Elképesztően fáj a dereka? - A gerincgyógyászt kérdeztük

Egészség2022. márc. 20.Haiman Éva

A derékfájás a leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartozik, ami a fejlett országokban a betegállomány egyik fő oka. Vagyis nem csak annak rossz, aki szenved miatta, hanem nemzetgazdasági szinten is komoly probléma – pedig a legtöbb esetben megelőzhető, illetve komolyabb beavatkozás nélkül és gyorsan kezelhető. Lazáry Áron gerincgyógyász, gerincsebész főorvos azt is elárulja, hogyan.

A derékfájás maga nem betegség, hanem tünet, amely leggyakrabban azt jelzi, hogy a gerinc elfáradt, valamiért a teljesítőképessége határához ért – mondja az Országos Gerincgyógyászati Központ tudományos főigazgató-helyettese. Lehet ugyan a háttérben belszervi ok is – vese-, nőgyógyászati- vagy prosztataprobléma –, de akkor általában más panasza is van a betegnek. Ez esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és akkor is, ha a derékfájdalom végtagbénulással, széklet- vagy vizeletürítési zavarral jár együtt, illetve intenzitása nem csökken.

Szerencsére a derékfájdalmak elenyésző része mögött vannak csak súlyos vagy potenciálisan súlyos elváltozások, például törések, áttétes gerincdaganatok, illetve komoly strukturális elváltozás, porckorongsérv vagy gerinccsatorna-szűkület. De az ízületi gyulladások, kopásos problémák egyre gyakoribbak, ahogyan öregszik a társadalom, és egyre több az idős ember.

Mint Lazáry Áron magyarázza, ennek egyszerű biológiai oka van:

a két csigolya között elhelyezkedő rugalmas szerv, a porckorong már a húszas éveinktől elkezd kopni, ám ez nem betegség, ugyanúgy együtt jár az életkor előrehaladásával, ahogyan a látásunk gyengülése. Egy erősebben degenerált porckorong azonban már nem képes ugyanolyan biomechanikai teljesítményt nyújtani, mint egy ép.

Ilyenkor nagyobb terhelésnél (például, ha költözésnél nagyon sokat, esetleg még rosszul is emel valaki), vagy, hirtelen mozdulatnál a fájdalom jelzi, hogy valami nincs rendben. A gerincben vannak kisízületek, amelyek begyulladhatnak, de az izomban is kialakulhat gyulladás, ami feszítő fájdalmat okoz.

De akár a pszichés tényezők is okozhatnak derékfájást: fokozott stresszhelyzetben, szorongásban a törzsizmok feszített állapotban vannak, ha pedig be is görcsölnek, az ugyancsak okozhat „becsípődést”. Valójában ilyenkor nincs szó idegbecsípődésről, ez a szókép csak az érzetet írja le – mondja a gerincsebész főorvos.

Az amúgy szintén használt lumbágó viszont pontos kifejezés, a görög eredetű szó derékfájdalmat jelent, mivel a lumbális gerinc a gerincoszlop háti és keresztcsonti szakaszát összekötő része, amit ágyéki gerincnek is neveznek.

Ez az 5 csigolyából, valamint a köztük elhelyezkedő porckorongokból álló gerincszakasz biztosítja a törzsünk mobilitását, egyúttal a két alsó porckorong a legnagyobb terhelésnek kitett rész a gerincen.

A gerincgyógyász azt tanácsolja, hogy

ha nincs semmilyen riasztó tünet, ami miatt azonnal sürgősségi vagy idegsebészeti ügyeletre kellene menni, az első dolga mindenkinek az legyen, akinek a dereka fáj, hogy bevesz egy fájdalomcsillapítót. –  Ez egyszerűen hangzik, de az emberek nagy többsége mégis inkább napokig szenved, pedig a patikában kapható receptmentes fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők bőven tudják enyhíteni, vagy sok esetben akár meg is szüntetni a fájdalmat. Lokálisan is lehet használni különféle krémeket, főleg, ha merev, görcsös izomzattal párosul a fájdalom – mondja Lazáry Áron.

A fájdalom önmagában izomgörcs-fokozó, ezért javasolják az orvosok, hogy erős fájdalom esetében megfelelő gyógyszerrel meg kell szakítani a fájdalomkört. Ezért adnak sokszor szteroidinjekciót vagy infúziót annak, akinek rendkívül erős derékfájdalmai vannak. A gyógyszereket nem kell hónapokig vagy nagy dózisban szedni, így nem kell mellékhatástól tartani. Ágynyugalomra, keményen fekvésre sincs sokáig szükség, sőt, a pihenést a főorvos maximum egy-két napig tartja indokoltnak, a mozdulatlanságban ugyanis az izmok gyorsan elkezdenek leépülni, másrészt a mozgás is segíti az izomgörcsök oldását.

