Engedélyezték az első szájon át bevehető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszert

Egészség2021. nov. 4.Sz.A.

Áttörést jelenthet az amerikai Merck és a Ridgeback új, kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszerének első engedélye. A molnupiravir nevű tablettát a brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte. A tablettát megfertőződés esetén kell szedni, csökkenti a súlyos megbetegedés, illetve a halálozás esélyét.

Elsőként Nagy-Britanniában engedélyezték az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics közös víruselleni tablettáját, a molnupiravirt, ami mérföldkő lehet a járvány kezelésében - számol be a Reuters.

A koronavírus ellen kifejlesztett, szájon át szedhető tablettát az első pozitív koronavírus teszt után minél hamarabb, legkésőbb öt napon belül el kell kezdeni szedni.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) szerint olyan betegeknek is segíthet a Merck tablettája, akik magas kockázatú betegségben szenvednek, elhízottak, cukorbetegek, vagy szívproblémákkal küzdenek.

A tabletta a koronavírus genetikai kódjába avatkozik be, napi két tablettát öt napon át kell szedni egy kúra alatt.

A molnupiravir az első szájon át szedhető, kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer, amit engedélyeztek. Az Egyesült Államokban november 30-án dönthetnek a tabletta engedélyezéséről.

A Merck készítménye a fertőzés korai szakaszában jelentősen mérsékli a kórházba kerülés, illetve halálozás esélyét.

Nagy-Britanniában a magas átoltottsági arány ellenére is nagyon magas, napi 40 ezer a fertőzések száma, ezért óriási a nyomás az egészségügyi hatóságokon - jegyzi meg a cikk.

Nagy-Britannia már le is kötött a Mercknél 480 ezer kezelésre elegendő tabletta-mennyiséget.

A gyógyszergyár idén 10 millió adag molupiravirt tervez gyártani, jövőre ennek a dupláját.

A BBC beszámolója szerint a WHO számításai azt mutatják, hogy Európa lehet télen a negyedik járványhullám központja, és akár félmillió elhunyttal lehet kalkulálni február végéig.

A járvány gyors felfutásának oka az alacsony átoltottság, Oroszországban például csak 32 százalékos az arány, miközben Európa nyugati felében 80 százalék feletti a két oltást felvettek aránya.