Étrendkiegészítők: nem tudjuk, mi van a kapszulákban

Életmód2021. okt. 18.Növekedés.hu

Az Európai Uniós csatlakozásunk óta senki nem ellenőrzi a forgalomba kerülés előtt, hogy az étrendkiegészítők mit tartalmaznak. Mivel hasonló formában kerülnek a patikák, drogériák polcaira, mint a gyógyszerek, azt hihetjük, hogy bevizsgált, klinikailag tesztelt termékekről van szó. Érdemi kontrollok hiányában az egészségünket is veszélyeztethetik ezek a készítmények. Az étrendkiegészítők és gyógyszerek túlfogyasztásának jelensége az ÁSZ elemzőinek is látóterébe kerültek, a cikksorozat harmadik része az étrendkiegészítőkről szól.

Mindenki más célból fordul az étrendkiegészítőkhöz: van, aki soványabb, van, aki energikusabb, fittebb vagy egészségesebb szeretne lenni. És mindenki szeretné minél gyorsabban, egyszerűbben elérni a kitűzött célokat. A magyar lakosság évente mintegy 50 milliárd forint értékben vásárol különféle étrendkiegészítőket, fehérjeporokat, vitaminokat és ásványianyag-kiegészítőket.

Kevesen tudják azonban, hogy

2004 óta az uniós szabályok értelmében senki nem ellenőrzi, hogy a boltokba kerülő étrendkiegészítők, porok, kapszulák, tabletták valójában mit tartalmaznak.

Egyes étrend-kiegészítők jó esetben hatástalanok, súlyosabb esetben azonban olyan erős mechanizmusú szerek, amelyek önmagukban vagy más gyógyszerrel kölcsönhatásba lépve tüneteket (allergia, gyomorbántalmak) okozhatnak.

Miért lehet veszélyes? Mire érdemes figyelni? Mindez részletesen olvasható az Állami Számvevőszék hírportálján, ahol egy videót is láthatunk az étrendkiegészítők veszélyeiről.