárgás színű gyökér egy „varázslatos” vegyületet, kurkumint tartalmaz, amelynek fogyasztása számos előnnyel járhat:

  • Csökkenti a magas kortizolszintet.
  • Elősegíti a hasznos baktériumtörzsek szaporodását a bélben, és csökkenti az egyéb betegségeket okozó baktériumtörzsek számát.
  • Használható akár az ízületi duzzanatok mérséklésére is.