Macron és Draghi: Az EU szabályain változtatni kellene

Hírek2021. dec. 23.Sz.A.

A befektetések fellendítése érdekében változtatni kellene az Európai Unió pénzügyi szabályain - írja Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz kormányfő a Financial Times hasábjain megjelent közös cikkükben.

Ahogy a szabályokat lehetett módosítani a járvány kezelése céljából, úgy most, a befektetések fellendítése érdekében is lehessen módosítani az uniós szabályokon - írja a francia elnök és az olasz kormányfő a Financial Times hasábjain Az EU pénzügyi szabályait meg kell reformálni címmel megjelent közös elemzésében. 

A két politikus a maastrichti feltételeken azzal a szándékkal módosítana, hogy a jelenlegi kilábalást minél több, akár állami hátterű beruházással is lehessen támogatni.

Franciaország január elsején veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és Macron már korábban is jelezte, hogy a három százalékos GDP-arányos deficitre vonatkozó szabályon lehetne lazítani.

Emmanuel Macron és az Európai Központi Bank korábbi alelnökeként nagy elismertségre szert tett Mario Draghi miniszterelnök ugyanakkor az államadósság csökkentése mellett is érvelt.

Egyúttal azt hangsúlyozták, hogy nem lehet adóemeléssel vagy a szociális támogatások megkurtításával elérni ezt a célt, sokkal inkább a növekedésre kellene helyezni a hangsúlyt, így az adósságrátát lépésről lépésre le lehetne szorítani.

Mint írják, ehhez a növekedéshez több pénzügyi mozgástérre lenne szüksége az egyes államoknak, miközben az állami szuverenitás megőrzését is fontosnak tartják.

Véleményük szerint a fenntartható adósságrátát a növekedés biztos alapokra helyezésével lehetne elérni, ehhez azonban az állam nagyobb arányú segítségére is szükség lehet.

Macronék szerint egy informális EU-csúcson lehetne megvitatni a reform részleteit. A javasolt módosítás az uniós verseny- és kereskedelmi szabályokat is érintené a költségvetésre vonatkozó előírások mellett.

Az adósságszabályok lazítása már korábban is többször előkerült, főként a 2010-12-es euróövezeti adósságválság idején, de a déli, megengedőbb álláspontonton az északi - főként a német-holland tengely - eddig mindig felülkerekedett.

Mint arról korábban írtunk, a francia EU-elnökség előkészítése, a közelgő francia elnökválasztás, illetve Angela Merkel távozása után az EU-n belüli francia befolyás növelése egyaránt fontos szempontok Macron számára.

A maastrichti kritériumok szükséges módosításairól közölt angol nyelvű bejegyzést Matolcsy György jegybankelnök is, azzal érvelve, hogy a reformok hiánya miatt a déli államok rosszabbul teljesítettek, Olaszország és Görögország pedig a GDP-je negyedét vesztette el az elmúlt két évtizedben.