A tapasztalatok szerint a banális derékfájás jellemzően nem tart napokig, és a derékfájós esetek 90 százalékát nem orvosi módszerekkel eredményesen lehet kezelni. Ezek közé tartozik a gyógytorna, a gyógymasszázs, az úszás, szükség esetében a fizioterápia, és a főorvos azt mondja, akár csontkovácsot is felkereshet, aki szeretne, csak fontos, hogy bármilyen szakember mellett dönt, körültekintően válasszon. A kiropraktikát a világban sok helyütt egyetemen oktatják, egyes típusait itthon is el lehet sajátítani egyetemi képzésen belül, de idehaza nincs olyan elfogadott képzési és továbbképzési rendszerük, mint az orvosoknak vagy a gyógytornászoknak.

Mint Lazáry Áron fogalmazott: nem tiltják, még csak nem is ellenzik az igénybe vételét, de szeretnék, ha a betegek biztonsága nem sérülne amiatt, hogy kétes helyeken kétes szolgáltatásokat vennének igénybe, mert abból baj is lehet. Hozzátette: személyes tapasztalata szerint az utóbbi időben inkább az a jellemző, hogy a gyógymasszőr, a gyógytornász, vagy a csontkovács küldi orvoshoz a pácienseket azzal, hogy ő már tovább nem vállalja a kezelését.

A főorvos szerint az otthoni gerinctornával vagy a törzs stabilitásáért felelős úgynevezett core-izmok erősítésével is csökkenthető a gerincoszlopra nehezedő terhelés, de a legjobb, ha szakember segít megtalálni az adott egyén számára leginkább megfelelő mozgásformát. Tény, hogy

nem csak a gerincünk, hanem az összes mozgatószervünk nagyon hálás a törődésért, heti 2-3 órányi foglalkozással a legtöbb beteg teljesen panaszmentessé tehető még akkor is, ha súlyos kopása van – emeli ki Lazáry Áron.Ez azt is jelenti, hogy műtétre is csak ritkán kerül sor derékfájdalom miatt.

Operációra ugyanakkor nem csak a háttérben meghúzódó ok miatt lehet szükség, hiszen a fájdalom megélése nagyon egyénfüggő. – Volt olyan páciensünk, aki a 70-es évei végén azért fordult hozzánk, mert három-négy óra kapálás után már sajgott a dereka, és olyan egyetemista is, akit azért kellett megoperálni, mert a derékfájdalmai miatt nem tudta végigülni az előadásokat. Abban tehát, hogy végül kinél indokolt az operáció, az adott elváltozás mellett az illető szubjektív érzete, életminőség-csökkenésének megélése és az is számít, hogy mennyire reagál a konzervatív kezelésekre. A főorvos azonban hangsúlyozza: azt egyetlen 50 éves embernek sem tudják ígérni, hogy a műtét után úgy fog mozogni, mint 20 évesen, de azt igen, hogy nem lesznek fájdalmai, életminősége javul a műtétet követően.

A gerincműtétek nagy része, több mint 50 százaléka egyébként sürgős indikációjú, például porckorongsérv-eltávolítás, amelynek nyomán akár maradandó károsodás is kialakulhat. (Porckorongsérvnek azt nevezik, amikor a porckorong egyes elemei eredeti helyükről kiszakadva a gerinccsatornába kerülnek, és összenyomják a gerinccsatornában, vagy az idegpálya járatban haladó idegfonatot, ideggyököt. A lumbális ideggyök összenyomatása eredményezheti az alsó végtag idegfonatainak gyulladását.)

Ezt az állapotot azonban mindig megelőzi egy kopásos folyamat, amelyben meggyengül a porckorong, aztán a sérv hirtelen kiszakad.

Viszont a sérvek nagy része is meg tud gyógyulni magától, de itt is nagyon fontos a fájdalom- és gyulladáscsökkentés, és ez az esetek többségében sikerrel is jár, mert a szervezet is termel különféle gyulladáscsökkentő anyagot, és az immunsejtek is próbálják a sérvet eltávolítani.A gerincgyógyász főorvos végezetül arra hívja fel a figyelmet, hogy

a mozgásszervi megbetegedések kialakulásában nagyon komoly szerepe van az életmódnak: az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak, és általában az általános egészségi állapotnak. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha rendszeresen mozognánk, vagy csak többet gyalogolnánk, jobban figyelnénk a súlyunkra, sokkal kevesebb lenne mindenféle mozgásszervi panasz, nem csak a derékfájás.