Kiderült, hogy lesz-e kötelező oltás a magyarországi bankoknál

Egészség2021. nov. 11.D.J.

A jelek szerint hiába lehet kötelezően előírni a dolgozóknak, hogy oltsák be magukat, ez a lehetőség itthon nem lesz túl népszerű.

A legújabb járvány-hullám javában pusztít Közép-Európában. Ahogy a legtöbb régiós országban, nálunk is gyors ütemben bővül a fertőzöttek köre. A kórházban ápolt COVID-os betegek száma mindössze másfél hét leforgása alatt 2600-ról úgy ötezerre nőtt.

Ez idő alatt a lélegeztető-gépen lévők száma is több mint a másfélszeresére ugrott. A szennyvízadatok alapján pedig még várni kell, amíg az új hullám elkezd tetőzni.

A romló járványügyi adatok miatt a kormány még két hete úgy döntött, hogy a cégeknek különleges felhatalmazást ad.

A munkaadók ugyanis házon belül kötelezővé tehetik a koronavírus elleni védőoltást.

A vállalatok most sajátos dilemma elé kerültek. Nyilván minden cég szeretné elkerülni, hogy a járvány kidöntse a munkasorból az alkalmazottakat. Másrészt a kötelező oltás bevezetése akár nagyszámú elbocsátásokhoz is vezethet és ronthatja a munkamorált is. Ezért egyelőre sok cég hezitál.

Tartózkodik a pénzügyi világ

A Richter Gyógyszergyár volt az első hazai vállalat, amely bejelentette, hogy minden dolgozójának kötelező lesz a koronavírus elleni oltás. Ahogy Orbán Gábor vezérigazgató fogalmazott:

Nem kötelező felvenni az oltást, de a Richterben dolgozni sem kötelező

A pénzügyi világ már nem ennyire lelkes. Több nagy magyarországi bankot is megkérdeztünk, hogy az alkalmazottaknak elő fogják-e írni a vakcina kötelező igénybevételét. A CIB-nél nemleges volt a válasz. Ugyanerre álláspontra jutott az Erste is:

Az Erste Bank nem tervezi előírni a munkavégzés feltételként a védőoltást, de továbbra is kiáll annak fontossága mellett. Arra ösztönzi a munkatársakat, oltassák be magukat, plusz fizetett szabadnapot is kapnak, akik felveszik az oltást. 

Virológus szakember segítségével igyekeztünk a kollégáink oltásokkal kapcsolatos kérdéseit megválaszolni, valamint nagy hangsúlyt helyeztünk a kollégáink biztonságára, és a transzparens tájékoztatásra.

nyilatkozták a növekedés.hu-nak a pénzintézetnél. Az UniCreditnél közben a témában készült egy kutatás. Mint elárultuk:

Egy korábbi belső anonim felmérésünk eredményéből tudjuk, hogy kollégáink több mint 85 százaléka rendelkezik védettséggel.

Az oltást viszont jelenleg nem teszik kötelezővé. A maszkviselés további szigorításával és, ahol ez lehetséges, az irodákban jelenlévők létszámának szabályozásával erősítik a járvány elleni védekezést.

Az OTP-nél viszont még nem született döntés:

Jelenleg mérlegeljük a jogszabály adta lehetőségeket, ezt követően hoz döntést az OTP Bank vezetése

árulták el a növekedés.hu-nak, hozzátéve, hogy a vonatkozó jogszabályok mellett igyekeznek tájékozódni a munkatársaik átoltottsága felől.

A témában a K&H is megszólalt:

Folyamatosan nyomon követjük a járvány alakulását és bármikor készen állunk arra, hogy a pandémiás helyzettel összefüggésben egészségvédelmi intézkedésekről döntsünk. Jelenleg munkatársaink az állami oltási rend szerint kapják meg  az oltást, melyre a jelentkezés és a részvétel önkéntes.

Minden munkatársunk, aki részt vesz az oltási programban, plusz egy fizetett szabadnapot vehet igénybe.

Nem csak a bankok óvatosak

A kötelező oltás bevezetésétől láthatóan rengeteg cég ódzkodik. A magyarországi Bosch csoportnál például arról tájékoztatták a növekedés.hu-t, hogy a kollégák egészségének védelmében számos megelőző intézkedést vezettek be. Például a telephelyeken kötelező maszkot viselni. A dolgozókat tájékoztatják a koronavírus elleni védőoltás hatékonyságáról, de továbbra sem teszik kötelezővé az oltást.

A Bonafarmnál is hasonló a helyzet. Náluk egyébként az oltás igénybevételét még anyagilag is honorálják, ha az érintett kolléga bemutatja az oltásért kapott védettségi igazolványt.