Már a gyermekintenzív ágyak is megtelnek, szigorítanak az USA több városában

Egészség2021. aug. 15.Növekedés.hu

A Covid-járvány újabb hulláma miatt az Egyesült Államokban egyre több helyen írnak elő kötelező oltást, és rohamosan nő azoknak az intézményeknek a száma, amelyek csak Covid védettségi igazolással látogathatók. Sokan abban bíznak, hogy az intézkedések hatására nő az átoltottság az országban.

Az USA-ban jelenleg átlagosan napi 650 koronavírusos halálesetet jelentenek, ami több mint 80 százalékos növekedést jelent a két héttel ezelőttihez képest, és szombaton három hónap után először lépte túl a napi esetszám a 600-as határt, írja az apnews.com

Hiába próbálták pénzjutalmakkal és egyéb pozitív ösztönzőkkel a koronavírus elleni oltásra ösztönözni az amerikaikat, az országban még mindig nagyon sokan védtelenek a Covid-19-cel szemben.

Összességében ugyan az USA lakosságának majdnem 59 százaléka megkapta már mindkét vagy legalább egy oltását, de nagyok a különbségek az egyes államok között.

Míg például Washingtonban, Vermontban vagy Massachusettsben a felnőttek több mint 70 százaléka teljesen beoltott, addig ez az arány az 50 százalékot sem éri el egyebek mellett Louisianában, Missisipiben vagy Alabamában. A New York Times vakcinakövetője szerint a szolgáltatók

ma átlagosan körülbelül 713 000 adag Covid-vakcinát adnak be naponta, ami körülbelül 79 százalékos csökkenés az április 13 -án jelentett 3,38 milliós csúcshoz képest.

A Covid-fertőzöttek és kórházi kezelésre szorulók száma eközben újra és folyamatosan emelkedik, a Johns Hopkins University adatbázisa szerint jelenleg naponta átlagosan 130 ezernél is több új koronavírusos esetet regisztrálnak, míg június végén-július elején még alig 12 ezret. 

Mind többen vannak, akik úgy gondolják: a kötelező oltás, illetve a védettség igazolásának megkövetelése változtathat a helyzeten - derül ki az apnews.com cikkéből. Ezzel az intézkedéssel is igyekeznek megfékezni az USA-ban a koronavírus-járvány újabb hullámát, ami miatt ismét teljesítőképességük határára jutottak a kórházak. Dallas környékén hamarosan nem lesz üres ágy már a gyermekintenzív osztályokon sem.

Clay Jenkins, a Dallas megyei bíró szerint a helyzet olyan súlyos, hogy „az egyik gyermeknek arra kell várnia, hogy a másik meghaljon." Helyben már nincs szabad lélegeztetőgép. A hét elején Jenkins elrendelte a maszkviselést az iskolákban, a megyei középületekben, de a magánvállalatoknál is. A megyében ugyanakkor nem követelik meg az emberektől, hogy igazolják, megkapták a koronavírus elleni oltást.

Chicagóban azonban, az ország harmadik legnagyobb tankerületében, ahol több mint 360 ezer  gyerek tanul, már bejelentették: október közepéig minden tanárnak és egyéb alkalmazottnak teljes védőoltást írnak elő, kivéve, ha egészségügyi vagy vallási okokból ez nem lehetséges. 

Philadelphia elrendelte, hogy az egészségügyi dolgozóknak, az egyetemistáknak és az alkalmazottaknak október közepéig be kell oltatniuk magukat.

LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere szerint meg kell követelni a vakcinaigazolást mindenkitől, mert ez a vállalkozások védelmének legjobb módja. Azt mondta, nem tervez viszont a tavalyihoz hasonló korlátozásokat és leállásokat. 

Az elmúlt két hétben Louisianában megdőlt a Covid-19-cel kórházba szállítottak napi rekordja, pénteken 2907 beteget vettek fel. Az adatok szerint a kórházba kerültek 91 százaléka oltatlan. 

John Bel Edwards, Louisiana demokrata kormányzója riasztást adott ki a túlterhelt létesítmények kockázata miatt, mert a személyzet képtelen lesz az új koronavírusos betegek mellett a sérülteket és egyéb, kórházi ellátásra szoruló eseteket is ellátni. Louisiana lakosságának csak 38 százaléka van teljesen oltva. De az első oltást kereső emberek száma drámaian megnőtt az elmúlt hónapban, Louisiana lakóinak közel 46% -a kezdte el a vakcinázási sorozatot.

Oregon államban szintén egyre kritikusabb a helyzet a kórházakban, ahol Kate Brown demokrata kormányzó azt tervezi, hogy a jövő héten a nemzeti gárda katonáit is beveti, ezzel segítve a rend megőrzésében az egészségügyi dolgozókat.

New York City-ben hétfőtől azoknak, akik éttermekbe, bárokba és egyéb nyilvános helyekre akarnak menni, igazolniuk kell, hogy legalább egy oltóanyag-dózist megkaptak. A város azt is előírta, hogy minden önkormányzati dolgozó - beleértve a tanárokat és a rendőröket is - szeptember közepéig oltást kapjon, vagy hetente teszteljék őket.

San Francisco még egy lépéssel tovább ment, és megkövetelte, hogy a fedett éttermek, bárok, edzőtermek és szórakozóhelyek látogatói mutassák be a teljes oltásukról szóló igazolást. A szabály augusztus 20 -án lép életbe.

Gavin Newsom kormányzó azt mondta, hogy a kaliforniai állami és magániskolák minden alkalmazottjának igazolnia kell az oltást, vagy hetente kell tesztelnie.

Mindazonáltal legalább 18 államban nem engedélyezik, hogy bárhol megköveteljék az oltási igazolványokat. Alabama, Florida, Iowa, Montana, Észak -Dakota és Texas azt is megtiltja, hogy bármelyik vállalkozás diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ papírkártyákat ad ki az oltások igazolására.